Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FAČR pomůže klubům, jimž kvůli krizi hrozí likvidace. Jak probíhají videokonference s UEFA?

Pokud by současná pandemie výrazně negativně zasáhla do provozu domácích klubů zejména z nižších soutěží, Fotbalová asociace ČR je připravena jim ve spolupráci s FIFA finančně pomoci. V rozhovoru pro ČT sport to řekl předseda FAČR Martin Malík. Zároveň uvedl, že je přesvědčen o tom, že se sezonu obou nejvyšších lig podaří dohrát. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Hostem úterního vydání Studia ČT sport bude od 12:30 Jana Havrdová z České komory fitness.

zdroj: ČT4

Světová fotbalová federace FIFA začala v důsledku šíření koronaviru organizovat speciální záchranný fond Emergency, který bude sloužit pro finanční výpomoc klubů.

"Opakovaně jsme se tím zabývali a teď za FAČR dáváme dodatečné podklady. První sadu jsme odeslali minulý týden. Jakmile budeme mít informace, s jakými finančními prostředky můžeme počítat, budeme je mít připraveny," ujistil Malík.

Nyní se FAČR snaží zanalyzovat, jakých klubů by se případná pomoc týkala. "Sami jsme iniciovali to, že v rámci komunikace s krajskými a okresními předsedy děláme přehled o subjektech, které by tuto pomoc mohly využít," dodal Malík.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

FAČR má podle něj zároveň s bankovním ústavem připraveny dodatečné finanční prostředky pro týmy, u nichž by hrozilo například ukončení činnosti klubu, jeho likvidace apod. "Jsem jednoznačně přesvědčen, že jsme schopni pomoct."

Začíná být jasněji, připustil Malík

Malík zároveň připustil, že některá dosavadní bazírování na pravidlech pro udělování licencí třeba v rámci fotbalových akademií byla v důsledku současné mimořádné situace rozvolněna.

Nejvyšší fotbalová soutěž je pozastavena od 12. března. Ligová fotbalová asociace věří, že uvolnění vládních opatření umožní znovuzahájení ligy v co nejbližším termínu. Nyní zbývá odehrát šest kol základní části, nadstavbu, která bude pro většinu klubů pětikolová, a baráž o účast v první lize.

"V základních otázkách, zda se pokusíme fotbal dohrát a kdy by mohl být restartován, je poněkud jasněji, ale přináší to s sebou celou řadu dodatečných témat, která se týkají organizace, termínových kalendářů, hráčů a řady dalších věcí," uvedl Malík.

Věří, že se soutěže skutečně dohrají. "V případě fotbalu je to jednoduché. Je to jediný sport, který má celosvětově pyramidovou strukturu. Je řízen přes FIFA, pak jednotlivé konfederace až po svazy a vedení lig. Vše se odvíjí podle toho, jaká rozhodnutí panují v nejvyšších patrech," uvedl.

Fotbal podle šéfa českého fotbalu vyčkával na okamžik, kdy bude jasněji. "A ten nyní nastává, začínáme se bavit o tom, zda a jakým způsobem mohou být domácí soutěže, pohár a evropské soutěže dohrány."

Je nám líto, video expirovalo.
Ředitel ČAFH Hašek: Ne každý fotbalista je milionář a užívá si života

Na prvním místě je ovšem zdraví sportovců a všech zúčastněných. "Musíme respektovat danou situaci v rámci jednotlivých zemí. Na druhou stranu UEFA jasně od počátku deklaruje, že absalutní priorita je pokračovat a aby o postupech apod. rozhodovalo pokud možno sportovní hledisko," zdůraznil Malík.

Videohovory pro desítky lidí

Každý týden se tak za FAČR účastní videokonference, kde probíhá řada jednání o situaci v jednotlivých zemích členských asociací. "UEFA má velmi podrobný přehled o situaci a z toho pak skládá mapu, na jejímž základě vypracovává různé scénáře. Ty by měly poodhalit to, jak lze soutěže v zemích dohrát."

Členských asociací je 55, ty všechny spolu musí v rámci konference komunikovat. "Je to hodně lidí. Někdy jsou konference pro generální sekretáře, někdy i pro předsedy. Je to třeba 130 lidí, kteří se potkávají. Je tam vždy úvod ze strany UEFA, potom pomocí abecedního pořadí asociací dostávají všichni prostor i pro vlastní témata. Pak je tam dvacet minut prostor pro diskusi nad tím, co zaznělo," přiblížil Malík.

zdroj: Isifa

Scénářů je podle něj celá řada. Otazníků ale ještě víc. "V některých zemích, které jsou citelně postiženy, typu Anglie, Itálie, Španělsko, je tolik otázek, že není v silách kohokoli říci, co je pravděpodobnější termín," dodal Malík.

V září by podle UEFA mohla opět začít Liga národů

A pokračuje: "Existuje množství tabulek, které mapují situace a říkají, že pokud odstartujeme až v srpnu, co to znamená pro předkola či reprezentace. UEFA počítá s tím, že na začátku září bychom měli otevřít druhý ročník Ligy národů. Ale než se Evropa bude blížit nějakému výhledu na to, že se může v masovějším měřítku spouštět fotbal, bude to stále tápání a přehazování tabulek."

Pokud by vinou odložených zápasů vznikly další problémy s nedostatkem termínů, mohly by příští rok na jaře hrát národní týmy v jednotlivých oknech tři místo dosavadních dvou utkání.

V minulém týdnu již začaly tréninky prvoligových týmů, byť v omezeném režimu. "Pevně doufám, že se profesionální soutěže podaří v České republice dohrát. Jak mám informace od Dušana Svobody z Ligové fotbalové asociace, komunikují s krizovým štábem s panem Prymulou, mají od něj celou řadu informací, vyjasňují si řadu detailů. Věřím, že se brzy budeme moci fotbalem opět bavit a těšit se z něj, byť zpočátku v omezené formě, pokud jde o fanoušky."

Vedle první a druhé ligy ještě zbývá dohrát domácí pohár. "Musíte mít k dispozici kluby a hráče. Hlavním předpokladem pro dokončení je fakt, že musí začít kluby trénovat a musí se začít dohrávat profesionální soutěže, hráči musí být připraveni a pak budeme mít snahu skloubit termínový kalednář poháru," řekl Malík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články