Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Expert na pravidla FAČR: Nani dostal červenou za surovou hru správně

Praha - Kontroverzní červená karta pro záložníka Manchesteru United Naniho v úterní odvetě osmifinále Ligy mistrů s Realem Madrid byla podle českých expertů v souladu s pravidly. Rozhodčí Cüneyt Cakir prý nepochybil, když domácího hráče vyloučil v 57. minutě po souboji s Álvarem Arbeloou.

Rozhodčí Cakir vytahuje červenou kartu pro Naniho
zdroj: EPA autor: KERIM OKTEN

"Pravidlově to bylo správně posouzené, splnilo to kritéria surové hry. I když ho Nani nemusel vidět a nezranil ho, šel kolíky a podrážkou proti soupeři. Zájmem UEFA je chránit zdraví hráčů a rozhodčí jsou takto instruováni. Pokud jde hráč do toho soubojem tímto způsobem, musí si být vědom rizika, že může být vyloučen," řekl předseda pravidlové komise FAČR Jiří Kureš.

Zatímco domácí Cakira vinili z toho, že zcela zásadně ovlivnil vývoj zápasu, a tím zapříčinil i jejich vyřazení, čeští odborníci na fotbalová pravidla mají na věc opačný názor a stojí spíše za tureckým arbitrem. I když někteří z nich upozorňují, že Cakir vše mohl řešit i udělením žluté karty.

Na Old Trafford se zvedla vlna emocí poté, co Nani ve výskoku zasáhl kopačkou Arbelou do horní poloviny těla a pak nechápavě sledoval, jak mu Cakir ukazuje červenou kartu.

Bývalý dlouholetý prvoligový a mezinárodní rozhodčí Josef Krula tvrdí, že Cakir ani neměl jinou možnost než Naniho vyloučit. "Šlo o jasnou surovou hru, Cakir to po pravidlové stránce posoudil naprosto správně. Bez debat šlo o jasnou červenou kartu. Takové řeči, jestli to bylo citlivé, nebo necitlivé rozhodnutí, jsou zcela bezpředmětné," řekl Krula.

Sudí Cakir by podle něj naopak čelil kritice delegáta a komise rozhodčích UEFA, pokud by portugalského záložníka nevykázal ze hřiště. "Jeho hodnocení by bylo výrazně negativně ovlivněno, kdyby neudělil červenou kartu. A sám by si tím hodně uškodil. Toto správné rozhodnutí jen doložilo jeho celkový vynikající výkon v zápase. Cakir za poslední rok a půl udělal obrovský pokrok a v úterý to zase potvrdil," uvedl Krula.

Bývalý rozhodčí Jirků by byl citlivější

Další z někdejších elitních českých arbitrů Pavlín Jirků byl naopak poněkud rozpolcený. Dokázal se vžít do role Cakira, který prý neměl příliš mnoho na výběr, ale částečně chápal i zlobu hráčů United. "Pravidlově to bylo v pořádku, rozhodčí viděl surovou hru a takovou červenou kartu si pokaždé v klidu obhájí a u nadřízených obstojí. Ale kdybych to pískal já, dal bych Nanimu jen žlutou. Přišlo by mi to citlivější. Jisté je, že to vyloučení zápasu moc nepomohlo," přemítal Jirků.

Podle něj fotbal ve vypjatých zápasech trpí tím, že pro podobné herní situace mají sudí jiná řešení. Jirků připomněl například situaci z finále mistrovství světa v roce 2010, kdy Nizozemec Nigel de Jong ve výskoku kopačkou zasáhl do hrudníku španělského záložníka Xabiho Alonsa, ale červenou kartu neviděl. "A přitom to byl horší zákrok než ten od Naniho. Pravidla se prostě někdy částečně ohýbají," řekl Jirků.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyloučení Naniho ovlivnilo utkání Manchesteru United s Realem

S ním souhlasil i pravidlový expert Robert Henn. "Třeba v neděli v české lize boleslavští hráči Dosoudil s Kyselou předvedli na Slavii dva kriminální zákroky, kdy měla následovat jasná červená karta. A oni paradoxně vyvázli zcela bez trestu. Rozhodčí Cakir k tomu zase přistoupil naprosto opačně. Ta nejednotnost fotbalu škodí," poznamenal Henn.

Ani on nepochybuje o tom, že Cakira za vyloučení komise rozhodčích UEFA v žádném případě nebude nijak kárat. "Jak se alibisticky říká, červenou kartu si obhájí. Nani v souboji protihráči prošlápl žebra, i když to není zákeřný hráč. Takže pravidlově se nedá nic namítnout," uvedl Henn.

Kdyby prý byl v kůži Cakira, Naniho by ale nevyloučil. "Asi bych zohlednil, že jde o naprosto výjimečný a opravdový VIP zápas. Tak kontroverzním vyloučením bych si utkání nezkazil. Nanimu bych dal žlutou a třeba si počkal na nějaký jeho další souboj, kde bych si ho druhou kartou vychutnal. Takhle to všichni Cakirovi omlátí o hlavu a on bude poslouchat, že je vysazený na anglické kluby," prohlásil Henn.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články