Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Real otočil zápas v Manchesteru, postupuje i Dortmund

Praha - Prvními čtvrtfinalisty Ligy mistrů se staly Real Madrid a Borussia Dortmund. Ve šlágru úterního večera na Old Trafford Manchester United podlehl Realu 1:2 a po remíze 1:1 v elitní soutěži končí. Španělský tým otočil vývoj zápasu během tří minut ve druhé půli, kdy skórovali Luka Modrič a stejně jako v Madridu Cristiano Ronaldo. United dohrávali od 56. minuty bez vyloučeného Naniho. Účast mezi osmičkou nejlepších si zajistil i Dortmund po domácí výhře 3:0 nad Šachtarem Doněck s Tomášem Hübschmanemem v sestavě. Na Ukrajině skončil duel remízou 2:2.

Manchester United - Real Madrid
zdroj: ČTK/AP

Pouze na lavičce Manchesteru začali útočník Wayne Rooney i autor hattricku ze sobotního ligového zápasu s Norwichem Šinži Kagawa. Od začátku naopak dostal šanci devětatřicetiletý záložník Ryan Giggs, který zasáhl do svého tisícího soutěžního duelu v profesionální kariéře.

První gólovou šanci na stadionu Old Trafford měli po dvaceti minutách domácí, když Vidič hlavou po rohovém kopu nastřelil tyč Lópezovy branky. Náhradník zraněné jedničky Casillase poté vychytal v dobrých šancích Van Persieho a Welbecka. Krátce předtím se na druhé straně blýskl jeho krajan v brance United De Gea, jenž vyrazil střelu Higuaína.

Nani viděl k překvapení všech v 57. minutě červenou kartu
zdroj: ČTK/AP autor: Jon Super

Lídrovi anglické ligy vyšel úvod druhého poločasu a po několika nepřesnostech v pokutovém území Realu si Naniho přihrávku ve 48. minutě nešťastně srazil do vlastní branky kapitán Ramos. Za devět minut si však Manchester dobře rozehraný zápas zkomplikoval, protože Nani dostal za nebezpečný šlapák na Arbelou od rozhodčího Cakira červenou kartu.

Madridští početní výhodu rychle využili. V 66. minutě nejprve vyrovnal povedenou střelou o tyčku střídající Modrič a tři minuty po něm se po Higuaínově přihrávce zblízka prosadil Ronaldo. Portugalský útočník, jenž v dresu United strávil šest sezon a v roce 2008 s anglickým klubem vyhrál Ligu mistrů, svůj osmý gól v soutěži z úcty k domácím fanouškům neslavil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Manchester United - Real Madrid

Oslabený Manchester se v závěru vzepjal k velkému tlaku, ale pokusy Van Persieho, náhradníka Rooneyho i Vidiče zlikvidoval pozorný López. Svěřenci Josého Mourinha tak navázali na poslední dvě výhry nad Barcelonou a zůstávají ve hře o jubilejní desátou trofej v Lize mistrů.

Podle Mourinha nicméně Real vyhrál nezaslouženě. "Prohrál lepší tým. Nezasloužili jsme si zvítězit, nehráli jsme dobře, ale fotbal je někdy takový," řekl po zápase portugalský trenér. "Jsem šťastný za postup, ale čekal jsem od svého týmu víc. Když je brankář vaším nejlepším hráčem, tak to něco vypovídá o kontrole zápasu," doplnil Mourinho.

Fotbalisté Dortmundu slaví postup do čtvrtfinále Ligy mistrů
zdroj: ČTK/AP

Dortmund nedal Šachtaru šanci

Dortmund měl na svém stadionu od prvních minut převahu. Po půlhodině hry ho poslal do vedení stoper Felipe Santana, který tvrdou hlavičkou do horního růžku zužitkoval rohový kop Götzeho. Německý reprezentant se sám zapsal mezi střelce už za šest minut po přesné přihrávce Lewandowského. Němečtí šampioni z posledních dvou let pokračovali v převaze i po přestávce. Třetí branku, která prakticky definitivně poslala Borussii do dalšího kola, vstřelil v 59. minutě dorážející Blaszczykowski.

Dortmund postoupil do čtvrtfinále LM poprvé od roku 1997, kdy elitní soutěž vyhrál. Vestfálský tým si po vyřazení z německého poháru a bundesligové ztrátě 17 bodů na vedoucí Bayern zachoval šanci na trofej v této sezoně.

"Je to neuvěřitelný moment. Celá sezona Ligy mistrů jede jak na běžícím pásu. Více než osmdesát minut jsme podávali neuvěřitelný výkon," uvedl po zápase kouč Borussie Jürgen Klopp

Výsledky odvetných osmifinále Ligy mistrů

Manchester United - Real Madrid 1:2 (0:0)

Branky: 48. vlastní Ramos - 66. Modrič, 69. Ronaldo. Rozhodčí: Cakir (Tur.). ČK: 57. Nani (Manchester). První zápas: 1:1, postoupil Real.

Sestavy:

Manchester: De Gea - Rafael (87. Valencia), Ferdinand, Vidič, Evra - Carrick, Cleverley (73. Rooney) - Nani, Welbeck (81. Young), Giggs - Van Persie.

Real: López - Arbeloa (59. Modrič), Ramos, Varane, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso - Di María (45. Kaká), Özil (71. Pepe), Ronaldo - Higuaín.

Borussia Dortmund - Šachtar Doněck 3:0 (2:0)

Branky: 31. Felipe Santana, 37. Götze, 59. Blaszczykowski. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). První zápas: 2:2, postoupil Dortmund.

Sestavy:

Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Felipe Santana, Schmelzer - Gündogan (82. Sahin), Bender (46. Kehl) - Blaszczykowski (70. Grosskreutz), Götze, Reus - Lewandowski.

Šachtar: Pjatov - Srna, Rakickij, Kucher, Rat - Fernandinho, Hübschman (82. Stěpaněnko) - Alex Teixeira, Mchitarjan, Taison (46. Douglas Costa) - Luiz Adriano.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články