Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vyrovná Sparta své maximum? Čeká ji atraktivní, ale hratelné Lazio

Praha - Spartu čeká největší dvojutkání v evropských pohárech za posledních dvanáct let. Pokud vyřadí Lazio, dostane se do čtvrtfinále Evropské ligy a vyrovná své maximum ze soutěže, pokud budeme počítat i předchůdce Pohár UEFA. Italský celek, přes který Sparta postoupila do osmifinále Ligy mistrů právě v sezoně 2003/2004, patří k nejúspěšnějším klubům na Apeninském poloostrově. V letošní sezoně se ale spíše trápí a Letenští tak mají reálnou šanci postoupit. Přímý přenos sledujte od 20:40 na ČT sport a na našem webu.

Radující se sparťané
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Sparta může dokázat to, co se žádnému českému celku nepodařilo již čtrnáct let. Postup do čtvrtfinále evropských pohárů naposledy slavil Slovan Liberec v sezoně 2001/02. V Poháru UEFA tehdy Severočeši vyřadili Olympique Lyon v prvních letech největší slávy francouzského celku. Mezi osmi nejlepšími ale Slovan už nestačil na Borussii Dortmund. Ta tehdy s týmem okolo Rosického, Kollera, Lehmanna či Amorosa celou soutěž vyhrála a slavila i titul v bundeslize.

Od té doby zažívaly české kluby v Evropě až na menší výjimky chudší léta. Spartě se podařilo postoupit do osmifinále Ligy mistrů právě slavnou výhrou proti Laziu v posledním skupinovém zápase. Sparta nad výběrem Roberta Manciniho zvítězila hlavičkou Marka Kincla. Bývalý útočník Zenitu se prosadil v poslední minutě zápasu po přímém kopu Karla Poborského.

České celky sice v posledních letech docela často postupují do jarních bojů evropských pohárů, ale ani jednou se jim to nepodařilo v Lize mistrů, navíc kvůli rozšíření Evropské ligy je postup jednodušší než dříve. Plzeň se v druhé nejprestižnější evropské soutěži dvakrát v řadě dostala do osmifinále. Pod Vrbou v roce 2013 smetla Neapol a poté těsně vypadla s Fenerbahce, Uhrinův tým o rok později vyřadil Šachtar Doněck, ale pak již nestačil na Olympique Lyon.

Sparta nyní proti Laziu může postoupit ještě o krok dál než Plzeň. Není přitom moc důvodů domnívat se, že by italský celek měl být momentálně na vyšší úrovni než tehdejší soupeři Viktorie Fenerbahce či Lyon, spíše naopak.

Lazio sice v loňské sezoně skončilo na třetím místě a dostalo se do finále Coppa Italia, letos se ale trápí. Nepostoupilo do základní části Ligy mistrů, v domácím poháru vypadlo v osmifinále a v lize vyhrálo jen v jednom z posledních sedmi zápasů. Jedinou útěchou je Evropská liga, kde zatím stále neprohrálo a v uplynulém kole vyřadilo Galatasaray.

Biancocelesti přitom mají stále k dispozici řadu kvalitních hráčů, zvláště pak loňskou senzaci Felipeho Andersona, kterému se ale nepodařilo dostatečně navázat na výkony z předchozího ročníku. A problémy má Lazio po celém hřišti. Zatímco deset kol před koncem inkasovalo takřka stejný počet gólů jako loni v celé sezoně, vstřelit se mu nepodařila ani polovina branek jako v uplynulém ročníku.

"Lazio tento rok nehraje moc dobře. Nehrají to, co hráli loni, kdy byli nebezpečný tým. Teď mají problémy vzadu," potvrzuje i jeho bývalý trenér Zdeněk Zeman, který dává šanci Spartě. "Překvapila mě, protože vyhrát 3:0 v Krasnodaru, to není lehké. Krasnodar má dobré mužstvo, viděl jsem ho i tady. Doma je Sparta určitě favoritem, venku v Římě není lehké vyhrávat."

Českým klubům se přitom proti italským celkům v posledních letech daří. V posledních pěti dvojzápasech zvítězily české týmy čtyřikrát, čtyřikrát remizovaly a jen dvakrát prohrály. 

Bilance českých klubů proti italským celkům v posledních letech

2010/11 EL: Sparta Praha - Palermo 3:2, 2:2
2011/12 LM: AC Milán - Plzeň 2:0, 2:2
2012/13 EL: Neapol - Plzeň 0:3, 0:2
2013/14 EL: Udine - Liberec 1:3, 1:1
2014/15 EL: Neapol - Sparta 3:1, 0:0

Sparta bude mít proti Laziu k dispozici kompletní tým kromě Josefa Šurala, který v evropských pohárech nemůže hrát kvůli svým startům za Liberec. Otázkou je start Marka Matějovského, který kvůli potížím s kotníkem nebyl v neděli proti Jablonci ani mezi náhradníky. "Nejistý je Matějovský, ale pevně doufám, že se dá do pořádku," řekl po výhře 2:1 nad Jabloncem trenér Sparty Zdeněk Ščasný. 

Do sestavy by se ale měl vrátit obránce Costa, uzdraven už je i kapitán David Lafata. "Proti Laziu velké změny nechystám. Vrací se Costa, což je velké plus. Frýdek totiž v záloze vypadá trochu jinak než na beku. Sestavu už v hlavě mám, asi nebudeme hrát úplně stejně jako proti Jablonci," naznačil Ščasný.

Právě defenzivu Sparty vyzdvihoval trenér Lazia Stefano Pioli. "Sparta Praha je silný tým, který se pohybuje na špici ligové tabulky a dostal mnohem méně gólů než ostatní mužstva," řekl už po losu. "Česká liga je velice kvalitní soutěž, hrají tam zajímaví mladí fotbalisté. My jsme ale také výborný tým a máme velkou šanci na postup. Budou to těžká utkání a my chceme dojít co nejdál," dodal.

Odveta se bude hrát příští týden v Římě a v případě postupu do čtvrtfinále může Sparta vyrovnat své maximum v Evropské lize a jejím předchůdci Poháru UEFA ze sezony 1983/84. Nejlepší český výsledek v soutěži pak semifinálovou účastí v ročníku 1995/96 zaznamenala Slavia.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články