Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Sparta porazila Jablonec 2:1, výhru zařídil v závěru zápasu Vácha

Praha - Nádhernou ranou z poslední minuty rozhodl utkání Sparty s Jabloncem Lukáš Vácha a Letenští zvítězili 2:1. Sparťané se na vítězství nadřeli, v první půli poslal Severočechy do vedení Ján Greguš, do poločasu však srovnal David Lafata. Spartu po nepříliš přesvědčivém výkonu zachránil až Váchův pokus, a Letenští tak dotáhli náskok Plzně na tři body. Viktoria ale ještě dnes hraje s Příbramí a Sparta má k dobru odložený zápas s Duklou.

Sparta v utkání s Jabloncem
zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Do sestavy Sparty se po pauze zaviněné zraněním vrátil nejlepší střelec a někdejší hráč Jablonce Lafata, ani na lavičce naopak kvůli menším problémům s kotníkem nebyl záložník Matějovský. Hosté se museli obejít bez obránce Hybše, který na severu Čech hostuje právě ze Sparty, zatímco pouze mezi náhradníky zůstal exsparťan Hübschman.

Jako první zahrozil Jablonec, ale Pospíšilova technická střela skončila těsně vedle. V desáté minutě už se však hosté dočkali. Greguš nejprve trefil z přímého kopu jen zeď, následoval však roh, po kterém se slovenský záložník prosadil hlavou a dal svůj první gól od loňského května. Sparta se v prvním poločase trápila a do hry se dostala až v závěru, na vyrovnání to však stačilo.

Ve 33. minutě hlavičkoval Krejčí do Bártovy náruče a chvíli na to jablonecký gólman vychytal i Lafatu. Domácí kapitán se dočkal ve 40. minutě - jeho první střelu zblokovala obrana, na druhý pokus se ale nejlepší střelec v historii soutěže nemýlil a dal svou 170. ligovou branku. Jablonec mohl vyrovnat vzápětí, jenže Teclův oblouček po zaváhání domácí obrany skončil vedle.

Do druhé půle vstoupila aktivněji Sparta a v 55. minutě se do ideální střelecké příležitosti dostal po Krejčího přímém kopu Vácha, ale Bárta vyběhl včas. V 68. minutě měli domácí další příležitost, jenže Šural v akrobatické pozici před prázdnou brankou na míč nedosáhl.

Tlak Sparty narůstal a o pět minut později trefil po rohovém kopu Šural břevno. Stejně dopadla i tvrdá Marečkova rána a v 80. minutě po rohovém kopu a závaru před brankou zachránil Jablonec pohotovým zákrokem Bárta. V 90. minutě už ale nestačil na tvrdou ránu Váchy, který se po rohovém kopu opřel do míče ze zhruba třiceti metrů a hlasitě si řekl o nominaci na gól sezony.

Sparta Praha - FK Jablonec 2:1 (1:1)

Branky: 39. Lafata, 90. Vácha - 10. Greguš. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Caletka. ŽK: Vácha, Zahustel - Rossi, Pernica, Masopust, Greguš, Wágner. Diváci: 8935.

Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Frýdek - Dočkal (86. Konaté), Mareček, Šural, Vácha, Krejčí (90.+1 Mazuch) - Lafata (70. Juliš). Trenér: Ščasný.
Jablonec: Bárta - Kysela, Pernica, Beneš, Karavajev - Masopust, Rossi, Pospíšil (62. Doležal), Greguš, Trávník (79. Breda) - Tecl (88. Wágner). Trenér: Frťala. 

Zdeněk Ščasný (trenér Sparty): "Hra nebyla optimální, ale někdy je lepší vyhrát takhle, než někoho přejet 3:0. Chyběl nám pohyb a hlavně prvních třicet minut jsme prohospodařili. Nevím, jestli jsme vypadli ze zápasového rytmu. Soupeř byl dobře připraven a i když Vácha s Marečkem pracovali dobře, tak pro takové zápasy bychom potřebovali tvořivého hráče, ale Marek Matějovský byl zraněný. Je to hrozně důležitá výhra, protože ztratit doma by bylo strašně nepříjemné. Lukáš Vácha odehrál velmi dobrý zápas a že to korunoval takovým gólem, byl obrovský bonus."
Zdenko Frťala (trenér Jablonce): "Připravili jsme se na všechno, ale nepřipravili jsme se na to, že Vácha trefí takový gól na 2:1. Kluci si sáhli na dno a mají můj obdiv, přesvědčili se, že jde hrát s každým. Za stavu 1:1 jsme tam měli přečíslení, které kdybychom vyřešili jinak, tak jsme možná mohli domácím trochu víc zatopit. Fotbal je o běhání a soubojích a v tom jsme dneska Spartu zaskočili, a to byl důvod, proč jsme s ní hráli vyrovnaně. Dneska nás může mrzet jen to, že jsme prohráli gólem krutě v poslední minutě." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články