Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spartu čeká těžká skupina se Zlatanem, Slavia se utká se Schickem a do Liberce přijede Kanga

Pražskou Spartu rozhodně nečeká v základní skupině Evropské ligy jednoduchý úkol. Los jí totiž jako soupeře přiřkl AC Milán s hvězdným Zlatanem Ibrahimovicem, skotský Celtic Glasgow a z nejslabšího výkonnostního koše pak francouzské Lille. To Slavia se utká s Bayerem Leverkusen, do nějž před pár týdny přestoupil český reprezentant Patrik Schick, a také s nedávným pokořitelem Plzně Hapoelem Beer Ševa. Posledním soupeřem sešívaných bude další francouzský celek Nice. V Liberci se představí nedávná opora Sparty Guélor Kanga, který před sezonou přestoupil do Crvene Zvezdy Bělehrad. Dalšími protivníky Slovanu budou Kadeřábkův Hoffenheim a belgický Gent.

Zlatan Ibrahimovic
zdroj: ČTK/Xinhua/ autor: Alberto Lingria

Sparťan Juliš: Můžeme v pohodě postoupit

Spartu čeká velmi atraktivní skupina H. Jasně největší hvězdou AC Milán je švédský kanonýr Ibrahimovic, který v sobotu oslaví už 39. narozeniny. Mužstvo vede trenér Stefano Pioli, na něhož už Letenští v minulosti narazili při soubojích s Laziem Řím a Interem Milán. Sparta si s AC Milán v minulosti zahrála šest zápasů a ještě ho neporazila.

"Já už jsem hrál dvakrát skupinu a vím, že i když jsme tady tenkrát měli Inter Milán, jsou to lidi jako my a myslím, že můžeme postoupit v pohodě," domnívá se útočník Sparty Lukáš Juliš. To jeho spoluhráč Matěj Hanousek je přece jen o něco obezřetnější. "Já si myslím, že v Evropské lize, když se podíváte na všechny týmy, málokdo z nich je jasně k poražení. Asi nikdo," říká.

Je nám líto, video expirovalo.
Spartu čeká v EL Zlatan, Slavii Schick

Pražané se mohou těšit také na duely se suverénem posledních let skotské ligy Celticem Glasgow a stejně jako slávisté pojedou do Francie. Čeká je Lille, s nímž rival z Edenu dvakrát prohrál v roce 2009.

"Koukali jsme na los v kabině. Celtic bylo zklamání, AC Milán radost a třetí koš už nám byl celkem jedno. Tam jsme spíš nechtěli letět někam na Ukrajinu. AC Milán nám udělal největší radost," říká upřímně Juliš.

Slávista Kolář: Dostali jsme těžké soupeře, ale věřím, že postoupíme

Slavii čeká duel s Leverkusenem a pro Schicka, který do německého celku přestoupil v září, budou souboje s červenobílými o to prestižnější, že je odchovancem Sparty. Sešívaní věří, že proti dalšímu soupeři ve skupině C Beer Ševě se jim povede lépe než Plzni, která ve čtvrtek v Izraeli překvapivě prohrála 0:1 a vypadla.

"Myslím, že jsme dostali poměrně těžké soupeře. Člověk si ale mezi těmi týmy už moc nevybere. Na zápas s Bayerem Leverkusen se všichni moc těšíme, je to tradiční tým z Bundesligy. Máme tam spoluhráče z reprezentace Patrika Schicka, což je další přidaná motivace. Moc se těšíme. Beer Ševa je také velmi nepříjemný soupeř, mohli se o tom přesvědčit všichni, kteří sledovali jejich utkání s Plzní. Těším se na všechna utkání a věřím, že postoupíme," doufá brankář mistrovského celku Ondřej Kolář.

Z posledního koše dostali slávisté k radosti Koláře Nice, které o českého brankáře mělo v minulosti zájem. "Nice jsem si přál nejvíce ze všech soupeřů. Při losu se mi v tomhle směru poštěstilo a už se moc těším, až si proti nim zahraji," přiznává Kolář. S Nice už Slavia hrála v roce 1997 a po dvou remízách 2:2 venku a 1:1 doma postoupila.

Liberecký Hoftych: Budeme se rvát o body do koeficientu

Návrat do Čech čeká vedle Schicka i dalšího reprezentačního krajánka Kadeřábka. Osmadvacetiletý bek si před losem přál nastoupit proti bývalému klubu Spartě, nakonec ho ale s Hoffenheimem čeká ve skupině L Liberec.

V zápase proti Slovanu se do Čech mohou vrátit i další dva hráči, kteří v minulosti působili v domácí lize. Dres Crvené zvezdy Bělehrad totiž po červencovém odchodu z Letné obléká další bývalý sparťan Guélor Kanga a za belgický Gent zase hraje někdejší slávista Michael Ngadeu. S CZ Bělehrad už se Liberec utkal a v roce 2006 ji v Poháru UEFA dvakrát porazil.

"Všichni jsme si přáli anglické mužstvo. Všechno jsou to velmi těžcí soupeři. Jsme každopádně strašně šťastní, že tam jsme. Budeme se rvát o to, abychom udělali nějaké body do českého koeficientu," uvedl liberecký trenér Pavel Hoftych.

Základní skupiny začnou ve čtvrtek 22. října a poslední šesté kolo se odehraje 10. prosince. Do vyřazovací fáze postoupí vždy první dva týmy. Za účast ve skupině Evropské ligy je bonus 2,92 milionu eur (78,5 milionu korun).

Celá kvalifikace se kvůli koronavirové pandemii hrála jen na jedno utkání místo tradičních dvou a bez diváků. UEFA ale na své soutěže od příštího týdne povolila zaplnit stadiony ze 30 procent, pokud to umožní místní úřady.

Los základních skupin fotbalové Evropské ligy:

Skupina A: AS Řím, Young Boys Bern, Kluž, CSKA Sofia.

Skupina B: Arsenal, Rapid Vídeň, Molde, Dundalk.

Skupina C: Leverkusen (Schick), Slavia Praha, Beer Ševa, Nice.

Skupina D: Benfica Lisabon, Standard Lutych, Glasgow Rangers, Lech Poznaň (Sýkora).

Skupina E: PSV Eindhoven (Sadílek), PAOK Soluň, Granada, Omonia Nikósie (Lecjaks, Lüftner).

Skupina F: Neapol, San Sebastian, Alkmaar, Rijeka.

Skupina G: Braga (Horníček), Leicester, AEK Atény, Luhansk.

Skupina H: Celtic Glasgow, Sparta Praha, AC Milán, Lille.

Skupina I: Villarreal, Karabach, Maccabi Tel Aviv, Sivasspor.

Skupina J: Tottenham, Razgrad (trenér Vrba), Linec, Antverpy.

Skupina K: CSKA Moskva, Dinamo Záhřeb, Feyenoord Rotterdam, Wolsberger.

Skupina L: Gent, Crvena Zvezda Bělehrad, Hoffenheim (Kadeřábek), Liberec.

Program českých týmů:

Skupina C: 22. října: 18:55 Beer Ševa - Slavia Praha, Leverkusen - Nice, 29. října: 21:00 Slavia Praha - Leverkusen, Nice - Beer Ševa, 5. listopadu: 18:55 Slavia Praha - Nice, Beer Ševa - Leverkusen, 26. listopadu: 21:00 Nice - Slavia Praha, Leverkusen - Beer Ševa, 3. prosince: 21:00 Slavia Praha - Beer Ševa, Nice - Leverkusen, 10. prosince: 18:55 Leverkusen - Slavia Praha, Beer Ševa - Nice.

Skupina H: 22. října: 21:00 Sparta Praha - Lille, Celtic Glasgow - AC Milán, 29. října: 18:55 AC Milán - Sparta Praha, Lille - Celtic Glasgow, 5. listopadu: 21:00 Celtic Glasgow - Sparta Praha, AC Milán - Lille, 26. listopadu: 18:55 Sparta Praha - Celtic Glasgow, Lille - AC Milán, 3. prosince: 18:55 Lille - Sparta Praha, AC Milán - Celtic Glasgow, 10. prosince: 21:00 Sparta Praha - AC Milán, Celtic Glasgow - Lille.

Skupina L: 22. října: 21:00 Liberec - Gent, Hoffenheim - CZ Bělehrad, 29. října: 18:55 CZ Bělehrad - Liberec, Gent - Hoffenheim, 5. listopadu: 21:00 Hoffenheim - Liberec, CZ Bělehrad - Gent, 26. listopadu: 18:55 Liberec - Hoffenheim, Gent - CZ Bělehrad, 3. prosince: 18:55 Gent - Liberec, CZ Bělehrad - Hoffenheim, 10. prosince: 21:00 Liberec - CZ Bělehrad, Hoffenheim - Gent.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články