Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Slavia bude proti AC Milán usilovat o senzační comeback, Sparta v Liverpoolu nejspíš jen o čest

Po úvodní porážce na San Siru 2:4 sehrají fotbalisté Slavie před beznadějně vyprodaným Edenem odvetu osmifinále Evropské ligy proti slavnému AC Milán. Trenér Jindřich Trpišovský věří, že jeho svěřenci mají sílu na to, aby semifinalistu minulého ročníku Ligy mistrů potrápili a ještě zabojovali o postup. V mnohem horší pozici je Sparta, která před týdnem prohrála na Letné s Liverpoolem 1:5. Odveta na Anfieldu proto bude nejspíš pouze formalitou. Přímý přenos utkání Slavia Praha – AC Milán sledujte od 18:25 na ČT sport a ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Kobylík o šancích českých klubů v odvetách evropských pohárů

Slavii minulý čtvrtek zkomplikoval dvojzápas bek El Hadji Malick Diouf, který ve 26. minutě dostal červenou kartu a kvůli trestu přijde o odvetu. Hosté sice v oslabení předvedli sympatický výkon a David Douděra a Ivan Schranz dokázali skórovat, přesto si favorité z Milána vytvořili dvoubrankový náskok.

"Škoda čtvrtého gólu, ale jsem pevně přesvědčen o tom, že je v našich silách Milán porazit a postoupit přes něj do další fáze. V momentě, kdy budeme hrát jedenáct na jedenáct, budeme schopni soupeře ještě více zatlačit, což ukázal už vstup do (prvního) zápasu," řekl Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání AC Milán – Slavia Praha

Jeho svěřenci na podzim ve skupině doma dokázali porazit jiný celek z italské ligy AS Řím 2:0 poté, co stejným výsledkem prohráli venku. Jakékoli dvoubrankové vítězství českého vicemistra by osmifinálový souboj s AC Milán poslalo do prodloužení.

Pražané v pohárech v minulosti prohráli první zápas venku o dva góly šestkrát a třikrát dokázali dvojutkání otočit. "Rozhodně si nemyslím, že bychom byli ze hry (o postup) venku. Doma budeme pro soupeře ještě nebezpečnější a nepříjemnější. Víme, že nás požene vyprodaný stadion a my podáme minimálně stejný výkon jako na San Siru," uvedl Trpišovský.

Slávisté před odvetou hodně spoléhají na domácí prostředí, kde v pohárech prohráli jediný z posledních 11 duelů a v této sezoně tam ve všech pěti střetnutích zvítězili při skóre 17:0.

"Furt je to hratelné. Už jsme párkrát předvedli, že výsledek 0:2 se dá dotáhnout. Máme hroznou výhodu v tom, že odvetu hrajeme doma. Fanoušci nás vyhecují k ještě lepšímu výkonu," podotkl defenzivní univerzál Lukáš Masopust, jehož tým v neděli v generálce rozdrtil Teplice 4:0 a v lize z druhého místa ztrácí už jen bod na vedoucí Spartu.

AC Milán vyhrál v jediném z posledních sedmi venkovních zápasů v pohárech. Aktuálně druhý celek Serie A na rozdíl od Slavie vstoupil do play-off Evropské ligy už o kolo dříve a v něm proti Rennes po úvodním domácím triumfu 3:0 v odvetě ve Francii prohrál 2:3. 

"Slavia má velmi solidní a energický tým, takže stále budeme mít co dělat, abychom postoupili do dalšího kola i s touto dobrou výhodou. V odvetě to bude po taktické stránce jiné. Slavia potřebuje dát dva góly, takže doma na nic nemůže čekat. Musíme se před nimi mít na pozoru, ukázali, co dovedou," podotkl trenér Stefano Pioli.

Předpokládané sestavy:

Slavia Praha: Staněk – Vlček, Holeš, Zima, Bořil – Provod, Oscar – Douděra, Jurečka, Wallem – Chytil.
AC Milán: Maignan – Calabria, Kjaer, Gabbia, Hernandez – Adli, Reijnders – Pulisic, Loftus-Cheek, Leao – Giroud.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta nechce na Anfieldu jen bránit

Sparta má na rozdíl od Slavie za sebou velmi nevydařený týden. Po porážce 1:5 s Liverpoolem v neděli utrpěla debakl i v Plzni (0:4). Zápas na Anfieldu má výkop v 21:00.

Obhájce českého titulu díky postupu přes Galatasaray v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy poprvé od roku 2016 (ve stejné soutěži) prošel v některém z pohárů mezi 16 nejlepších. Proti Liverpoolu na Letné herně nepropadl, oproti soupeři však nevyužil řadu šancí.

"Výsledek je mnohem lepší než náš výkon. Sparta odehrála dobrý zápas, hodně riskovala a nacházela v naší obraně mezery na protiútoky," řekl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. Tým vede od října 2015, po sezoně v něm ale na vlastní žádost skončí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Sparta Praha – Liverpool

Dánský trenér Pražanů Brian Priske se nechal slyšet, že jeho svěřenci na Anfieldu neplánují zaparkovat autobus. "Uděláme maximum pro to, abychom z Liverpoolu odvezli dobrý výsledek," prohlásil Priske. S Liverpoolem se utkal už jako hráč Portsmouthu a poté coby kouč Midtjyllandu ve skupině Ligy mistrů. Ve druhém případě už anglický celek vedl Klopp.

Liverpool doma v této sezoně Evropské ligy vyhrál všechna tři utkání se skóre 11:1. Od loňského února neprohrál na ikonickém stadionu 30 soutěžních zápasů. V nedělním šlágru Premier League tam remizoval s obhájcem titulu Manchesterem City 1:1 a klesl na druhé místo o skóre za Arsenal.

Naopak Sparta ve stejný den prohrála 0:4 v Plzni, čímž vyrovnala svou nejvyšší porážku v samostatné lize, a tabulku vede už pouze o bod před Slavií. Letenští nevyhráli tři soutěžní utkání po sobě a poslední dva prohráli se skóre 1:9. Venku v pohárech našli přemožitele ve čtyřech z minulých pěti zápasů a vyhráli tam jediné z posledních 14 střetnutí.

Předpokládané sestavy:

Liverpool: Kelleher – Bradley, Quansah, Gomez, Tsimikas – Endo, McConnell, Clark – Elliott, Koumas, Gakpo.
Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí – Preciado, Kairinen, Laci, Ryneš – Birmančevič, Haraslín – Kuchta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články