Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

První skalp anglického týmu po 33 letech znamená postup. Sparta si zajistila pohárové jaro

Praha - Po třiatřiceti letech Sparta slaví vítězství nad anglickým soupeřem - a výhra mohla jen těžko přijít v lepší chvíli. Letenští si díky vítězství 1:0 nad Southamptonem zajistili postup do vyřazovací fáze Evropské ligy a navíc vyhráli těžkou skupinu K. Sparta se i ve slátané sestavě představila ve velmi sympatickém světle a o jejím vítězství rozhodl Costa po secvičené standardce.

Radost fotbalistů Sparty
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Ani varování Southamptonu nestačilo. Den před zápasem trenér David Holoubek upozorňoval, že Sparta by mohla svého soupeře překvapit ze standardní situace - a přesně to se také stalo. V jedenácté minutě se k míči postavil Dočkal, poslal skvělý centr na nabíhajícího Costu k bližší tyči a secvičený přímý kop vyšel Letenským dokonale, když sparťanský obránce zakončil za brankáře Forstera.

Pro anglického gólmana to na Letné byl krušný první poločas. Za celých pětačtyřicet minut nemusel čelit žádné jiné střele, naopak jeho spoluhráči zahltili Spartu množstvím šancí. Sparťané nezvládali zachycovat náběhy ze stran a blok deseti Letenských v poli se po většinu úvodních pětačtyřiceti minut jen přesunoval ze strany na stranu, od vápna k půlící čáře.

Paradoxně se tak Sparta prosadila v první půli, kdy na svého soupeře příliš nestačila, a ne po změně stran. Southampton v úvodní půlhodině zápasu dominoval, poté ale postupně zmizel z hřiště a Sparta měla jednoznačně více ze hry.

Pohledné kombinace zejména z pravé strany přinesly Letenským několik výborných příležitostí, ale Saints krizové situace ustáli stejně jako domácí v první půli. V poslední čtvrthodině se ještě hosté dostali do několika dobrých pozic, ale ty byly spíše sporadické a Sparta tak nakonec slaví tři body.

Utkání Sparta - Southampton
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Kdyby se ale mělo soudit podle prvního poločasu, šlo by o extrémně šťastné vítězství. Southampton už po třech minutách vážně zahrozil, když se uvolnil na malém vápně Jay Rodriguez, ale prováhal dobrou možnost pro střelu a dobře mu zkřížili cestu sparťanští obránci.

Přes obdrženou branku v jedenácté minutě Southampton po celou úvodní půli kontroloval hru a neproměnil řadu tutovek. Do vynikající příležitosti se v šestnácté minutě dostal mladý odchovanec Southamptonu Sam McQueen, kterého parádní šajtlí vysunul Redmond. Tváří v tvář Koubkovi ale levý obránce Saints neuspěl. A sparťanský gólman o tři minuty později jen s obtížemi kryl hlavičku po nebezpečné standardní situaci hostí.

Dobře hrající McQueen zahrozil i v 24. minutě, jeho zpětnou přihrávku ve vápně ale nakonec sparťané pokryli a poté se už Southampton ze hřiště postupně vytrácel. Problémy a ne zcela stoprocentní přístup Saints naznačila už v prvním poločase další secvičená standardní situace Sparty. Dočkal vysunul Holzera, který sice poslal měkoučký centr na nabíhajícího Costu, nákop byl ale o kus přetažený. Southampton každopádně letní posile z Baníku nechal až příliš prostoru pro rozehrávku.

Sparta se přes problémy s rychlostí soupeře dobře bránila centrům Southamptonu a k solidnímu defenzivnímu výkonu ve vlastním vápně přidala v druhé půli i značnou nadstavbu v ofenzivní fázi. Holzerův centr zkraje druhého poločasu byl ještě nesmělý, v 56. minutě už ale levý záložník Sparty pořádně prověřil Forstera. Sparťané pokračovali v útoku, když se anglický brankář musel vytáhnout skvělým zákrokem proti centru Dočkala, na který si naběhl zcela osamocený Lafata.

Výborný výkon Sparty pokračoval i nadále - po rychlé kombinaci Juliš sice přetáhl svůj centr z pravé strany, ale míč se nakonec otřel o břevno a málem zapadl do brány. V 65. minutě se pak Mareček zaskvěl nádhernou táhlou střelou po další sérii narážeček Sparty.

V závěru ještě Southampton lehce přitlačil domácí, když Long poslal přízemní centr před bránu a Kadlec odkopl ve skluzu na roh. Z něj se pak dostal k hlavičce Van Dijk, ale zakončil jen nad břevno. To už ale ze strany anglického celku bylo vše a Sparta tak opanovala těžkou skupinu K.

Sparta Praha - Southampton 1:0 (1:0)

Branka: 11. Costa. Rozhodčí: Gil - Nevado, Yuste (všichni Šp.). ŽK: Holek (Sparta). Diváci: 17 429.

Sparta: Koubek - Karavajev, Mazuch, Michal Kadlec, Costa - Juliš (90.+2 Köstl), Mareček, Holek, Dočkal, Holzer (90. Dudl) - Lafata (87. Havelka). Trenér: Holoubek.

Southampton: Forster - Martina, Jošida, Van Dijk, McQueen - Clasie (72. Austin), Höjbjerg (54. Romeu), Ward-Prowse - Rodriguez (55. Boufal), Long, Redmond. Trenér: Puel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články