Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Plzni se postup rozplynul, v Římě prohrála 1:4

Řím - Fotbalisté Plzně prohráli na hřišti favorizovaného AS Řím 1:4 a kolo před koncem základní fáze Evropské ligy jsou bez šance na postup ze skupiny. Naopak italský celek si dnes postup zajistil. Třemi góly se o to zasloužil bývalý hráč Teplic Edin Džeko. V závěru se prosadil nádherným lobem Diego Perotti. Za Plzeň vyrovnal na průběžných 1:1 Martin Zeman.

Utkání AS Řím - Plzeň
zdroj: ČTK/AP/Andrew Medichini

Viktoria tak prodloužila čekání na výhru v evropských pohárech už na 14 utkání a v tabulce skupiny je s třemi body poslední, když ke třem remízám přidala druhou prohru. V závěrečném kole bude hrát s Austrií Vídeň už jen o čestnou výhru a vylepšení českého koeficientu.

"Vypadli jsme, nedá se bohužel nic dělat, život půjde dál. Máme ještě jeden zápas a chceme ho vyhrát, abychom aspoň tu jednu výhru ve skupině měli. Chceme zastavit i tu černou šňůru bez vítězství v Evropě. Fanoušci si to zaslouží. Určitě se o to popereme," řekl po utkání Zeman.

Plzeň nastoupila bez kapitána Hubníka, kterého do hry na poslední chvíli nepustilo zranění. Na post stopera naskočil jinak krajní bek Limberský, který si vzal i kapitánskou pásku. A na kraji obrany se objevil záložník Kovařík. "Nám vypadli tři obránci ze šesti a náhrada u nás není žádná. Limberský však svůj záskok zvládl, patřil k našim nejlepším hráčům. AS Řím je ale velmi kvalitní soupeř a dnes to potvrdil," prohlásil trenér Roman Pivarník.

Za gól jsem rád, ale body by byly lepší, řekl Zeman

Kombinovaná defenziva odolala jen deset minut. Pak předvedl svou extratřídu bosenský kanonýr Džeko. Hráč se zkušenostmi z české ligy ve vápně zasekl míč před skluzujícím Kovaříkem a z úhlu zaskočil brankáře Kozáčika tvrdou střelou dokonale umístěnou do šibenice. Krátce nato byl Džeko v další velké šanci, ale tentokrát mu střela nesedla.

Plzeň se nevzdávala a našla poměrně rychlou odpověď. V 18. minutě se dostala k nebezpečnému brejku, Hromada našel na levé straně volného Kovaříka, ten hned odcentroval a Zeman hlavou vstřelil svůj první gól po letním návratu do klubu. "Jsem za gól rád, ale když nevyhrajeme, tak jsem stejně zklamaný. Kdyby byly body, bylo by to lepší, hřálo by to určitě, ale takhle bohužel ne," uvedl Zeman. 

Inkasovaný gól Římany trochu znejistěl a Plzeň měla zajímavé útoky, ale bez pořádného zakončení. Až ve 36. minutě znovu zahrozil Džeko, kterému chybělo pár centimetrů, aby hlavou přesněji zakončil. Iturbe pak nepropálil hráz těl před sebou a znovu Džeko pálil nad.

Těsně před poločasem se ocitl ve stoprocentní šanci Salah, který vystihl sklepnutí od Matějů a byl tváří tvář Kozáčikovi. Dotírající Limberský však egyptskou hvězdu donutil poslat míč jen do tyče. Konstrukce branky zvonila i krátce po změně stran, kdy Paredes trefil z přímého kopu jen horní stranu břevna.

A v další šanci selhal Salah, když po pasu za obranu napálil míč jen do nohou vybíhajícího Kozáčika. Římané tlak zúročili v 61. minutě, kdy Rüdiger dobře nacentroval na malé vápno a Džeko hlavičkou do protipohybu Kozáčika znovu zařídil vedení.

Ofenzivu Plzně přišel podpořit Ďuriš a hned vyslal zajímavou střelu z dálky, která skončila jen těsně nad. V 72. minutě vypálil přesněji, ale gólman Alissson jeho tvrdou ránu udržel a nedovolil dorážku. Salah pak ani třetí jasnou šanci nezvládl a po brejku sám před Kozáčikem špatně trefil míč. Plzeň toho však nedokázala využít, když střídající Bakoš v největší šanci trefil jen brankáře.

"Vyhráli jsme zaslouženě, ale kdyby Alisson nechytil šanci, při které Plzeň mohla srovnat na 2:2, mohli jsme být v problémech," připustil kouč domácích Luciano Spalletti. Krátce nato ale předvedl velkou fotbalovou parádu Perotti, který zaskočil Kozáčika kopem zvaný "rabona" a efektním lobem definitivně rozhodl.

V závěru Džeko po brejku a pasu Perottiho ještě zkompletoval hattrick. "Já myslím, že Perotti chtěl centrovat, ale spadlo to do brány. Vypadá to krásně, ale kdyby to bylo chtěné, bylo by to lepší," dodal Zeman.

5. kolo fotbalové Evropské ligy - skupina E:

AS Řím - Viktoria Plzeň 4:1 (1:1)

Branky: 11., 61. a 88. Džeko, 82. Perotti - 18. Zeman. Rozhodčí: Stieler - Siebert, Ittrich (všichni Něm.). ŽK: Nainggolan - Matějů, Zeman, Petržela. Diváci: 13.789.

Sestavy:

AS Řím: Alisson - Bruno Peres, Rüdiger, Fazio, Emerson - Paredes, Strootman (89. Gerson) - Salah (83. De Rossi), Nainggolan, Iturbe (63. Perotti) - Džeko. Trenér: Spalletti.

Plzeň: Kozáčik - Matějů, Hejda, Limberský, Kovařík - Hromada, Hrošovský - Petržela, Kopic (63. Ďuriš), Zeman - Krmenčík (75. Bakoš). Trenér: Pivarník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy