Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Rumunská kletba stále trvá, Viktoria Plzeň doma selhala s Astrou

Plzeň - Výrazně negativní bilance českých fotbalových klubů proti rumunským se nezlepšila ani po duelu mistrovské Plzně proti Astře Giurgiu. Svěřenci trenéra Romana Pivarníka tahali od úvodních minut duelu Evropské ligy za kratší konec provazu a prohráli 1:2. Dvanáctkrát za sebou v pohárech nepoznali chuť vítězství. Po úvodních dvou remízách si tak značně zkomplikovali boj o postup do vyřazovací části.

Zklamaný Martin Zeman
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Viktoria sice ve třetím utkání základní skupiny druhé nejprestižnější soutěže starého kontinentu poprvé prohrála, ale s ohledem na předešlé remízy proti AS Řím (1:1) a Austrii Vídeň (0:0) jí v tabulce patří poslední příčka.

Během prvního dějství několikrát zahrozila a především Bakoš se mohl po neproměněné šanci chytat za hlavu. Otěže duelu nicméně drželi převážně hosté. Útočník Alibec tři nadějné šance nejprve zahodil, ale na čtvrtý pokus už Kozáčika těsně před odchodem do kabin prostřelil. Hrozivou rozehrávku Limberského vystihl Mansaly, předal míč Budescovi, ten padajícím listem uvolnil Alibeca, který chladnokrevně otevřel skóre.

Stejný hráč měl lví podíl i na druhém zásahu Astry, když si jeho centr krátce po hodině hry srazil do vlastní sítě Hořava. Nutno však podotknout, že útočné akci svěřenců Mariuse Sumudica předcházela další hrubá chyba v rozehrávce Plzně, tentokrát od Baránka. Závěrečný nápor Západočechů gólově zužitkoval nadvakrát proměněným pokutovým kopem Hořava, ale více než korekci skóre už domácí nestihli.

Český šampion měl s rumunským soupeřem problémy od úvodního hvizdu. Už po čtyřech minutách se na Kozáčika řítil ze strany účastník evropského šampionátu Alibec, ale obětavý Řezník v poslední chvíli kanonýra hostí zastavil.

První varování defenzivní vozbě Plzně nestačilo a za dalších šest minut mířil Alibec tváří v tvář Kozáčikovi podruhé. Slovenský reprezentační brankář však samostatný nájezd útočníka, který v zimě přestoupí do Steauy Bukurešť, bez větších problémů zneškodnil.

Otřepaná fráze "nedáš-dostaneš" mohla naopak vzápětí zafungovat na druhé straně. Po sérii odrazů míč doputoval k uzdravenému Řezníkovi, jenže střela pravého obránce nabrala opačnou faleš a skončila vedle.

Diváci se ve Štruncových sadech rozhodně nenudili. Chvíli radostných emocí jim krátce po čtvrt hodině hry mohl dopřát kapitán Bakoš. Centr rychlonohého Petržely jej ovšem zastihl na zadní tyči nepřipraveného, což vyústilo v hlavičku mimo tři tyče.

O slovo se následně opět přihlásila Astra a svou třetí šanci otevřít skóre nevyužil Alibec, když střelou z levé strany těsně minul branku. Západočeši kontrovali dalekonosnými projektily albánského internacionála Kaceho, který byl v průběhu první půle nejaktivnější z plzeňských hráčů.

Nebezpečnější ovšem byli fotbalisté ze země nacházející se na Balkánském poloostrově a za svou aktivitu byli čtyři minuty před přestávkou odměněni vedoucím gólem.

"Alibec byl fantastický. Odehrál životní zápas," pochválil střelce trenér Sumudica. "S Hubníkem v obraně bychom s ním neměli takové problémy, jaké nám dělal. Bohužel jsme na něj hráli špatně. Měli jsme ho zdvojovat, ale souboje s ním jsme prohrávali," doplnil svého protivníka kouč domácích Pivarník.

Utkání Plzeň - Astra
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Po změně stran sledovala velmi slušně zaplněná Doosan aréna o poznání méně atraktivní podívanou. Žádný z týmů si výraznější příležitost ohrozit branku soupeře dlouhé minuty nevypracoval. Druhý zásah hostí krátce po hodině hry tudíž přišel jako blesk z čistého nebe.

Astra následně přenechala iniciativu Plzni, jenže žádný hráč v červeno-modrém dresu nedokázal až do závěrečné části utkání nic kloudného vymyslet. Až nebojácný průnik střídajícího Poznara, který za cenu nedovoleného zákroku zastavil Mansaly, jim vrátil šanci bojovat o lepší výsledek.

Hořava se štěstím penaltu proměnil a snížil. Závěrečnou šanci Kovaříka však tygřím skokem vyrazil gólman Lung, což znamenalo jediné - vítězství rumunského celku.

"Situace je pro nás samozřejmě složitá. Výsledkově, herně ani bojovností jsme tenhle zápas nezvládli. V obraně jsem vnímal obrovský problém, protože jsme se vrátili zase zpět na začátek sezony. Byl to z naší strany vůbec nejhorší podzimní výkon a v každé složce jsme byli horší než soupeř," zakončil kriticky Pivarník.

Utkání 3. kola fotbalové Evropské ligy - skupina E:

Viktoria Plzeň - Astra Giurgiu 1:2 (0:1)

Branky: 86. Hořava - 41. Alibec, 64. vlastní Hořava. Rozhodčí: Eskov - Mosjakin, Demeško (všichni Rus.). ŽK: Baránek, Krmenčík, Petržela - Mansaly. Diváci: 9440.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Baránek, Limberský - Petržela, Hořava, Kace, Zeman (76. Kovařík) - Ďuriš (53. Poznar), Bakoš (64. Krmenčík). Trenér: Pivarník.

Astra: Lung - Sapunaru, Geraldo Alves, Fabrício - Morais, Seto, Lovin (90.+2 Oros), Mansaly, Lazič - Alibec (90. Florea), Budescu (84. Ionita). Trenér: Sumudica.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články