Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Klíčové duely v boji o postup? Slavia hraje v Kodani, Jablonec hostí Astanu

Dost možná klíčové duely v boji o postup čekají dnes v Evropské lize na Slavii a Jablonec. Pražané budou hrát na půdě FC Kodaň a v případě vítězství by se v polovině programu základních skupin vyhoupli na druhé místo před svého dánského soupeře. Severočeši, kteří jsou na průběžné poslední příčce, musí doma proti Astaně naplno bodovat, pokud stále chtějí realisticky pomýšlet na postup. Přímý přenos zápasu FC Kodaň – Slavia sledujte od 18:35 na programu ČT sport a webu ctsport.cz, z utkání Jablonec – Astana vám od 20:50 přineseme podrobný on-line přenos.

Miroslav Stoch
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

Slavia na úvod skupiny doma porazila Bordeaux 1:0 a pak stejným poměrem prohrála v Petrohradu, i když měla více ze hry. "Skupina je vyrovnaná. Teď se asi bude lámat chleba. Náš nadcházející dvojzápas s Kodaní možná hodně napoví o tom, kdo postoupí," řekl slávistický obránce Ondřej Kúdela.

"Když se to hraje na šest utkání, jsou v podstatě všechna klíčová. I kdybychom v Kodani uspěli, zdaleka nebude o nějakém postupu rozhodnuto. Stejně tak pokud bychom naplno nebodovali. Samozřejmě bude to hodně důležitý ukazatel pro vývoj ve skupině, ale je to teprve třetí utkání a bude se hrát ještě o devět bodů," uvedl kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Kodaň nejprve ve skupině remizovala 1:1 s Petrohradem a pak zvítězila 2:1 v Bordeaux. Dánský celek, který je v domácí lize druhý jen vinou horšího skóre, musel v Evropské lize projít čtyřmi předkoly a v deseti pohárových zápasech této sezony ještě neprohrál.

"Co jsme viděli, bude to asi nejtěžší soupeř. Myslím, že Kodaň bude těžší než Zenit. Jsou nátlakovější, víc presují, snaží se hrát hodně vysoko. Trochu bych to přirovnal k tomu stylu, co bychom chtěli hrát my. Myslím, že to bude náš asi nejtěžší zápas," mínil Kúdela.

Dánský celek před rokem ve skupině narazil na Zlín a hrál s ním 1:1 venku a 3:0 doma. Před třemi lety naopak Kodaň vypadla ve 3. předkole s Jabloncem po vítězství 1:0 venku a porážce 2:3 doma a v sezoně 2011/12 ji zase vyřadila Plzeň při svém prvním postupu do skupiny Ligy mistrů po výhrách 3:1 venku a 2:1 doma.

Souboj se Slavií nemá vyloženého favorita, byť červenobílí vyhráli jediný z posledních 23 venkovních zápasů v pohárech. "Naše výkony proti Petrohradu a Bordeaux byly velmi solidní a věřím, že s podporou fanoušků to můžeme zopakovat. Vítězstvím bychom hodně nakročili k postupu," řekl kodaňský záložník Robert Skov.

Domácí tým bude postrádat kapitána Zecu, který dostal minule červenou kartu. Se Slavií naopak odletěli uzdravení záložník Jan Sýkora a útočníci Stanislav Tecl s Milanem Škodou. "Už jsou zdravotně v pořádku a připraveni, aby nastoupili," uvedl slávistický asistent Zdeněk Houštecký.

V kádru Kodaně figuruje český obránce Michael Lüftner, který přišel do Dánska vloni právě ze Slavie. Proti bývalému klubu však nenastoupí kvůli dlouhodobému zranění kolena. Barvy Kodaně hájí i někdejší hráč Jablonce a Ostravy slovenský záložník Ján Greguš.

Jablonec chce pryč z poslední příčky 

Jablonec při svém premiérovém startu v základní skupině evropských pohárů nejprve prohrál gólem v poslední minutě v Rennes 1:2 a poté doma remizoval s Dynamem Kyjev 2:2, když dotáhl dvoubrankovou ztrátu. Severočeši ani v jednom utkání herně nezklamali, ale nyní už nutně potřebují bodovat naplno.

"Je to hodně důležitý zápas. Astana má čtyři body a tento zápas bychom měli, nebo chceme zvládnout, abychom se tam dotáhli a udrželi se nějak ve hře. V případě, že by se to nepovedlo, už by to bylo hodně těžké. Budeme chtít určitě vyhrát," řekl jablonecký záložník Michal Trávník, který se při sobotní výhře v Příbrami blýskl hattrickem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Jablonec - Dynamo Kyjev

Jablonec čeká lídr skupiny, který nejprve remizoval 2:2 na půdě Dynama Kyjev a pak doma porazil Rennes 2:0. Účastník hlavní fáze Ligy mistrů ze sezony 2015/16, kterého v minulosti vedl i český trenér Miroslav Beránek, vloni prošel ze skupiny Evropské ligy na úkor Slavie. Doma s Pražany remizoval 1:1 a v závěrečném duelu v přímém souboji o postup zvítězil v Edenu 1:0.

"Astana hrála před třemi lety Champions League. Už uhrála čtyři body ve skupině, musíme se na ně připravit. Ale myslím, že se hráči nemají čeho bát," uvedl trnér Jablonce Petr Rada. "Vyhráli s Rennes, remizovali s Kyjevem, takže velmi těžký soupeř. Bude to velmi důležité. Mají čtyři body, kdybychom to zvládli, dotáhneme se na ně," dodal jablonecký záložník Jakub Považanec.

Astana, která neprohrála už 10 zápasů v řadě a které chybí jediná výhra ze čtyř zápasů k obhajobě kazašského titulu, přijela do Jablonce v kompletním složení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články