Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

K senzaci v Aténách nedošlo. Slavia se ve 3. předkole Evropské ligy utká s Dniprem

Soupeřem Slavie budou ve 3. předkole Evropské ligy fotbalisté Dnipra. Ukrajinský tým totiž vypadl ve 2. předkole Ligy mistrů s Panathinaikosem Atény a klesl do kvalifikace nižší soutěže. Řeckému favoritovi stačila v domácí odvetě k postupu remíza 2:2, neboť před týdnem v úvodním utkání nad Dniprem v jeho azylu v Košicích zvítězil 3:1.

Radost fotbalistů Slavie
zdroj: twitter.com/slaviaofficial

Pražané vstoupí do kvalifikace Evropské ligy domácím zápasem s Dniprem 10. srpna. Odvetu odehrají o týden později v Košicích, kde ukrajinský vicemistr hraje kvůli ruské invazi. Trenérovi sešívaných Jindřichu Trpišovskému tak vyšlo přání vyhnout se Panathinaikosu, přes který Slavia s námahou přešla loni ve 3. předkole Evropské konferenční ligy.

Dnipro vstupovalo do odvety ve velmi nevýhodné pozici – několik jeho hráčů navíc před zápasem postihla zřejmě otrava jídlem. Řecký vicemistr i proto už po čtvrthodině vedl, když se po minele brankáře prosadil lobem slovinský kanonýr Šporar.

Hned za devět minut nicméně srovnal suverénně nejlepší střelec ukrajinské ligy Dovbyk a v 54. minutě pak hosté dokonce po rohovém kopu otočili stav. Naděje na případné prodloužení však sebral Dnipru Šporar, který v 70. minutě napálil míč pod břevno a skóroval podruhé v utkání. Za pět minut navíc dostal červenou kartu hostující Tančyk.

Klub Dnipro-1 byl založen teprve v roce 2015. V uplynulé sezoně skončil v ukrajinské lize druhý za suverénem Šachtarem Doněck a ve svém středu měl nejlepšího střelce soutěže Dovbyka, jenž v minulém ročníku zaznamenal 24 branek. Na české kluby dosud Dnipro v soutěžích UEFA nenarazilo.

Slavia potřebuje v této sezoně k jistotě účasti ve skupině pohárů vyřadit alespoň jednoho soupeře. Pokud český vicemistr ve 3. předkole proti Dnipru uspěje, zahraje si nejméně hlavní fázi Konferenční ligy. Na cestě do skupiny silnější Evropské ligy musí Pražané přejít přes dva soupeře.

"Ukrajinský fotbal šel v poslední době hrozně nahoru, vidíme to i na reprezentacích. S Dynamem Kyjev jsme v minulosti hráli. Dnipro je nepříjemný soupeř, nechalo za sebou Dynamo Kyjev, stíhalo Šachtar Doněck," řekl Trpišovský.

"V poslední době máme brány do Evropy přes hodně těžké soupeře. Na druhou stranu si myslím a doufám, že tým je dál než loni v létě. Zase to bude boj do poslední minuty," dodal slávistický kouč.

Odvetná utkání 2. předkola Ligy mistrů:

Nemistrovská část:
Panathinaikos Atény - Dnipro 2:2 (1:1), první zápas 3:1, postoupil Panathianikos

Mistrovská část:
Olimpija Lublaň - Ludogorec Razgrad 2:1 (1:1), první zápas 1:1, postoupila Olimpija
BATE Borisov - Aris Limassol 3:5 (1:3), první zápas 2:6, postoupil Aris
Slovan Bratislava - Zrinjski Mostar 2:2 (1:0), první zápas: 1:0, postoupil Slovan

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články