Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Chyby v první půli stály Spartu zápas s Rangers, v závěru už to nedohnala

Důležitý zápas prohráli fotbalisté Sparty v Evropské lize v Glasgow s tamními Rangers, jimž podlehli 1:2. Zápas si pokazili sparťané chybami v prvním poločase, v němž byl skotský celek jasně lepší a v závěru zápasu pak nastartoval Spartu Haraslín, který snížil na 1:2. Více už ale Pražané nestihli a zkomplikovali si tím vyhlídky na postup ze skupiny.

Pražané ztrácejí z třetího místa na dnešního soupeře tři body a pět na vedoucí Betis Sevilla, který v souběžně hraném utkání zdolal doma Aris Limassol 4:1. První celky ze skupin projdou do osmifinále, druhé se v play-off utkají o postup do stejné fáze Evropské ligy s týmy z třetích příček v Lize mistrů. Mužstva na třetích místech přejdou do nižší Evropské konferenční ligy. V dalším utkání na konci listopadu Sparta hostí Betis. Skupinovou fázi zakončí 14. prosince na Kypru.

Sparta, která na Rangers narazila ve skupině EL i v sezoně 2021/22, prohrála i třetí pohárové utkání na jejich hřišti a pokaždé při tom inkasovala dvě branky. Od triumfu 4:1 na stadionu Celtiku Glasgow (rovněž v EL) v listopadu 2020 nevyhrála venku v pohárech 12 zápasů po sobě. Jezdci na Ibroxu porazili českého soupeře v pátém z dosavadních šesti pohárových duelů.

Spartě kvůli zranění chyběli stopeři Krejčí a Panák a také záložník Ryneš. V obranné trojici nastoupil Gomez, kapitánskou pásku místo Krejčího převzal jeho kolega z obrany Sörensen. Do sestavy hostů se vrátil záložník Preciado, který se zranil v úvodním duelu s Rangers. Hosty přijelo podpořit zhruba 550 fanoušků.

Utkání proti sobě svedlo bývalé spoluhráče z FC Bruggy a nyní trenéry Philippea Clementa a Briana Priskeho. Od začátku nastoupili i Sima v dresu domácích a Kuchta na straně hostů, kteří spolu působili v jiném pražském celku Slavii.

V šesté minutě Danilo těsně nedosáhl před brankou na Cantwellovu střílenou přihrávku. Brazilský útočník si vše vynahradil o pět minut později, když vystihl zpětnou nahrávku Gomeze a s přehledem po zemi zakončil. Mezi střelce se zapsal ve třetím z posledních čtyř duelů.

V 16. minutě Cantwellovu střelu ze vzduchu vyrazil Vindahl na roh. Chvíli nato však Danilo nahrál Cantwellovi, ten si zasekl míč před Gomezem a první soutěžní trefou v sezoně zvýšil na 2:0.

Po necelé půlhodině hry Danilo zachytil Sörensenův odkop a nastřelil tyč. Ve 40. minutě Gomez na půlící čáře podklouzl, Cantwell vyrazil dopředu a jeho střelu Vindahl nohou vykopl.

Do druhého poločasu Priske poslal Laciho a Wiesnera, po téměř hodině hry nastoupil i nejlepší střelec aktuálního ročníku české ligy Haraslín. Rangers se už dopředu příliš netlačili a kontrolovali hru, jelikož hosté si výraznější šanci dlouho nevypracovali. Až v 71. minutě Haraslínova skákavá střela minula tyč. Na druhé straně Vindahl skokem zneškodnil Jackovu ránu zpoza šestnáctky.

V 77. minutě si Haraslín s Preciadem vyměnil míč a střelou z vápna snížil. I vinou zranění se gólově prosadil poprvé od 24. září. Domácí si za minutu vzali dvoubrankový náskok zpátky, do hry však vstoupil videorozhodčí a sudí Massa po přezkoumání situace Danilův gól kvůli jeho faulu na Sörensena neuznal. Uklidnění nepřinesl domácím ani Sima, který zblízka v akrobatické pozici přestřelil. Na opačné straně gólman Butland vytáhl Haraslínovu střelu.

Rangers pod Clementem nenašli přemožitele ani v šestém soutěžním utkání, přičemž popáté vyhráli. Clement jako trenér uspěl v pohárech proti některému z českých soupeřů poprvé na čtvrtý pokus.

Kouč Rangers Philippe Clement byl po zápase spokojený. "Viděl jsem od týmu hodně věcí, které vidět chci. Ať už s míčem, nebo bez něj. Mužstvo každým týdnem roste. Chci to vidět celých 90 minut, tam ale zatím ještě nejsme. Ve druhém poločase naše tempo opadlo. Ze tří bodů mám velkou radost, protože vím, jak silná Sparta je."

Trenér Sparty Brian Priske přiznal, že vyhrál lepší celek. "Musíme uznat, že Rangers byli po celých 90 minut lepším týmem. V první půli nás potrestali, hráli dobře a vytvořili si velké šance. Nám se naopak nedařilo vypracovat příležitosti a ani bránit tak jako jindy."

Glasgow Rangers – Sparta Praha 2:1 (2:0)

Branky: 11. Danilo, 20. Cantwell – 77. Haraslín. Rozhodčí: Massa – Meli, Alassio – Di Bello (video, všichni It.). ŽK: Barišič, Tavernier, Lammers, Goldson – Gomez, Vitík, Laci, Preciado.

Rangers: Butland – Tavernier, Goldson, Davies, Barišič – Lundstram, Jack – Cantwell (69. McCausland), Lammers (90.+5 Cifuentes), Sima (85. Lawrence) – Danilo (85. Dessers). Trenér: Clement.

Sparta: Vindahl – Vitík, Sörensen, Gomez (46. Wiesner) – Preciado, Kairinen, Sadílek (59. Haraslín), Zelený – Kuchta (67. Sejk), Birmančevič – Olatunji (46. Laci, 85. Vydra). Trenér: Priske.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články