Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Priske: Klíčové utkání s Rangers? To se teprve ukáže. Slavia i Plzeň si mohou zajistit postup

Skupiny evropských pohárů se překulují do své druhé poloviny. Na programu jsou první odvety Evropské ligy i Konferenční ligy a do akce tak jde i trio českých zástupců. Pro Spartu, kterou opět čekají Rangers, může být zápas určující a může napovědět o postupujícím do další fáze. Oba týmy totiž mají po vzájemné bezbrankové remíze z Prahy čtyři body. Pokud by Slavia zdolala AS Řím, získala by jistotu účasti v jarní části pohárů. Taktéž Plzeň si může zajistit postup do play-off. Utkání Rangers – Sparta sledujte od 20:30 živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Úřadující čeští šampioni ze Sparty sehrají dva ze zbývajících tří zápasů ve skupině venku, Rangers naopak doma. Oba ztrácejí na vedoucí Betis Sevilla dva body, o bod za nimi je Aris Limassol. První celky ze skupin projdou do osmifinále, druzí se v play-off utkají o postup do stejné fáze Evropské ligy s týmy z třetích příček v Lize mistrů. Mužstva na třetích místech přejdou do nižší Evropské konferenční ligy.

Sparta vyhrála nad Rangers jediný z posledních čtyř pohárových zápasů, oba dosavadní na jejich hřišti prohrála a pokaždé inkasovala dvě branky. Rekordní pětapadesátinásobní skotští mistři doma porazili českého soupeře ve čtyřech z dosavadních pěti pohárových utkání. Pražané zase v pohárech od triumfu 4:1 na stadionu Celtiku Glasgow (rovněž v EL) v listopadu 2020 nezvítězili venku v pohárech 11 duelů po sobě.

Letenští v sobotu zdolali Bohemians v lize 2:0. Po duelu s klokany dostali hráči i realizační tým Sparty dva dny volna. "Jsme ve fázi sezony, kdy máme hodně zápasů a tréninků, takže jsme potřebovali načerpat energii. Jestli utkání v Glasgow bude na podzim to klíčové, nevím. Budeme si na to muset počkat do 14. prosince, kdy nás čeká poslední skupinový duel v Evropské lize na hřišti Arisu," uvedl po utkání Brian Priske.

Rangers pod devětačtyřicetiletým Belgičanem v pěti soutěžních zápasech neprohráli a nevyhráli pouze na Spartě. Naladili se nedělním triumfem 3:1 nad Hearts v semifinále Ligového poháru.

Předpokládané sestavy:

Rangers: Butland - Tavernier, Goldson, Balogun, Davies - Cantwell, Lundstram - Lammers, Jack, Sima - Danilo.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Sörensen - Wiesner, Kairinen, Sadílek, Zelený - Karabec, Birmančevič - Kuchta.

Slavii po polovině skupiny patří druhé místo. Před porážkou v Římě zvítězila 2:0 v Ženevě nad Servette a poté doma rozdrtila Tiraspol 6:0, čímž vyrovnala nejvyšší výhru ve skupinové fázi Evropské ligy. Na dosud stoprocentní AS Řím ztrácejí Pražané tři body, naopak před dvojicí Servette a Tiraspol mají pětibodový náskok.

První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druzí v pořadí se v play-off utkají o postup do stejné fáze Evropské ligy s kluby z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetích místech se přesunou do nižší Evropské konferenční ligy.

Pokud by Slavia Římany doma porazila, neskončila by ve skupině hůře než třetí a potřetí za poslední čtyři sezony by v pohárech prošla do jarní části. V případě, že se Servette s Tiraspolem znovu rozejdou smírně, by už Pražanům vítězství nad AS přineslo minimálně druhé místo a postup do vyřazovací části Evropské ligy. Remíza by ještě Slavii definitivní jistotu nedala.

zdroj: REUTERS

Červenobílí nepůjdou do nejatraktivnějšího domácího zápasu ve skupině v ideálním rozpoložení. V neděli proti Plzni utrpěli první ligovou porážku v sezoně a prohráli dvě z posledních tří soutěžních utkání. Naopak aktuálně sedmý celek Serie A zvítězil v šesti z minulých sedmi duelů.

Před dvěma týdny v úvodním zápase s AS doplatili slávisté na nepovedený začátek a oba góly inkasovali už v prvních 17 minutách. V domácí odvetě se potřebují zlepšit. "Musíme být více otravní a dotěrní, nenechat soupeři tolik místa. Musíme změnit nastavení, být pro soupeře nepříjemnější, ale hlavně přesnější v kombinaci. Je třeba se zlepšit v práci s míčem, eliminovat ztráty. Musíme hrát s lepším sebevědomím, zlepšit mentální stránku. Věřím, že nastavení u nás bude trochu jiné. Nebyli jsme to úplně my," řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dohráno

José Mourinho očekává v Edenu náročnější zápas než v Římě. Slávisté doma prohráli jediný z posledních devíti duelů v soutěžích UEFA a v této sezoně tam ve třech pohárových utkáních ještě neinkasovali.

"Musím říct, že se (u nás) Slavia ve druhé půli zvedla, její výkon byl velmi slušný. V Praze by to mohl být opravdu dobrý zápas," prohlásil Mourinho, který s Římany vloni vyhrál premiérový ročník Evropské konferenční ligy a ve své trenérské kariéře v minulosti ovládl i Ligu mistrů a Evropskou ligu.

Pražané si chtějí spravit náladu po porážce s Plzní, po níž přišli o vedení v ligové tabulce. Doma prohráli po 25 soutěžních zápasech a poprvé od loňského října. "Nehráli jsme dobře, věřím, že ve čtvrtek ukážeme jiný výkon. Věřím, že zase budeme silní. Fanoušci nám pomůžou, v evropských zápasech jsme díky nim nebezpeční pro všechny," řekl autor jediné slávistické branky proti Plzni útočník Mick van Buren.

Předpokládané sestavy:

Slavia: Mandous - Vlček, Ogbu, Holeš - Tomič, Zafeiris, Oscar, Dumitrescu - Masopust, Wallem - Van Buren.

Řím: Svilar - Mancini, Llorente, Ndicka - Celik, Bove, Paredes, Aouar, El Shaarawy - Belotti, Lukaku.

Plzeňští fotbalisté mají v čele tabulky šestibodový náskok na ostatní tři soupeře Dinamo, kosovský Ballkani a Astanu. Čtvrtá výhra bez ohledu na další výsledky Viktorii s předstihem zaručí první místo ve skupině, čtvrteční remíza nejhůře konečnou druhou příčku.

"Pokud se to takhle vyvinulo a máme tři výhry, je to potěšitelný vklad. Jsme teprve v půlce, ale máme to dobře rozehrané," řekl trenér Miroslav Koubek po zápase v Záhřebu. "Věřím, že se 'Štruncáky' vyprodají do posledního člověka, lidi nás poženou a body získáme," doplnil útočník Tomáš Chorý, který proti Dinamu skóroval z penalty.

Plzeňské mužstvo by chtělo navázat na nedělní překvapivé vítězství 2:1 na stadionu Slavie ve šlágru 14. ligového kola. Dva góly vstřelil Erik Jirka, do branky se po zranění hlavy vrátila jednička Jindřich Staněk. Útočník Matěj Vydra se naopak v Edenu zranil a může chybět delší dobu, na marodce Viktorie zůstávají další ofenzivní hráč Rafiu Durosinmi a obránci Milan Havel s Luďkem Pernicou.

Dinamo, které stále postrádá zraněného kapitána a klíčového útočníka Bruna Petkoviče, v neděli zachránilo ve Varaždinu gólem z nastavení remízu 1:1 a v chorvatské lize je rovněž třetí. Úřadující mistři se venku trápí a vyhráli tam jediné z posledních pěti soutěžních utkání.

"Zápas v Plzni je důležitý. Chceme se vrátit do Záhřebu s výhrou. Konferenční liga pro nás neskončila, i když jsme v ní dvakrát prohráli. Máme pořád velkou šanci postoupit ze skupiny. Věřím, že se nám to podaří," uvedl záložník Dinama Takuro Kaneko.

Předpokládané sestavy:

Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic, Traoré, Kalvach, Cadu - Jirka, Šulc - Chorý.

Dinamo: Zagorac - Moharramí, Ristovski, Perič, Ljubičič - Bulat, Mišič - Kaneko, Baturina, Špikič - Emreli.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články