Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Boleslav v boji o Evropskou ligu narazí na starého známého, Jablonec čekají divoké podmínky

První dva čeští zástupci zahajují boj o postup do základní skupiny Evropské ligy. Mladá Boleslav v úvodním utkání 2. předkola přivítá kazašský celek Ordabasy Šymkent, za který hraje starý známý Mirzad Mehanovič. Jablonec zase čeká duel s Pjunikem Jerevan. Na Severočechy ale čekají náročné podmínky kvůli přesunu na náhradní stadion v Gjumri. Přímý přenos z utkání Jablonce sledujte od 15:30 exkluzivně na webu ctsport.cz. Zápas Boleslavi pak na webu i kanálu ČT sport od 18:50.

Boleslavští se radují
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Středočeši se v základní skupině soutěže, tehdy ještě zvané Pohár UEFA, představili na podzim 2006 a 2007. Od té doby šestkrát po sobě vypadli v předkole.

Mladá Boleslav v neděli prohrála v lize 0:3 s Bohemians 1905. Neúspěch trenérovi Jozefu Weberovi zkomplikoval představu o základní jedenáctce proti Šymkentu. "To si pište, že budu mít zamotanou hlavu. Nejen z pohledu toho, že jsme viděli našeho soupeře, který hraje v jiném rozestavení než Bohemka. Bez ohledu na výsledek s Bohemkou jsem měl v hlavě jinou sestavu, teď možná bude změn ještě víc," řekl Weber.

Kde jsou problémy Boleslavi i Jablonce v nové sezoně? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

"Musíme zlepšit úplně všechno od nasazení, bojovnosti, celkové práce. Hlavně jsme ustoupili od toho, co nám říkal trenér, a z toho důvodu (zápas proti Bohemians) vypadal tak, jak vypadal," uvedl záložník Michal Hubínek.

Mladá Boleslav se v evropských pohárech střetne s kazašským týmem poprvé. Šymkent zase čeká soutěžní premiéra s českým celkem. Zatímco Středočeši zvládli 2. předkolo Evropské ligy ve třech ze čtyř případů, pro Šymkent jde o maximum. Díky výhrám 1:0 a 2:0 nad gruzínským Torpedem Kutaisi v 1. předkole postoupil do další fáze po sedmi letech a teprve podruhé v historii.

Je nám líto, video expirovalo.
Mladou Boleslav čeká návrat do Evropské ligy proti Šymkentu

Šymkent skončil v uplynulé sezoně v domácí soutěži čtvrtý a stejná pozice mu po 19 zápasech náleží i v aktuálním ročníku s pětibodovou ztrátou na vedoucí Tobol.

Mezi opory Ordabasy patří brankář Dmitrij Nepogodov, obránce Pablo Fontanello, záložník Abdoulaye Diakate a útočník Joao Paulo. Za Šymkent hraje i bosenský záložník Mirzad Mehanovič, který v minulosti působil v Mladé Boleslavi a do Kazachstánu zamířil ze Zlína. V české nejvyšší soutěži vstřelil v 54 zápasech 11 branek.

"Na Mladou Boleslav mám dobré vzpomínky. Takticky a fyzicky jde o dobrý tým, ale i my jsme ukázali sílu. Nebude to jednoduché, ale postup do třetího předkola je možný," řekl šestadvacetiletý Mehanovič, který v odvetě na hřišti Torpeda vstřelil vítězný gól.

Jablonec čekají v Arménii náročné podmínky

Jablonec dvojutkání nezačne kvůli evropskému šampionátu devatenáctek v arménské metropoli, ale v Gjumri. Severočechy vedle nevyzpytatelného soupeře čeká dvouhodinový časový posun a velké vedro.

"Samozřejmě že jsme papírovým favoritem, ale do této role se nechceme moc pasovat. Víme, jak to může být zrádné. Jdeme do toho zápasu skromně. Nejlepším výsledkem před odvetou by byla nějaká výhra," řekl před odletem slovenský záložník Jakub Považanec.

Je nám líto, video expirovalo.
Jablonec vyrazil do Jerevanu. Nemůžeme nic podcenit, hlásí Rada

"Je to podceňovaný soupeř, který má ale zkušenosti z Evropské ligy. Hraje ji každý rok, protože končí v Arménii minimálně do třetího místa. Favorit jsme, ale to vám postup nezaručí. Jdeme do toho dvojzápasu, že chceme postoupit, ale nemůžeme nic podcenit," uvedl trenér Petr Rada.

Jeho svěřenci se musejí vypořádat s dlouhým letem, dvouhodinovým časovým posunem vpřed a velkým vedrem, které v Arménii panuje. "Na tohle jsme celkem připraveni, protože v přípravě nás zasáhly ty největší teploty," uvedl Považanec.

Zatímco Jerevan leží v nadmořské výšce přibližně 1000 metrů, Gjumri ještě o 500 metrů výše. "Takže by třeba mohlo být o pět stupňů menší vedro. Ale my na to nebudeme koukat. I když oni jsou na to možná trochu víc zvyklí, fotbal se rozhoduje na hřišti," konstatoval Rada. "Nejhorší jsou ty cesty. Zaplaťpánbůh, že můžeme přistát v Gjumri," dodal.

Pjunik v roce 2011 prohrál v 2. předkole Ligy mistrů s Plzní po výsledcích 0:4 doma a 1:5 venku. V pohárech nikdy nehrál hlavní fázi, jeho maximem je loňská účast ve 3. předkole. V letošním 1. předkole vyřadil Pjunik po domácí remíze 3:3 a venkovní výhře 2:1 Škupi Skopje.

Nejlepším střelcem týmu v uplynulé sezoně byl záložník Erik Vardanjan, k dalším oporám patří reprezentant Karlen Mkrtčjan. "Jsou tam hráči rychlostního typu, hlavně směrem dopředu. Dali v těch dvou zápasech pět gólů proti Makedoncům, což je pro mě pořád Jugoslávie. Takže svoji kvalitu určitě mají," mínil Rada.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články