Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Spartu čeká v bitvě o Evropu Trabzonspor, možné soupeře znají už i v Jablonci a Boleslavi

Sparta se ve 3. předkole Evropské ligy utká s tureckým Trabzonsporem. Fotbalisté Jablonce si v případě postupu přes Pjunik zahrají s vítězem duelu Wolverhampton - Crusaders. Pokud Mladá Boleslav přejde přes Šymkent, utká se s vítězem duelu Alaškert - FCSB. Pokud Plzeň ve 2. předkole Ligy mistrů vypadne s Olympiakosem Pireus, čekají ji v Evropské lize Antverpy

zdroj: Twitter Sparta Praha

První zápasy 3. předkola se odehrají 8. srpna, odvety o týden později. Sparta a Jablonec by začaly doma, Plzeň a Mladá Boleslav na soupeřově hřišti.

Případ Sparta: los nadmíru těžký a prázdné letenské ochozy

Sparta měla jako jediná ze čtveřice českých klubů už před losem jistotu, že se představí ve 3. předkole Evropské ligy. Poté, co UEFA tradičně rozdělila celky do několika skupin, připadalo pro Pražany v úvahu šest variant, z toho ve čtyřech případech šlo o vítěze dvojzápasu v 2. předkole. Sparta naposledy hrála skupinu pohárů v ročníku 2016/17, v posledních dvou ročnících vypadla hned na úvod v předkole.

Los Letenským přisoudil papírově nejtěžšího soupeře. Trabzonspor v minulé sezoně turecké ligy obsadil čtvrté místo, celkově má na kontě šest domácích titulů, poslední však už v roce 1984. S českými celky v soutěžích UEFA ještě nehrál.

V Trabzonsporu hraje od loňského ledna i reprezentační obránce Filip Novák, v minulosti v klubu působili Češi Karel Rada, Tomáš Jun a Ondřej Čelůstka.

Turecký tým, v jehož kádru figuruje od léta i bývalý záložník Chelsea John Obi Mikel, hraje na stadionu s kapacitou 43 223 diváků.

Čeká Spartu turecké peklo? Fanoušci Trabzonsporu na přípravném kempu v Rakousku
zdroj: ČTK/ABACA

Sparťané se navíc v úvodním utkání na Letné budou muset obejít bez svých fanoušků. UEFA totiž potrestala klub uzavřením hlediště na jeden zápas za výtržnosti v loňském souboji se srbským Spartakem Subotica.

"Z mého pohledu nás čeká jeden z vůbec nejobtížnějších soupeřů, který v osudí byl. O jeho kvalitě dostatečně vypovídá umístění z minulého ligového ročníku, kdy obsadil čtvrtou příčku. Do posledního kola bojoval s prvními třemi týmy o zisk tureckého ligového titulu," uvedl sparťanský trenér Václav Jílek.

Pokud Plzeň ve 3. předkole Ligy mistrů vypadne s Olympiakosem Pireus, čekjí ji Antverpy, které obsadily v minulém ročníku belgické ligy čtvrté místo. Ani nejstarší belgický klub ještě s českými soupeři v pohárech nehrál.

Případ Jablonec: los nelehký, ale geograficky přívětivý

Jablonec by v případě postupu přes Pjunik pravděpodobně narazil na anglický Wolverhampton, který je proti severoirskému celku Crusaders jasným favoritem. "Vlci" obsadili v uplynulé sezoně Premier League sedmé místo.

Případ Boleslav: další nepříjemný soupeř

Mladá Boleslav by v případě postupu v 2. předkole pravděpodobně hrála s rumunským FCSB. Bývalá Steaua Bukurešť bude hrát ve 2. předkole s arménským outsiderem Alaškertem. FCSB v poslední době vyřadil v kvalifikaci Ligy mistrů Spartu i Plzeň a se Západočechy hrál v sezoně 2017/18 i ve skupině Evropské ligy (3:0 doma a 0:2 venku).

O termínu opravy na stadionu v Liberci rozhodne Evropská liga

Nové zastřešení hlavní tribuny na fotbalovém stadionu U Nisy v Liberci se možná bude budovat až na jaře příštího roku. Záleží to na tom, jak si povedou právě fotbalisté Jablonce a Mladé Boleslavi v předkolech Evropské ligy. "Pokud by postoupili do základní části, tak by hráli u nás a museli bychom práce přesunout na jaro," řekl ředitel Slovanu Libor Kleibl.

Původně bylo v plánu, že dosluhující zastřešení se vymění ještě letos. Jablonec či Mladá Boleslav ale nemají podle Kleibla pro základní skupinu Evropské ligy stadiony s dostatečnou kapacitou. "Je stanovena na 8000 diváků, tu nemají. Takže pokud jim UEFA nedá výjimku, jako že loni Jablonci dala, ale dvakrát po sobě ji asi těžko získají, tak budou muset hrát u nás," dodal ředitel Slovanu. V takovém případě by se letos dělaly jen přípravné práce a zastřešení by se měnilo až na jaře.

Vizitky soupeřů

TRABZONSPOR

Rok založení: 1967

Klubové barvy: modrá a vínová

Největší úspěchy: 6x mistr ligy (1976-77, 1979-81, 1984), 8x vítěz Tureckého poháru (naposledy 2010)

Stadion: Senola Günese (kapacita 40 782 diváků)

Trenér: Ünal Karaman

Současné opory: Abdülkadir Ömür, Yusuf Yazici, José Sosa

V klubu dříve působili Karel Rada, Tomáš Jun a Ondřej Čelůstka, momentálně jeho barvy hájí reprezentační obránce Filip Novák.

WOLVERHAMPTON WANDERERS (Anglie)

Rok založení: 1877

Klubové barvy: zlatá a černá

Největší úspěchy: 3x vítěz anglické nejvyšší soutěže (1954, 1958, 1959); 4x vítěz FA Cupu (1893, 1908, 1949, 1960); finalista Poháru UEFA (1972)

Stadion: Molineux Stadium (kapacita 32 050 diváků)

Trenér: Nuno Espírito Santo

Současné opory: Conor Coady, Rúben Neves, Raúl Jiménez, Diogo Jota

CRUSADERS (Severní Irsko)

Rok založení: 1898

Klubové barvy: červená a černá

Největší úspěchy: 7x vítěz severoirské nejvyšší soutěže (1973, 1976, 1995, 1997, 2015, 2016, 2018); 4x vítěz severoirského poháru (1967, 1968, 2009, 2019)

Stadion: Seaview (kapacita 3383 diváků)

Trenér: Stephen Baxter

Současné opory: Colin Coates, Rory Patterson, Gerard Doherty

FCSB (dřívější Steaua Bukurešť; Rumunsko)

Rok založení: 1947

Klubové barvy: červená a modrá

Největší úspěchy: vítěz PMEZ a Superpoháru 1986; 26x mistr ligy (naposledy 2015), 22x vítěz domácího poháru (naposledy 2015)

Stadion: Národní (kapacita 55 600 diváků)

Trenér: Bogdan Andone

Současné opory: Mihai Pintilii, Dennis Man, Florin Tanase

ALAŠKERT (Arménie)

Rok založení: 1990

Klubové barvy: žlutá a černá

Největší úspěchy: 3x mistr ligy (2016-18), vítěz Arménského poháru 2019

Stadion: Alaškert v Jerevanu (kapacita 6850 diváků)

Trenér: Abraham Chašmanjan

Současné opory: Tiago Cametá, Gegam Kadimjan, Artak Grigorjan

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články