Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Vodní slalom 2024

AS Řím může dosáhnout na neobvyklý double. Ve finále EL ale vyzve specialisty ze Sevilly

Loni ovládli premiérový ročník Evropské konferenční ligy, teď mají fotbalisté AS Řím šanci zkompletovat neobvyklý double. V Budapešti se poperou o triumf v Evropské lize. Ve finále proti nim bude stát nejúspěšnější mužstvo historie soutěže Sevilla. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo ČT sport Plus od 20:30.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Leverkusen – AS Řím

AS Řím stačil v semifinálovém dvojzápase proti Leverkusenu jediný gól a i ve druhé sezoně pod vedením Josého Mourinha prošel do velkého finále. Slavného Portugalce čeká šestý souboj o trofej v jednom ze tří evropských pohárů, ve finálovém duelu zatím neprohrál. S Portem ovládl tehdejší Pohár UEFA i Ligu mistrů, v milionářské soutěži uspěl i s Interem Milán. S Manchesterem United ovládl Evropskou ligu a loni triumfoval se současným klubem v Evropské konferenční lize.

"O motivaci nouzi nemám, naopak roste každým dnem. S přibývajícími zkušenostmi se ze mě stává lepší trenér i člověk. To je výhoda trenérů, na rozdíl od hráčů je nelimituje věk. Chci další trofej," uvedl šedesátiletý trenér, jenž získal první evropskou trofej s Portem před 20 lety.

Mourinho nechal v sobotním ligovém duelu s Fiorentinou (1:2) odpočívat některé hráče a v Budapešti by měl mít k dispozici většinu opor. A to včetně ofenzivního tahouna Paula Dybaly, kterého v posledních týdnech trápily zdravotní problémy. Argentinský mistr světa už se zapojil do tréninku a neměl by chybět.

Finálovými specialisty jsou i fotbalisté Sevilly. Andaluský celek je stejně jako Mourinho v závěrečných duelech stoprocentní a pátým triumfem v soutěži může ještě vylepšit vlastní rekord. Dvakrát navíc ovládl i Pohár UEFA, předchůdce Evropské ligy.

"Je to poslední zápas, vrchol sezony. Věřím, že sebereme všechny síly a v Budapešti předvedeme nejlepší výkon. Oba týmy mají obrovskou motivaci vyhrát, nejen kvůli trofeji," řekl trenér Sevilly José Luis Mendilibar s narážkou na místenku v Lize mistrů, kterou si vítěz zajistí.

Seville nepomůže obránce Marcos Acuňa, jenž pyká za vyloučení v závěru prodloužení semifinále s Juventusem. S disciplínou mají hráči Sevilly v posledních zápasech problémy, ze čtyř utkání dohrávali v oslabení třikrát. I proto jsou tři soutěžní duely bez výhry, AS Řím dokonce čtyři. "Nemusím vždy souhlasit se sudím, ale je to i naše chyba. Někdy se chováme na hřišti strašně, to se musí změnit," podotkl Mendilibar, jehož tým podlehl v sobotu v lize 1:2 Realu Madrid.

Pro Sevillu i AS Řím je triumf v Evropské lize poslední šancí, jak si zahrát v dalším ročníku Ligy mistrů. "Vlci" jsou v italské lize před posledním kolem šestí bez šance na posun do elitní čtyřky. Sevilla je dokonce až jedenáctá a hrozí jí sezona bez evropských pohárů.

Oba týmy se střetly v soutěžním duelu pouze jednou. V Evropské lize před třemi lety uspěla Sevilla 2:0 v osmifinále, které se tehdy hrálo na jediný zápas. Právě v sezoně 2019/20 triumfovali Španělé v soutěži naposledy.

Předpokládané sestavy:

Sevilla: Búnú - Navas, Badé, Gudelj, Telles - Fernando, Rakitič - Ocampos, Torres, Gil - Nasírí.

AS Řím: Patrício - Mancini, Cristante, Ibaňez - Celik, Bove, Matič, Pellegrini, Zalewski - Belotti, Abraham.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články