Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Etická komise se pokouší o sabotáž mé kandidatury, tvrdí Čong Mong-jun

Soul – Mezinárodní fotbalová federace FIFA zatím marně hledá světlo na konci tunelu korupčních skandálů. Kandidátovi na nového předsedu Čong Mong-junovi hrozí patnáctiletý disciplinární trest. Podle bývalého předsedy korejského svazu jde o záměrnou sabotáž jeho kandidatury před únorovým hlasováním.

Je nám líto, video expirovalo.
Kandidát na šéfa FIFA Čong Mun Čon podezření z korupce odmítá

"Hlavním důvodem, proč jsem se stal terčem, je skutečnost, že jsem se rozhodl oponovat současnému rozložení sil ve FIFA. Jde o komplot, aby mi zabránili zúčastnit se prezidentských voleb," uvedl Čong Mong-jun.

Podle vlastních slov čelí porušení šesti článků etického kodexu FIFA ve spojitosti s podporou korejské kandidatury na pořádání mistrovství světa v roce 2022 a se založením fondu na podporu fotbalu. Nejistota panuje i kolem jeho plateb, které před pěti lety odešly do Haiti a do Pákistánu. "Etická komise mě neobvinila z porušení zákonů ani z korupce, úplatkářství nebo konfliktu zájmů. Opírají se pouze o to, že jsem nespolupracoval s jejich vyšetřováním a že jsem porušil pravidla o zachování mlčenlivosti," dodal.

Čong Mong-jun:

"Na rozdíl od pánů Blattera, Valckeho nebo Platiniho mě nevyšetřují z podvodů, podplácení nebo střetu zájmů. Na Haiti a do Pákistánu jsem peníze poslal, ale za posledních šestnáct let jsem takto podpořil mnoho dalších zemí - třeba Turecko, Bangladéš, Čínu nebo Barmu."

Čong Mong-jun současně předložil dva dopisy podepsané bývalým sekretářem FIFA Jéromem Valckem, podle kterých byly korejská kandidatura i založení fondu vyšetřeny a shledány v souladu s regulemi asociace. "Z ničeho mě tehdy neobvinili, přesto mi teď hrozí patnáctiletým trestem. Ale zdá se, jak se blíží volby, že i dávno vyřešené problémy mají tendenci se vracet," uvedl.

Podle korejského miliardáře, který v minulosti působil i jako viceprezident FIFA, jde zcela jasně o záměrný útok s cílem zastavit jeho kandidaturu na funkci prezidenta. "A nejde jen o moji kandidaturu, ale o to, že sabotují celé volby i FIFA samotnou," prohlásil. "Dokonce už jsem četl v novinách, že až budou všichni uchazeči zastaveni, Blatter oznámí, že zůstává v čele FIFA. Volbám vážně hrozí, že se z nich stane fraška," přidal.

Kromě Čong Mong-juna se o prezidentskou funkci uchází také šéf UEFA Michel Platini a jordánský princ Alí bin Husajn, který před čtyřmi měsíci ve volbách s Blatterem neuspěl. Právě na tehdejším kongresu FIFA se rozjela rozsáhlá korupční aféra, v jejímž rámci bylo z úplatkářství obviněno 14 lidí, devět funkcionářů FIFA a pět spolupracovníků marketingových firem, zabývajících se mimo jiné prodejem vysílacích práv. Spojováni jsou s úplatky přesahujícími za poslední dvě desetiletí 150 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Devětasedmdesátiletý Blatter, který vedl FIFA od roku 1998, ve stínu skandálu oznámil, že ve funkci skončí, a před dvěma týdny se i on stal terčem vyšetřování. Aféra stála místo také Valckeho, jenž je pro změnu podezřelý, že se podílel na prodeji lístků na mistrovství světa na černém trhu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články