Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Coca-Cola, VISA a další sponzoři vyzvali Blattera k rezignaci, šéf FIFA stále odmítá odejít

New York - Skandál FIFA může mít pro Světovou fotbalovou federaci i komerční následky. Jedni z hlavních sponzorů organizace, Coca-Cola, VISA, McDonald's i Budweiser, vyzvali šéfa FIFA Seppa Blattera, aby rezignoval na svou funkci. Působení Blattera v čele FIFA podle společnosti Coca-Cola zabraňuje věrohodnému reformnímu procesu. Ani výzvy sponzorů ale zatím Blattera nepřiměly k tomu, aby ze své funkce odešel.

Logo společnosti Coca-Cola nad hlavou Seppa Blattera
zdroj: imago sportfotodienst

Jak Coca-Cola, tak McDonald's a Budweiser svým téměř simultánně vydaným prohlášením reagovaly na to, že švýcarské úřady začaly vyšetřovat Blattera kvůli podezření z korupce. "Každým dnem, který uplyne, je čím dál více poskvrněna image a pověst FIFA," uvedla Coca-Cola, která vystoupila jako první a z uvedených sponzorů je spolu s VISA pro FIFA tím finančně nejvýznamnějším.

Coca-Cola zároveň stála u zrodu FIFA jakožto úspěšné komerční organizace na začátku 70. let a je tak jednou z jejích nejstarších sponzorů. Její neformální spojení s FIFA se datuje až k prvnímu mistrovství světa v Uruguayi v roce 1930. 30 procent z výdělku FIFA z mistrovství světa pochází z peněz sponzorů, 43 procent pak činí výdělky z prodeje televizních práv.

Coca-Cola také významně pomohla v kariéře Seppa Blattera, jenž se do špiček FIFA dostal i díky úspěšnému společnému programu Coca-Cola a FIFA "Project One", který měl za cíl udělat z fotbalu světový fenomén a rozšířit jeho popularitu i mimo epicentra v Evropě a Jižní Americe.

"Celé základy FIFA a Blattera jsou postaveny na marketingových schopnostech společnosti Coca-Cola," sdělil Bloombergu expert na sportovní marketing Patrick Nally. "Žádná cola, žádný Blatter," doplnil Nally. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sponzoři FIFA vyzvali Blattera k odchodu

Prohlášení Coca-Cola k situaci ve FIFA

"Pro dobro sportu vyzývá společnost Coca-Cola prezidenta FIFA Seppa Blattera, aby okamžitě odstoupil, a mohl tak být co nejdříve započat věrohodný a udržitelný reformní proces. S každým dnem jsou obraz i reputace FIFA více poškozovány. FIFA potřebuje důkladnou a urgentní reformu, a toho může být dosaženo pouze díky doopravdy nezávislému přístupu."

"Máme pocit, že v zájmu hry samotné je, aby prezident FIFA okamžitě odstoupil. Jedině tak bude moci být nastartován reformní proces, který je životně nutný," doplnila společnost McDonald's.

Devětasedmdesátiletý Blatter byl sice v květnu znovu zvolen do čela FIFA, ale pod tlakem korupčního skandálu členů federace oznámil, že ve funkci skončí. Do únorových nových voleb nicméně hodlá FIFA řídit, a to i po čerstvých obviněních ze strany švýcarských úřadů.

Blatter je podezřelý ze zpronevěry televizních smluv v hodnotě 2 milionů švýcarských franků (necelých 50 milionů korun), které podepsal s bývalým šéfem CONCACAF Jackem Warnerem, a také z "neloajálních plateb" šéfovi UEFA Michelu Platinimu za údajnou práci mezi lety 1999 a 2002.

Záhy po prohlášení obou sponzorů přišla i odpověď právníků Seppa Blattera, že šéf FIFA ze své funkce neodstoupí. "Přestože si společnosti Coca-Cola ceníme jakožto sponzora, pan Blatter zdvořile nesouhlasí s její pozicí a pevně věří, že jeho okamžitý odchod by nebyl k nejlepšímu zájmu FIFA a ani by neurychlil reformní proces, a proto nebude rezignovat," uvedli Blatterovi zástupci.

Zdroj
AP, Guardian, cnbc.com, Bloomberg

Hlavní zprávy

Nejčtenější články