Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Dokud budeme mít dresy a autobus, zůstaneme a budeme bojovat, řekl o situaci Chelsea Tuchel

V dohrávce anglické ligy porazili Norwich a upevnili si třetí místo v Premier League. Hlavním tématem ovšem po utkání bylo pro fotbalisty Chelsea něco jiného než tři body. Klub se vlivem sankcí od britské vlády na majitele Romana Abramoviče kvůli ruské invazi na Ukrajinu dostal do velkých problémů. Kouč "Blues" Thomas Tuchel přiznal, že podobnou situaci nečekal, ale společně s hráči hodlá bojovat, dokud budou dresy a autobus na zápasy.

Hráči Chelsea
zdroj: ČTK/PA/ autor: Joe Giddens

Britská vláda pár hodin před utkáním uvalila sankce na dalších sedm ruských oligarchů, mezi kterými je i ruský majitel Chelsea Roman Abramovič. Zmrazila jim majetek v odhadované hodnotě 15 miliard liber (450 miliard korun). Z toho devět miliard liber patří právě vlastníkovi Chelsea.

Z nařízení britské vlády nyní klub nemůže prodávat ani kupovat hráče a nesmí ani obnovovat stávající kontrakty. Byl mu také zakázán prodej suvenýrů a fanshop na stadionu Stamford Bridge byl uzavřen.

Chelsea nesmí ani prodávat nové vstupenky. Na zbývající domácí zápasy tak do květnového konce soutěže mohou přijít pouze držitelé permanentek. Klub rovněž musí výrazně omezit další náklady. Na cestování týmu k utkáním venku může vynaložit pouze 20 tisíc liber a náklady na pořádání domácích zápasů jsou omezené částkou 500 tisíc liber.

"Dokud budeme mít dostatek dresů a autobus, který nás bude vozit na zápasy, zůstaneme tady a budeme tvrdě bojovat. Půjdeme den za dnem. Nečekal jsem, že se stane to, co se stalo, a nevím, co přinese zítřek," řekl Tuchel v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live.

"Nejsem si jistý, jestli mě to znepokojuje, ale jsem si toho vědom. Každý den se situace mění. Stále mám radost z toho, že jsem tady a těší mě vést tak silný tým. Uvědomuju si, že teď kolem klubu panuje velký humbuk. Ze dne na den nastala velká změna, ale nic s tím neuděláme, nezavinili jsme to. V tuto chvíli se zdá, že fotbalový byznys je víceméně chráněný, ale uvidíme," uvedl osmačtyřicetiletý Němec.

Mužstvu podle něj pomohla předzápasová rutina. "Všichni jsme na ni zvyklí a dodá vám pocit bezpečí. Kvůli sankcím se teď odvádí pozornost jinam. Pocítili jsme to, bavili jsme se o tom, jsme si toho vědomi a přijímáme to," konstatoval Tuchel.

"Pomáhá nám i nadšení a láska pro fotbal. Vyžadovali jsme od sebe tvrdou práci, abychom to všechno vypotili a táhli za jeden provaz. Je to ta nejlepší věc, jak se opět soustředit a užít si, co společně děláme," prohlásil bývalý kouč Mohuče, Dortmundu a Paris St. Germain.

Chelsea vedla v Norwichi 2:0 už po 14 minutách hry po brankách Trevoha Chalobaha a Masona Mounta. Po změně stran snížil z penalty Teemu Pukki, ale v závěru stanovil konečný výsledek Kai Havertz. "Tým ukázal velmi dobrý charakter. Můžeme být pyšní na to, jaký výkon hráči za daných okolností předvedli. Potvrdilo se, že jim věříme oprávněně," podotkl Tuchel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články