Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Dobiaš pokřtil svou hvězdu ve fotbalové Síni slávy

Má zlato z mistrovství Evropy v roce 1976 a teď i hvězdu v Síni slávy. Jeden z prvních ofenzivně hrajících krajních obránců v československém fotbale Karol "Karolko" Dobiaš za asistence šéfa FAČR Petra Fouska pokřtil hvězdu se svým jménem ve dvoraně FAČR v Praze na Strahově. Stal se tak dvacátým členem Síně slávy.

Je nám líto, video expirovalo.
Dobiaš pokřtil svou hvězdu v Síni slávy

"Je to pro mě velká čest a pocta dostat se mezi takové vynikající fotbalisty, kteří působili v Čechách a na Slovensku," řekl Dobiaš, který nebyl při odhalení v Síni slávy poprvé, neboť jedna z hvězd patří mistrům Evropy z roku 1976.

Bývalý ofenzivně hrající obránce, o něhož se v dobách jeho slávy zajímaly největší evropské kluby, včetně tehdy hodně rozjetého Ajaxu Amsterdam, odehrál za československou reprezentaci 67 utkání a dal šest branek. Nejcennější gól dal ve finále Eura v Bělehradě, kde národní tým zvítězil v penaltovém rozstřelu nad Německem po legendárním dloubáku Dobiašova pozdějšího spoluhráče z Bohemians Antonína Panenky.

Je nám líto, video expirovalo.
Vzpomínky Karola Dobiaše na MS 1970

"Já jsem typický pravák, je lepší mít jednu nohou dobrou než dvě dřevěné. Vše ve fotbale jsem dělal pravou nohou, ale tam jsem z nouze poslal míč na branku levačkou a byl z toho gól. Dodnes si ze mě můj velký kamarád Tonda Panenka dělá legraci. To bylo takové moje vyvrcholení fotbalu," uvedl Dobiaš, který má slovenské i české občanství.

Před ním hvězdu v Síni slávy vedle mistrů Evropy z roku 1976 získali také Josef Masopust, Andrej Kvašňák, Panenka, František Veselý, Ladislav Novák, Ivo Viktor, Josef Bican, Karel Brückner, Rudolf Baťa, Pavel Nedvěd, Dušan Uhrin starší, Zdeněk Nehoda, Karel Poborský, Jan Koller, Václav Mašek, stříbrní medailisté ze světových šampionátů v letech 1934 a 1962 a z Eura 1996.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články