Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Do ligy může dočasně i tým bez odpovídajícího stadionu

Praha - Do první fotbalové ligy může v příští sezoně postoupit i tým bez odpovídajícího stadionu a další rok může hrát nejvyšší soutěž mimo své sídlo v pronájmu na místě, které splňuje potřebná kritéria. Během sezony ale musí postupující klub svůj stadion dobudovat, jinak se vystavuje sankcím v řádu milionů korun. Kluby z první a druhé ligy si kromě toho na svém pravidelném zasedání odsouhlasily i snížení prémií. Pět nejlepších týmů fotbalové ligy dostane po skončení sezony na mimořádných prémiích o šest milionů korun méně než dosud. Místo 30 milionů si tak mezi sebe v závislosti na úspěšnosti rozdělí asi 24 milionů.

Městský stadion v Ústí nad Labem
zdroj: Wikimedia autor: Vaclavdemling

Dosavadní praxe byla taková, že do první ligy nemohl postoupit klub bez odpovídajícího stadionu a zázemí. Mohl ji hrát pouze za předpokladu, že se přesunul na jiný stánek s potřebnou infrastrukturou a vybavením, ale výhradně ve svém městě. Podle předsedy Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušana Svobody je novinka vstřícným gestem směrem ke klubům, které mají ambice bojovat o postup mezi elitu, ale jejich stadiony zatím nemají prvoligové parametry.

Stěhování klubu za hranice města bylo od roku 2010 zakázané. Bohemians 1905 tak mohli ze svého "Ďolíčku" zamířit do sousedního Edenu, ostravský Baník zase díky výjimce v zimních měsících kvůli absenci vyhřívaného trávníku hostil své soupeře v jiné městské části ve Vítkovicích.

Je nám líto, video expirovalo.
V Praze proběhlo ligové shromáždění

Ústí nad Labem třeba letos v červnu vyhrálo druhou ligu, ale o postup přišlo právě kvůli neodpovídajícímu stadionu. A do Teplic, kde hrálo své domácí zápasy v prvoligové sezoně 2010/11, už Severočeši znovu jít nemohli. Při nově stanovených pravidlech by nyní Ústí dočasně v Teplicích zase mohlo působit. "Kluby mimo Prahu a Ostravu byly v podstatě diskriminovány," uvedl Svoboda.

Češi musejí hrát v Čechách, Moravané na Moravě

Ligové shromáždění stanovilo jedinou podmínku: kluby se sídlem v Čechách by musely pronájem odpovídajícího stadionu hledat pouze na českém území, Moravané by také zůstali na svém. Představitelé LFA se nebojí, že by nové pravidlo kluby zneužily. "Sankce jsou nastavené tak, že si každý rozmyslí, jestli do první ligy bez svého stadionu půjde, nebo ne," uvedl Svoboda.

Postupující kluby bez odpovídajících stadionů se musejí zavázat, že do skončení dalšího soutěžního ročníku bude jejich domovský stánek splňovat všechna prvoligová kritéria. Bez ohledu na to, zda se tým v první lize udrží, či nikoliv. "Nebude to tak, že někdo postoupí do první ligy, někde si pronajme stadion a na tom svém nebude nic dělat. Pokud do konce další sezony klub hrající v pronájmu svůj stadion nedobuduje, hrozí mu sankce v řádu milionů korun. A je jedno, jestli ten tým nejvyšší soutěž pro další rok zachrání," řekl Svoboda.

Nejlepší kluby dostanou na prémiích o šest milionů méně

Podle starého klíče si vítěz první ligy na mimořádných prémiích od firmy STES, marketingového partnera FAČR, přišel na 15 milionů korun, druhý tým získal devět a třetí čtyři miliony. Nově ligový šampion inkasuje 12 milionů, druhý tým si přijde na šest a třetí na tři miliony. Prémie ve výši dvou milionů a půl milionu pro čtvrtý a pátý celek nejvyšší soutěže zůstane nezměněna. Na peníze ale nově dosáhnou i týmy umístěné na šestém až osmém místě, které obdrží 350, 250 a 150 tisíc korun.

Předseda LFA Dušan Svoboda:

"Prvoligové kluby udělaly solidární krok ke klubům z druhé ligy. Shoda byla jednoznačná."

Novinkou je bonus celkům, které z první ligy sestoupí. Ty jako "bolestné" na odchod z elitní soutěže dostanou po 1,5 milionu korun. "Jde o takový zlatý padák. Má částečně pomoci klubům v první sezoně po sestupu z první ligy. Kluby jsou v první lize nastaveny na její parametry, a když po sestupu nějaké příjmy vypadnou, část nákladů stejně není možné redukovat. Taková pomoc sestupujícím dává smysl a má logiku," uvedl Svoboda.

Z peněz, kterých se vzdaly prvoligové kluby, nebudou profitovat jenom sestupující mužstva, ale také nejúspěšnější trojlístek ze druhé nejvyšší soutěže. Vítěz druhé ligy si přijde na prémii ve výši jednoho milionu korun, druhý tým dostane 500 tisíc a třetí 200 tisíc. Na finance dosáhnou i tři nejlepší mužstva z nově organizované Juniorské ligy. Vítěz získá prémii 500 tisíc, druhý celek 300 tisíc a třetí 200 tisíc korun.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články