Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Damková: Jech chyboval. Slovácko mělo kopat proti Spartě penaltu

Praha – Závěr nedělního utkání mezi Slováckem a Spartou mohl mít ještě dramatický závěr. Podle předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damkové totiž měli domácí za nepříznivého stavu kopat penaltu po ruce Hušbauera. Rozhodčí Jech však nechal pokračovat ve hře.

Sport
zdroj: ČT4

V 73. minutě zahrával záložník Slovácka Jiří Valenta přímý volný kop a jeho střelu zastavil ve zdi stojící Hušbauer rukou zdviženou vysoko nad hlavu.

"O pokutovém kopu v tomto případě nebylo pochyb. Hušbauer zvednutím ruky ve výskoku zvětšil objem svého těla a zabránil míči v cestě na branku, což má znamenat jednoznačné nařízení pokutového kopu," uvedla Damková v prohlášení.

Sice se mohlo zdát, že si Hušbauer rukou kryje obličej, ale ruka byla zvednutá výše, než může rozhodčí tolerovat. "Pokud si hráč instinktivně kryje rukou obličej, penalta se nepíská, ale to nebyl tento případ," míní Damková.

Podobná situace se odehrála i ve 21. kole v neprospěch Sparty v duelu s Baníkem, kdy rukou zahrál ostravský obránce Michal Frydrych. "Rozhodčí Hrubeš také před dvěma týdny penaltu chybně nenařídil. Musíme na rozhodčí stále apelovat ve smyslu, aby byli nekompromisní a pokutové kopy za takové hraní rukou opakovaně nařizovali," dodala Damková.

Baník si stěžuje na Lercha

Baník Ostrava podal protest proti výkonu rozhodčího Ondřeje Lercha v utkání s Libercem, které Baník prohrál 2:3. Sudí podle vedení klubu utkání hrubě ovlivnil, když před třetí brankou domácích nesprávně nařídil přímý volný kop a v závěru chybně vyloučil hostujícího Jana Baránka. Baník k protestu přidal i videozáznam s problematickými momenty, který předal komisi rozhodčích FAČR.

"Očekáváme, že výsledkem vašeho řízení a projednání protestu bude potrestání rozhodčího. Podle našeho názoru svým rozhodováním hrubě ovlivnil průběh a především výsledek zápasu," uvedl klub v prohlášení na svých internetových stránkách.

Jan Baránek z Baníku dostává červenou kartu od sudího Lercha, který faul kvalifikoval jako podražení.
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

K první chybě prý došlo krátce po přestávce, kdy Lerch nařídil přímý volný kop za faul Václava Svěrkoše na Vladimíra Coufala. Podle Baníku ale domácího obránce srazil jeho spoluhráč Isaac Sackey. "Hlavní rozhodčí proto měl navázat hru vhazováním ve prospěch našeho družstva. Po chybném rozhodnutí jsme z následné herní situace inkasovali třetí branku," uvedl ostravský klub.

Baníku se nelíbilo ani vyloučení Baránka, který dostal červenou kartu po faulu na Marka Jarolíma. Podle Baníku nešlo o podražení nebo o pokus o podražení, a tudíž prý nemohlo jít ani o zmaření brankové příležitosti. "Baránek v souboji o míč s Jarolímem byl ve skluzu blíže míči a čistě jej vypíchl směrem k hostujícímu brankáři. Jarolím současně zezadu zasáhl Baránkovu nohu. Hlavní rozhodčí tak měl nařídit přímý volný kop ve prospěch hostujícího družstva," napsala na webu Ostrava, která prodloužila svou sérii bez vítězství na 14 zápasů a na posledním místě ji od příčky znamenající záchranu dělí tři body.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články