Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

City zaváhalo s Crystal Palace, Čech protestoval proti penaltě

Manchesteru United se vánoční program v Premier League vůbec nevydařil. Už potřetí v řadě Mourinhův tým jen remizoval, United totiž naposledy nedokázali dát gól Southamptonu, a zápas tak skončil 0:0. Bezbrankovou remízu si připsal také Manchester City, který nedokázal porazit Crystal Palace. Naopak drtivé vítězství 5:0 si v utkání proti Stoke připsala Chelsea. Arsenal remizoval 1:1 s West Bromwichem poté, co dostal branku ze sporné penalty.

Pep Guardiola diriguje své svěřence
zdroj: ČTK/AP autor: Tim Ireland

City v předchozích dvaceti ligových zápasech nasázelo soupeřům 61 gólů a pyšní se suverénně nejlepším útokem v soutěži. Proti Crystal Palace se však hráči v modrém neprosadili. Už po 22 minutách se jim zranil útočník Gabriel Jesus, kterého nahradil Sergio Agüero, ale gól nedal.

Nakonec měl favorit v zápase namále. V nastaveném čase upadl ve vápně Wilfried Zaha po kontaktu s Raheemem Sterlingem a rozhodčí nařídil penaltu. Luka Milivojevič však poslal míč do středu branky a gólman Ederson ho vykopl. 

"Ten bod je skvělý, před zápasem bychom za něj skákali radostí do stropu. Ale když kopete v závěru penaltu a nedáte ji, je v tom trochu smutku," řekl kouč Crystal Palace Roy Hodgson. "Na náš výkon jsem pyšný. Víme, jak hrát proti tak kvalitnímu týmu. Byli jsme disciplinovaní a snažili se vytěžit v útoku maximum. Šance tam byly," dodal.

City se závěrečná utkání roku nedaří, nedokázalo v něm vyhrát už počtvrté za sebou. Přišlo tak o možnost 19. výhrou v řadě vyrovnat rekord pěti nejlepších evropských soutěží, který vytvořil Bayern Mnichov v ročníku 2013/14 pod vedením Pepa Guardioly.

"Palace si zaslouží ocenění, je to dobrý tým. Měli jsme v zápase problémy, ale druhá půle byla mnohem lepší. Nakonec nám Ederson zachránil bod. Asi to penalta byla. Rozhodčí ji odpískal, takže v pořádku," řekl Guardiola. Zraněného Gabriela Jesuse čeká pauza. "Snad to nebude více než měsíc nebo dva," uvedl.

Chelsea zápas prakticky rozhodla už v úvodních 23 minutách, kdy se prosadili Antonio Rüdiger, Danny Drinkwater a Pedro. Po změně stran triumf londýnského týmu ještě zvýraznili Willian z penalty a střídající Davide Zappacosta. Obhájci titulu vyhráli čtvrté z posledních pěti kol a počtvrté za sebou neinkasovali. Chelsea ztrácí na vedoucí Manchester City propastných čtrnáct bodů.

United už ve 14. minutě přišli o zraněného Romela Lukaka a bez svého nejlepšího střelce toho v ofenzivě moc nevymysleli. V závěru Paul Pogba přece jenom dostal míč do branky hostů, ale gól neplatil kvůli ofsajdu. Manchesterský tým mohl dopadnout i hůř, kdyby několik dobrých zákroků nepředvedl brankář David de Gea.

Liverpoolu se nepovedl začátek a už od třetí minuty prohrával po zásahu Jamieho Vardyho. Ve druhém poločase si však vzal slovo Salah, který nejprve v 52. minutě srovnal a čtvrt hodiny před koncem dokonal obrat. Egyptský útočník zaznamenal 17 ligových gólů a ztrácí jednu branku na nejlepšího střelce Harryho Kanea z Tottenhamu. Liverpool protáhl sérii bez porážky na 15 soutěžních duelů.

Swansea v premiéře trenéra Carlose Carvalhala díky dvěma gólům v závěru vyhrála ve Watfordu 2:1 a posunula se na předposlední místo před West Bromwich.

Chybělo jen pár minut a Petr Čech mohl s příchodem nového roku slavit i jubilejní 200. zápas s čistým kontem. O zápis do historie soutěže ho připravil gól ze sporné penalty v 89. minutě utkání na hřišti West Bromwiche, kde nakonec Arsenal remizoval 1:1.

Významný milník si připsal trenér "Kanonýrů" Arséne Wenger, který odkoučoval 811. zápas v Premier League. O jedno utkání tím překonal rekord Alexe Fergusona, někdejšího dlouholetého kouče Manchesteru United.

V 84. minutě přímý kop Alexise Sáncheze tečoval ve zdi James McClean a vlastním gólem poslal Arsenal do vedení. Hostům však dlouho nevydrželo. V závěru normální hrací doby bývalý obránce Arsenalu Kieran Gibbs při snaze o centr trefil ruku Caluma Chamberse a rozhodčí Mike Dean nařídil kontroverzní penaltu. Jay Rodriguez si s ní snadno poradil.

Čech proti penaltě protestoval, vysloužil si jen napomenutí. "To bylo poprvé, co jsem dostal žlutou kartu za to, že jsem řekl, že to nebyla penalta," řekl český gólman. "Vždycky když máme před sezonou schůzku s rozhodčími a přijde na to řeč, mluví se o tom, že když je hráč kousek od míče a nemá šanci zareagovat, penalta se nepíská. Ptal jsem se rozhodčího, proč to změnil. Nebyl jsem sprostý, jenom jsem se ptal a jsem zklamaný, že mi ani neodpověděl."

Na sudího Deana se zlobil i trenér Wenger. "Tvrdě jsme bojovali o vítězství, ale nevyhráli jsme kvůli chybnému verdiktu. "On (Dean) to neviděl. Byl před ním hráč. Proto jsem jeho rozhodnutí rozporoval," uvedl francouzský kouč, který se po zápase pustil s Deanem do debaty.

Wenger si také stěžoval na program anglické soutěže. Jeho tým měl totiž o dva dny volna méně než West Bromwich. "Vedení Premier League se na to musí podívat. Musíte zjistit, jestli má tým stejnou dobu na odpočinek jako soupeř," řekl.

Výsledky 21. kola Premier League

Bournemouth - Everton 2:1 (33. a 89. Fraser - 57. Gueye), Chelsea - Stoke 5:0 (3. Rüdiger, 9. Drinkwater, 23. Pedro, 73. Willian z pen., 88. Zappacosta), Huddersfield - Burnley 0:0, Liverpool - Leicester 2:1 (52. a 76. Salah - 3. Vardy), Newcastle - Brighton 0:0, Watford - Swansea 1:2 (11. Carrillo - 86. Ayew, 90. Narsingh), Manchester United - Southampton 0:0Crystal Palace - Manchester City 0:0, West Bromwich - Arsenal 1:1 (89. Rodriguez z pen. - 83. vlastní McClean).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články