Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Arsenal vyhrál, ale Čech na jubilejní nulu čeká dál. City zvýšilo náskok

Fotbalisté Arsenalu vezou ze stadionu Crystal Palace výhru 3:2. Brankář Petr Čech tak na dvousté čisté konto v Premier League čeká dál. Arsenal se v tabulce bodově dotáhl na pátý Tottenham. Ve skvělé formě je Harry Kane. Anglický kanonýr nasázel během tří dnů druhý hattrick, čímž pomohl ve 20. kole jak Tottenhamu k výhře 5:2 nad Southamptonem, tak sobě k rekordu v počtu vstřelených gólů za kalendářní rok v Premier League. Manchester City zvítězil 1:0 v Newcastlu a zvýšil náskok v čele tabulky na 15 bodů. Druhý Manchester United totiž remizoval 2:2 s Burnley. Tři body braly naopak Chelsea a Liverpool.

Andros Townsend (vpravo) překonal Petra Čecha
zdroj: ČTK/PA autor: John Walton

Brankáři Petru Čechovi unikla jubilejní 200. nula v Premier League, když obě střely na branku skončily v jeho síti. V obou případech ale mohl jen těžko zasáhnout. Do historie se však zapsal trenér Arséne Wenger, pro něhož šlo už o 810. zápas anglické ligy, čímž vyrovnal rekord trenérské legendy Manchesteru United Alexe Fergusona. Také Wengerovi se to povedlo na lavičce jediného klubu, protože Arsenal vede už od roku 1996.

Arsenal měl celé utkání výraznou převahu, kterou zúročil ve 25. minutě Shkodran Mustafi. Stoper hostů číhal na zadní tyči, kam k němu brankář vyrazil střelu Alexandera Lacazetta a Mustafi ji pohotově dorazil do branky.

Jenže v 50. minutě nečekaně udeřili i domácí. Wilfried Zaha poslal před branku přízemní centr, který si našel zcela nehlídaný Andros Towsend a umístěnou střelou do protipohybu sebral Čechovi vytouženou nulu.

Hosté si však vedení rychle vzali zpět po střele Alexise Sáncheze, který se navíc za další tři minuty vyhnul ofsajdu a po kolmici Jacka Wilshera potvrdil vítězství Kanonýrů. Crystal Palace ještě minutu před koncem alespoň snížil po rohovém kopu a hlavičce Jamese Tomkinse.

Kanemu přál k rekordu Shearer

Kane má v současnosti na kontě 39 zásahů. Dosavadní rekord anglické ligy z roku 1995 držel Alan Shearer s 36 góly. A právě bývalá hvězda Newcastlu okamžitě Kaneovi blahopřála prostřednictvím sociálních sítí. "Máš za sebou vynikající rok 2017. Zasloužíš si držet rekord v počtu gólů v Premier League za kalendářní rok. Gratuluji a pokračuj v dobré práci," napsal Shearer.

Čtyřiadvacetiletý anglický reprezentant Kane se zároveň díky hattricku stal nejlepším evropským střelcem roku 2017, když překonal i Lionela Messiho z Barcelony. Kane ve všech soutěžích v tomto roce včetně reprezentace nastřádal 56 gólů, o dva více než Messi a o tři více než držitel Zlatého míče Cristiano Ronaldo z Realu Madrid a Robert Lewandowski z Bayernu Mnichov.

Kane se nejprve prosadil hlavou po přímém kopu, následně mu Son Hung-min přihrál před prázdnou branku. Své představení Kane završil v 67. minutě, kdy lobem zvýšil na 5:1.

Pro Kanea šlo už o osmý ligový hattrick kariéry. Více jich mají na kontě jen Robbie Fowler (9) a právě Shearer, který dal 11 hattricků v Premier League. "Bylo těžké nemyslet na to, že se v utkání mohu zapsat do historie. Jako vždy jsem chtěl především vyhrát, ale také jsem chtěl dát gól. Když jsem dal první a získal rekord, byl to skvělý pocit. Zbytek zápasu už jsem si mohl užívat," prohlásil Kane.

Radost Harryho Kanea z Tottenhamu
zdroj: REUTERS autor: Eddie Keogh

City z drtivé převahy vytěžilo jen gól

Manchester City utkání s Newcastelem dominoval - v první půli držel míč 82 procent času a ve druhé 73 procent. Převahu však dokázal zúročit jen jednou. Ve 31. minutě si Raheem Sterling naběhl za obranu na lobovaný pas Kevina De Bruyneho a v poměrně těžké pozici dokázal z voleje v pádu usměrnit míč do branky. Zaznamenal dvanáctou trefu v sezoně.

Jinak ale hráči City své šance zahazovali. Zejména Sergio Agüero, který už v 7. minutě nastřelil tyč a pak nevyužil další dvě šance. A když už se ve druhé půli dočkal gólu z dorážky, sudí ho neuznal kvůli ofsajdu. I Newcastle mohl udeřit, i když se celý zápas jen bránil. Krátce po inkasovaném gólu propadl míč k Rolandu Aaronsovi, ten už překonal brankáře Edersona, ale stoper Nicolas Otamendi stihl za gólmana zaskočit a vyhlavičkoval míč z brankové čáry.

Pro svěřence trenéra Pepa Guardioly to byla už osmnáctá ligová výhra za sebou. Venku zvítězil Manchester City pojedenácté v řadě, čímž vyrovnal rekord Chelsea z roku 2008. 

United má jen bod, Liverpool tři

Druhý Manchester United doma překvapivě zaváhal s Burnley. Za United se na rozdíl jediného bodu dotáhla třetí Chelsea, která porazila 2:0 Brighton. United dokonce málem ztratili všechny body, s Burnley totiž prohrávali už 0:2. Hrdinou se však stal Jesse Lingard, který nejprve v 53. minutě patičkou snížil a v nastaveném čase úspěšnou dorážkou vybojoval bod. V posledních sedmi ligových zápasech vstřelil šest branek.

Liverpool otevřel proti Swansea skóre už v šesté minutě. Kapitán Reds Philippe Coutinho se opřel do míče pravačkou a nádherně trefil šibenici. Pořádná kanonáda se ale spustila až po změně stran. Střelec úvodní branky Coutinho perfektně odcentroval na zcela volného Roberta Firmina, který neměl problém zakončit. Slepené góly Trenta Alexandra Arnolda a opět Brazilce Firmina daly domácím komfortní náskok čtyř branek. V závěru pečetil vítězství Liverpoolu 5:0 krásnou střelou šajtlí Alex Oxlade Chamberlain.

Nadále se nedaří West Bromwichi, který se sice proti Evertonu sedmnáctkrát pokusil o střelu, ale gól nedal. Bezbrankovou remízou protáhl čekání na výhru už na 18 zápasů.

Watfordu k výhře 2:1 nad Leicesterem pomohla chyba gólmana hostů Kaspera Schmeichela. Abdoulaye Doucouré vystřelil z nulového úhlu přesně mezi tyč a brankáře a Schmeichel si smolně srazil míč do branky. Jeden z obránců sice míč odkopl, ale brankový systém potvrdil, že se tak stalo až za brankovou čárou.

Anglická fotbalová liga - 20. kolo:

Tottenham - Southampton 5:2 (22., 39. a 67. Kane, 49. Alli, 51. Son Hung-min - 64. Boufal, 82. Tadič), Bournemouth - West Ham United 3:3 (29. Gosling, 57. Aké, 90.+3 Wilson - 81. a 89. Arnautovic, 7. Collins), Chelsea - Brighton 2:0 (47. Morata, 60. Alonso), Huddersfield - Stoke 1:1 (10. Ince - 60. Sobhi), Manchester United - Burnley 2:2 (53. a 90.+2 Lingard - 3. Barnes, 36. Defour), Watford - Leicester 2:1 (45.+1 Wagué, 65. vlastní Schmeichel - 37. Mahriz), West Bromwich - Everton 0:0, Liverpool - Swansea 5:0 (52. a 66. Firmino, 6. Coutinho, 65. Alexander-Arnold, 83. Oxlade-Chamberlain), Newcastle - Manchester City 0:1 (31. Sterling), Crystal Palace - Arsenal 2:3 (50. Townsend, 89. Tomkins - 63. a 66. Sánchez, 25. Mustafi).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články