Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Chelsea je pro Spartu dárkem, Plzeň vidí duel s Neapolí jako vyrovnaný

Praha - Jako vánoční dárek berou fotbalisté Sparty i jejich kouč Vítězslav Lavička fakt, že jim los Evropské ligy do prvního kola play-off přisoudil Chelsea s českou brankářskou hvězdou Petrem Čechem. Sparťané jsou nadšení, že dva roky poté, co se ve stejné fázi soutěže poměřili s Liverpoolem, vyzvou další věhlasný tým z Premier League. Plzeň je s losem rovněž spokojena. Neapol považuje za kvalitního, ale přijatelného soupeře, proti kterému je reálná šance na postup.

Patrick Kluivert vylosoval pro Spartu londýnskou Chelsea
zdroj: Isifa/EPA

Sparta si prý nemohla přát víc než konfrontaci s úřadujícím vítězem Ligy mistrů, jehož barvy před sedmi lety půl sezony hájil i současný lídr obrany Jiří Jarošík. "Možnost zahrát si s takovým týmem je ocenění naší práce a velký dárek pro celou Spartu i naše fanoušky," řekl po losování trenér Lavička.

Chelsea je nejatraktivnější soupeř

Nijak neřeší, že Chelsea v posledních týdnech prožívá výsledkově slabší období a uvnitř klubu vládne napjatá atmosféra po střídání trenérů, kdy mezi fanoušky oblíbeného Roberta Di Mattea vystřídal Rafael Benítez. "Chelsea prochází obdobím změn, ale pořád to je naprostá špička. Nechci soudit, jestli jejich momentální stav může být výhodou pro nás," uvedl.

Když losování ve švýcarském Nyonu skončilo, Lavičkovi ještě dlouho poté zářil na tváři spokojený úsměv. "Existovala varianta, že pocestujeme na východ, mít Chelsea je lepší varianta. Poměřit se s takovým klubem je obrovská motivace. Navíc se potkáme s Petrem Čechem. Atraktivnějšího soupeře jsme si přát nemohli," prohlásil Lavička.

Sázkové kanceláře dávají větší šance soupeřům českých celků. Největším favoritem je Chelsea, která má podle společnosti Tipsport kurz na postup 1,15:1. Na postup Neapole byl vypsán kurz 1,4:1. Plzeň má podle bookmakerů šanci v poměru 2,5:1, zatímco Sparta 4,2:1.

I útočník Václav Kadlec je nadšený, že dva roky po duelech s Liverpoolem narazí na další hvězdný celek. Kadlec by se nezlobil, kdyby si utkání s Liverpoolem zopakoval, což byla jedna z dnešních variant, ale Chelsea staví ještě výš. "Fotbal děláme kvůli tomu, abychom si zahráli proti takovým týmům. Bude to svátek pro celou Českou republiku. I když nás potkalo asi to nejtěžší možné," těšil se na únorové bitvy s Chelsea Kadlec.

Je nám líto, video expirovalo.
Los Evropské ligy s ohlasy

Petr Čech:

"Pro nás je jediný cíl vyhrát celou Evropskou ligu. Jinak tu soutěž nemusíme hrát. Chceme dojít do finále a coby úřadující vítěz Ligy mistrů budeme papírovým favoritem skoro ve všech zápasech. Takže nic jiného než postup nepřichází v úvahu."

Los si nenechal ujít ani Čech. "Já říkal, že Spartu dostaneme. Je to trošku ironie osudu. Hrajeme poprvé Evropskou ligu a já v ní budu hned hrát proti českému týmu," uvedl Čech. Návrat na Letnou pro něj ale nebude až tolik zvláštní i proto, že s reprezentací zde v minulosti odchytal mnoho zápasů. "I tak se na souboj se Spartou těším. Doufám, že Chelsea v Praze bude pro fanoušky velký svátek," řekl Čech.

Přijatelná Neapol

Plzeňští odhadují vyrovnanou bitvu. "Myslím, že šance na postup je otevřená. Je to atraktivní soupeř, ale bude se s nimi moci hrát. Nebude to asi o nějaké velké přestřelce, protože italský fotbal vychází z dobré defenzivy," uvedl obránce Plzně Václav Procházka, který los sledoval se spoluhráči Vladimírem Daridou a Davidem Štípkem.

"Dopadlo to dobře. Chtěl jsem sice někoho buď z Německa, nebo z Anglie, ale s italským mančaftem jsem hodně spokojený. V únoru tam možná bude i příjemné počasí," přemítal Procházka.

Spokojen byl také Darida. "Je to kousek a myslím si, že diváci si najdou cestu do Itálie a přijedou nás podpořit. Sílu mají. Když jsem je viděl minulý rok v Lize mistrů, tak se mi líbili a uvidíme, jak to zvládneme," řekl talentovaný záložník. Štípek připomněl, že Plzeň loni ve skupině Ligy mistrů hrála důstojnou partii s jiným italským týmem AC Milán. "Myslím, že budou hratelní. S AC jsme absolvovali vyrovnané zápasy, takže si nemyslím, že by Neapol byla kvalitnější než Milán," uvedl ofenzivní hráč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články