Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lavička: Mám radost. Tým dal symbolickou postupovou pečeť

Bilbao - Bezbranková remíza na hřišti Athletiku Bilbao potěšila trenéra fotbalistů Sparty Vítězslava Lavičku. Tým podle něj v posledním utkání základní skupiny Evropské ligy obstál a dal symbolickou pečeť na postup do jarního play-off. Na něj prý kouč před startem soutěže v konkurenci Lyonu, Bilbaa a Kirjatu Šmony nepomyslel. Zatím neřeší, na koho Sparta může narazit v dalším kole.

Nerozhodného výsledku v Baskicku si sparťané, kteří navíc měli víc šancí než domácí, mohou podle trenéra považovat. "Mám velmi dobré pocity z toho, co jsme v utkání předvedli. K úplné spokojenosti mi chyběl vstřelený gól z některé z našich šancí," uvedl po utkání Lavička.

Chválil výkon týmu v obraně a uznání podle něj zasloužil i ofenzivní záložník Jiří Skalák. I když ho Lavička trochu káral, že nevyužil ani jednu ze dvou velkých šancí. "Jirka se o svém startu v zápase dozvěděl dnes dopoledne, ale popral se s tím dobře. Byl aktivní dopředu, pomáhal při bránění a odvedl velmi slušnou práci. Jen je škoda, že neproměnil jednu ze svých šancí," řekl Lavička.

Pochvalu prý zaslouží celé mužstvo, které v Evropské lize už pět zápasů za sebou neprohrálo. "Dnes obstáli nejen zkušenější, ale i ti mladší hráči. Je to pro nás velmi dobré zjištění do budoucna a povzbuzení pro hráče samotné," poznamenal Lavička.

Postupu do jarního play-off si považuje. Jeho radost násobí skutečnost, že Sparta ve skupině předstihla favorizované Bilbao, finalistu minulého ročníku. "Po losování skupiny bych postup nečekal. Když jsem se dozvěděl jména soupeřů, tak bylo jasné, že nebudeme mezi favority na postup. O to víc nás těší, že jsme proti ambiciózním a silným celkům obstáli a dokázali se probojovat do jarní fáze," řekl Lavička.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Bilbao - Sparta

Klíčem k postupu prý byly čtyři body získané právě ve dvojzápase s Bilbaem a především říjnová domácí výhra 3:1. "I když si procházejí těžkým obdobím, tak je to stále kvalitní tým. Jsme moc rádi, že z obou vzájemných utkání jsme získali čtyři body a pouze jednou inkasovali. Ten pražský zápas s Bilbaem byl navíc pro nás zlomový pro další průběh v základní skupině," uvedl Lavička.

O dalším soupeři neuvažoval. Byť se před sparťany otevírají lákavé vyhlídky a jedním z možných soků je třeba slavná Chelsea s brankářem Petrem Čechem, která překvapivě vypadla z Ligy mistrů. Losovat se bude 20. prosince. "Necháme se překvapit," řekl Lavička.

Španělská média:

Agentura EFE: "Athletic se Spartou nabídly téměř stoletému stadionu šedivou evropskou rozlučku, zápas bez branek, s čímž se příznivci domácích jen těžko smiřovali."

El Mundo deportivo: "Chyběly branky, gólové šance i dobrý fotbal."

Potěšila ho i výhra Plzně s Atlétikem Madrid a její postup z prvního místa skupiny. "Plzni posíláme na dálku gratulaci k vítězství. Dva české týmy v jarní fázi jsou jasným signálem pro Evropu, že jsme schopni se měřit s kýmkoliv. Přál bych Spartě i Plzni, aby cesta pohárovou Evropou pokračovala co nejdéle. Je to důležité pro celý český fotbal," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články