Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Český fotbal má nový přestupní řád. Ruší hostování pro amatéry, hráči mohou přestupovat volněji

Praha - Český fotbal bude mít od příští sezony nový přestupní řád. Fotbalová asociace jej přijala na základě požadavků FIFA, fotbalová veřejnost přitom bude mít ještě do konce března čas na připomínky, než bude schválen. Nový řád končí institut poloprofesionálního hráče či hostování pro amatéry. Řada hráčů, kteří působí v nižších soutěžích, budou zároveň mít usnadněny podmínky pro přestup.

Ilustrační foto

Největší změna v novém řádu - tedy volné přestupy hráčů bez souhlasu stávajícího klubu - se odvíjí od nového vymezení hráčských smluv. Ruší se statut poloprofesionálního hráče a nyní již existují jen dva typy - amatérský a profesionální hráč. Každý profesionální hráč je přitom ten, jenž má uzavřenou psanou smlouvu s klubem a od klubu dostává více prostředků, než do fotbalu sám dává.

I mezi profesionálními hráči ale od nynějška existují rozdíly. Prvoligové a druholigové kluby nyní smějí uzavírat dohody s tzv. ligovými profesionálními hráči, kteří budou vydělávat minimálně 10 tisíc korun měsíčně. Standardní profesionální hráč pak může působit v kterémkoliv klubu a podle přestupního řádu má stanovenou minimální gáži 5 tisíc korun, přičemž dorostencům se část z této sumy může vyplácet i naturálně (např. prostřednictvím ubytování, cestovného atp.).

Hráč, který nemá ligovou profesionální smlouvu, ale pouze standardní, může nově přestupovat libovolně podle jasně uvedeného tabulkového odstupného. V rámci tréninkové kompenzace přitom kluby za hráče do 23 let obdrží násobně vyšší částky než z tabulkového odstupného při standardních profesionálních smlouvách. Hráč se standardní smlouvou navíc může odehrát jen tři ligová utkání za sezonu. Pro další starty musí být uzavřena ligová smlouva. 

"Toto pravidlo představuje hlavní motivaci pro ligové kluby uzavírat s hráči ligové profesionální smlouvy a tím pádem vede k uplatnění systému tréninkové kompenzace," uvádí FAČR ve zprávě o věcném záměru k novému přestupnímu řádu. 

Protože amatérský fotbalista je podle nového přestupního řádu každý, kdo nemá podepsanou smlouvu, ztrácí podle FAČR statut hostování smysl. Ruší se také střídavé starty a farmy, protože hráč může být registrován jen v jednom klubu. 

"V minulosti nás FIFA několikrát upozornila na nedostatky v přestupním řádu a začala na nás tlačit, abychom to napravili a uvedli ho do souladu s řádem FIFA. K nápravě nás vyzval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V tuto chvíli jsme připravili paragrafové znění, které může hnutí připomínkovat, než bude řád definitivně schválen," řekl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

HLAVNÍ ZMĚNY V PŘESTUPNÍM ŘÁDU

- amatérský hráč je de facto kdokoliv, kdo nemá podepsanou smlouvu s klubem
- ruší se statut poloprofesionálního hráče
- profesionální smlouvy se dělí na standardní a ligové, které mohou uzavírat pouze prvo- a druholigové kluby. Za odchozí hráče do 23 let tak v praxi dostanou vyšší odstupné

PŘESTUPNÍ ČÁSTKY

- děti do 9 let: přestupují v přestupních obdobích libovolně
- děti od 9 do 12 let: přestupují v přestupních obdobích za odstupné ve výši 1500 korun za každý rok registrace v předchozím klubu
- hráči od 12 do 33 let: přestupují za domluvené či tabulkové odstupné v období mezi 1.-20. červnem
- hráči nad 34 let: přestupují zdarma
 
TABULKOVÉ ODSTUPNÉ

- je proporcionální podle věku hráče a soutěže, v němž nový klub působí
- podrobné informace zde od str. 7

Hlavní změnou je volný pohyb hráčů. Do devíti let věku mohou hráči měnit klub v přestupním období libovolně, od 9 do 12 let pak za odstupné ve výši 1500 korun za každý rok registrace v předchozím klubu. Mezi 12 až 33 roky může hráč volně přestoupit za domluvené či tabulkové odstupné v období mezi 1. a 20. červnem a hráči nad 34 let mohou změnit klub zdarma. Za amatérského hráče ve věku 19 až 23 let tak například ligový klub zaplatí odstupné podle tabulky 140 tisíc korun, tým z krajského přeboru však za stejného hráče 35 tisíc korun.

V rámci nového řádu ale existují i regulace. Po podepsání ligových smluv musí klub zaplatit tréninkový kompenzační poplatek, který bude podle registračního systému rozdělen spravedlivě mezi všechny kluby, jimiž hráč prošel. Dorostenci z celků první a druhé ligy mohou přestoupit jen se souhlasem mateřského klubu či bez souhlasu za předpokladu, že nový tým s nimi podepíše ligovou smlouvu a zaplatí 200 tisíc korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Český fotbal má nový přestupní řád

Výkonný výbor dnes rovněž schválil vyrovnaný rozpočet pro letošní rok ve výši 630 milionů korun. "Nepočítáme v něm však s příjmy z mistrovství Evropy," připomněl Řepka, že příjmová složka rozpočtu by se měla ještě zvýšit.

Výbor vzal na vědomí informaci, že mezinárodní pravidlová organizace IFAB v lednu schválila zavedení videotechnologie ve fotbale. "Ještě to bude v březnu potvrzovat, takže jsme ještě neprobírali, jak se k tomu bude stavět FAČR. Každopádně to podporujeme, ale bude to náročné na finanční zdroje. Proto nepředpokládám, že bychom se k tomu hned připojili v bodu nula jako největší soutěže v čele s Ligou mistrů. Určitě se tím ale budeme zabývat," uvedl Řepka.

Zdroj
ČT sport, ČTK, fotbal.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články