Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češi proti Lotyšsku jen remizovali, bod zachránili v poslední minutě

Praha - Čeští fotbalisté nezvládli zápas, do nějž vstupovali jako jasní favorité. V domácím prostředí pouze remizovali s Lotyšskem 1:1. Češi měli problém s tvorbou šancí a inkasovali laciný gól po špatné rozehrávce vlastní standardní situace. V závěru však národní tým dokázal alespoň vyrovnat, když se v poslední minutě z dorážky trefil Pilař. Češi tak nadále vedou tabulku skupiny A, ale na druhý Island již mají náskok pouhého bodu.

Utkání Česko - Lotyšsko
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Čeští fotbalisté do utkání s Lotyšskem nastoupili s minimem změn od podzimních kvalifikačních zápasů. V sestavě trenér Pavel Vrba učinil pouze jednu nevynucenou obměnu, když Lukáše Váchu ve středu zálohy nahradil Jaroslav Plašil. Za stabilního člena základní jedenáctky, zraněného Pavla Kadeřábka, pak do hry naskočil Theo Gebre Selassie.

Češí nezahájili zápas příliš dobře. Již ve třetí minutě se málem prosadil z hlavičky po rohovém kopu lotyšský kapitán Gorkšs, ale jeho pokus mířil vedle levé tyče. Domácí se před ne zcela zaplněnými tribunami snažili tvořit hru, ale jejich kombinace na polovině soupeře byla pomalá a provázelo ji spoustu nepřesností.

Čeští fotbalisté si během prvního poločasu nevytvořili žádnou stoprocentní příležitost, nejlepším momentem pro domácí byla zakroucená střela Ladislava Krejčího, míč však šel těsně mimo bránu.

Naopak Lotyšsko mohlo několikrát díky vysunuté české obraně jít do protiútoků. Situaci nejdříve neřešil nejlépe Rakels, jenž se mohl v samostatném úniku dostat až před Čecha, ale zbytečně čekal na podporu ze strany spoluhráčů a nakonec jej o míč obral Limberský.

Ve třicáté minutě však již Lotyšsko skórovalo. Dočkal na polovině hřiště rozehrával standardní situaci nakrátko pro Plašila, ten však přihrávku nečekal, dostal ji do nepříznivé pozice pod tlakem a poslal míč jen na Zjuzinse. Ten vyslal Višnakovse, který přesprintoval polovinu hřiště a ve svém zakončení ke vzdálenější tyči se nemýlil.

Druhý poločas již Češi začali bez Plašila, jehož v sestavě nahradil Václav Pilař. Domácí sice začali lépe než v první polovině, s větší intenzitou i přesností v předfinální fázi, ale již ne ve finální fázi. Přihrávky a centry navíc mířily do dobře fungující a přehuštěné lotyšské obrany ve vápně.

Nejblíže vyrovnání měli Češi zhruba po hodině hry, když se dostali ke třem slepeným šancím. V 60. minutě Procházka napálil odražený míč z první, ale rána mířila těsně vedle levé tyče. O dvě minuty později se po centru z pravé strany dostal k hlavičce Lafata, ale jeho ránu stačil vyrazit lotyšský brankář. Hned nato se na levé straně protáhl Pilař, ale zakončil jen vedle levé tyče.

Naopak Lotyši své vedení mohli zvýšit, Rakelsovu střelu musel vytáhnout Čech nad břevno. V závěru utkání se Limberský při souboji se Šabalou nedohodl s Čechem, jenž si vyběhl daleko za vlastní vápno, Šabala se dostal ke střele a přeloboval českého brankáře, míč však nabral rotaci a stočil se těsně vedle levé tyče.

V poslední minutě se však národní tým přece jen dočkal srovnávající branky. Darida vyslal Procházku před Vaninse, ten sice ještě střelu českého stopera stačil vyrazit, ale jenom k Pilařovi, jenž ve skluzu dorazil míč do brány. V poslední minutě nastavení dokonce Češi mohli rozhodnout o svém vítězství, ale Necid z dorážky trefil jen Pilaře ležícího před lotyšským brankářem. Reprezentace tak pouze remizovala s Lotyšskem 1:1 a na prvním místě se na ni na rozdíl jediného bodu dotáhl Island, který zvítězil v Kazachstánu.

ČR - Lotyšsko 1:1 (0:1)

Branky: 90. Pilař - 30. A. Višnakovs. Rozhodčí: Estrada - Martínez, Sobrino (všichni Šp.). ŽK: Limberský, Dočkal - Gorkšs, Freimanis. Diváci: 13.722.

ČR: Čech - Gebre Selassie, Procházka, M. Kadlec, Limberský - Darida, Plašil (46. Pilař) - Dočkal, Rosický, Krejčí (57. Necid) - Lafata (81. V. Kadlec). Trenér: Vrba.
Lotyšsko: Vanins - Freimanis, Dubra, Gorkšs, Maksimenko - Rakels, Tarasovs, Laizans (66. Ikaunieks), Zjuzins (87. Žigajevs), A. Višnakovs (82. Fertovs) - Šabala. Trenér: Pahars.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články