Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Souček do West Hamu přestoupí, věří jeho agent Paska

Přestože je Tomáš Souček ve West Hamu United oficiálně do konce sezony na hostování a přestoupit měl za předpokladu, že se klub v Premier League zachrání, situace se vinou pandemie změnila. I tak nejspíš bude transfer reprezentačního záložníka dotažen, řekl Právu agent Pavel Paska.

Tomáš Souček
zdroj: ČTK/PA/ autor: John Walton

Nejlepší český fotbalista roku zamířil po oťukávání velkoklubu z Monaka nakonec do West Hamu v lednu.

To měl za sebou bez debat nejlepší rok své kariéry. Se Slavií loni vyhrál ligu i pohár, vedle toho s klubem z Edenu prošel do čtvrtfinále Evropské ligy.

Na podzim pak se sešívanými vévodil tabulce a zahrál si základní skupinu Ligy mistrů. A aby toho nebylo málo, národnímu týmu Souček pomohl k postupu na mistrovství Evropy. "Na to se nedá zapomenout," řekl Souček.

Hostování v londýnském klubu by se nyní automaticky změnilo v přestup, pokud by se Kladiváři zachránili v anglické lize. Jenže Premier League je přerušena a osud zbytku sezony zatím nejistý.

West Ham zaplatil za Součkovo půlroční působení 4,5 milionu eur, dalších 16,2 eur by nyní dle dřívějších informací předsedy představenstva Slavie Jaroslava Tvrdíka doplácel.

A to i přesto, že na jaře zasáhl odchovanec Slavie v novém působišti jen do čtyř zápasů. Pražané by tak na transferu vydělali více než půl miliardy korun. 

Trenér David Moyes se na Součkovu adresu vyjádřil několikrát velmi pochvalně a podle jeho dřívějších prohlášení se dá předpokládat, že má o jeho další služby eminentní zájem.

To potvrdil Právu i hráčův agent Pavel Paska: "Kluby jednají a já taky. Počítám s jednáními ohledně Tomáše. Příští týden by se měly věci posunout," uvedl.

Paska podle svých slov věří jak v přestup Součka, tak i Patrika Schicka, který by nejraději definitivně zůstal v Lipsku, kde hostuje z AS Řím. "Věřím, že pro kluky všechno dopadne tak, jak si přejí," řekl deníku nejvlivnější domácí hráčský agent.

Pětadvacetiletý Souček vyniká coby defenzivní záložník i ofenzivními statistikami. V minulé ligové sezoně dal třináct branek, na podzim v první lize skóroval osmkrát.

Tomáš Souček (vpravo) oslavuje se spoluhráči gól West Hamu v Liverpoolu
zdroj: AP autor: Jon Super

Při přerušení Premier League chce hlavně zůstat v kondici. "Nikdo neví, kdy zase začneme hrát. Až se zase začne, budu ready," zdůraznil už minulý měsíc. Ze srandy trénoval i s více než roční dcerkou Terezkou.

Poslední dohady hovoří o tom, že jedna z nejlepších lig na světě by mohla znovu začít v polovině června, stoprocentního ale není nic.

"Jednoznačným úkolem je zachránit se s West Hamem a postupně se zlepšovat, protože West Ham má tým, který klidně může hrát i o poháry," dodal v březnu Souček, jemuž byla stejně jako spoluhráčům kvůli koronavirové krizi odložena část platu.

V posledních týdnech se také skloňoval potenciální prodej anglického reprezentanta Declana Rice, eminentní zájem o něj má například Chelsea.

Podle Guardianu je ale West Ham odhodlán jednadvacetieltého záložníka, kterého si cení na 70 milionů liber, nepustit. A to i navzdory finančnímu dopadu, jaký bude pandemie na fotbal plošně mít.

Naopak jisté už je, že ve West Hamu končí argentinský obránce Pablo Zabaleta. V létě mu vyprší smlouva, stejně jako kolumbijskému záložníkovi Carlosi Sánchezovi.

Nejistý je pak osud ukrajinského útočnika Andrije Jarmolenka a záložníka Felipe Andresona, s nimiž prý Moyes příliš nepočítá, ač mají kontrakt ještě na další dva roky.

Premier Lerague jasně vede po neúplných 29 kolech Liverpool s náskokem 25 bodů před Manchesterem City.

Reds potřebují šest bodů k jistotě prvního mistrovského titulu po 30 letech. Osmnáctý Bournemouth je na tom bodově stejně jako dva týmy nad ním  tedy Watford a právě West Ham. Na chvostu tabulky jsou Aston Villa s Norwichem.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Právo, Slavia Praha, Guardian, The Sun

Hlavní zprávy

Nejčtenější články