Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Čekám drakonické tresty týmům Superligy, míní Vrba, jenž se podílel na novém formátu LM

Evropský fotbal prochází třaskavým obdobím. Dvanáctka top klubů vzdoruje tradiční Lize mistrů a oznámila založení konkurenční Superligy. Tento akt zaskočil představitele UEFA, stejně jako Jiřího Vrbu, jednoho z českých zástupců v Asociaci evropských klubů (ECA). Ta se zabývala právě novým formátem Champions League, který měl vést k zatraktivnění soutěže. 

Anglické týmy, které plánují vstup do Superligy
zdroj: ČTK/PA autor: Yui Mok

Vrba se v rámci asociace ECA stará s několika kolegy o vývoj formátu soutěží. Této pracovní skupině udělaly čáru přes rozpočet velkokluby z Anglie (Manchester City, Manchester United, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Arsenal), Itálie (Juventus a oba milánské kluby) a Španělska (Real Madrid, Barcelona a Atlético Madrid).

"Byl to takový menší šok. Zejména z toho pohledu, že jsme připravovali dva a půl roku až tři roky návrh Ligy mistrů od sezony 2024/25, který vznikl v rámci naší skupiny po mnoha jednáních a diskuzích. Překvapilo mě, že všechny tyto kluby, které se jakoby od soutěží UEFA odtrhly, s námi spolupracovaly," říká ředitel strategických a vnějších vztahů Slavia Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Jiří Vrba o Superlize

V nedávných představených plánech nešlo jen o reformu Ligy mistrů, ale také novou soutěž Evropskou konferenční ligu UEFA. "Náš dojem byl ten, že se podařilo najít model, který bude vyhohovat všem – velkoklubům, malým i středním celkům. Aby se v tom všichni našli a odvrátily se snahy o decentralizaci evropského fotbalu. Do poslední chvíle to vypadalo, že to probíhá ve společné shodě a najednou dvanáct klubů rezignovalo," hlásí Vrba.

Prezident Juventusu Andrea Agnelli oznámil rychlou rezignaci bez jediného slova na post předsedy organizace ECA. "Muselo být jasné, že celou dobu při řešení formátu Ligy mistrů probíhají paralelní jednání skupiny, která připravovala rozjezd Superligy," sděluje Vrba. 

Téma Superligy řešil i Fotbal fokus podcast:

A motiv evropské klubové smetánky? "Finance jsou jedna věc a nejdůležitejší v tomto procesu. Další argument, že Liga mistrů občas přinášela zápasy, v nichž nebylo o co hrát. Potkal se tým z evropské top desítky proti mužstvu, pro které byla účast v Champions League svátkem. Rozhodlo se v poločase a podle velkoklubů to byla ztráta času. Potvrdilo se také u diváků, že spousta z nich zápasy přepínala, nebo odcházela od televize," vysvětluje Vrba.

"Proto se ale sáhlo ke změně modelu, aby atraktivních utkání bylo víc. Nový model to měl vylepšit a eliminovat v podstatě mrtvé zápasy. Je to celé zvláštní," mrzí bývalého komentátora České televize.

Pro "rebely" se připravují tvrdé tresty

Rozlícená UEFA se pochopitelně brání a na čtvrtečním zasedání hodlá zasáhnout. Mluví se o tvrdých trestech pro dvanáctku klubů. Nejen vyloučení z evropských pohárových soutěžích, ale například i zákaz startu jejich hráčů na reprezentačních vrcholných akcích.

"Pokud chce UEFA udržet své pozice, musí být zítra neskutečně tvrdá a nekompromisní. Předpokládám, že padnou drakonické tresty hraničící s vyloučením ze soutěží. Mělo by to odstartovat další etapu jednání, vedoucí k budoucímu konsenzu," tvrdí Vrba.

Co je Asociace evropských klubů?

ECA se skládá ze zástupců nejúspěšnějších klubů jednotlivých zemí, má zhruba 255 členských klubů. Každá země má odpovídající počet zástupců podle žebřičku UEFA, Česká republika nyní pět. "ECA je něco jako poradní orgán UEFA. Probírá aktuální témata, která evropský fotbal řeší, a následně se k tomu přijímají nějaká stanoviska ze strany klubů. Asociace má několik pracovních skupin a já jsem členem skupiny, která se zabývá vývojem formátu soutěží," přibližuje Jiří Vrba.

Například v Lize mistrů by nebylo o co hrát, jediným semifinalistou, který se nepřipojil k Superlize, je PSG. "Máme málo informací o tom, co Superliga znamená. Jen pár headlinů, čím by chtěla evropskému fotbalu přispět do budoucna. Prvotní reakce je hodně odmítává. Nicméně předpokládám, že projekt je natolik dobře připravený, že s něčím podobným inciátoři počítali," prohlašuje bývalý mluvčí Slavie.

Odpor ale sílí, od legend zmíněných klubů, novinářů, ale především fanoušků. Už včera se protestovalo před Emirates Stadium, stánkem Arsenalu. "Významnou roli budou mít fanoušci, kteří se zatím staví proti Superlize, a pokud bude odpor trvalý, tato soutěž nebude úspěšná," dodává Vrba.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články