Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bez skupinové fáze a 36 mužstev. Liga mistrů oznámila reformu

Evropská fotbalová unie UEFA schválila reformu Champions League, která bude mít od ročníku 2024/25 více účastníků, konkrétně 36. Základní fáze elitní soutěže se navíc v novém formátu nebude hrát ve skupinách, ale jako jedna liga. Každý tým v ní bude mít garantováno minimálně deset zápasů s deseti různými soupeři, pět doma a pět venku.

Kylian Mbappé z PSG oslavuje gól na Camp Nou
zdroj: AP autor: Joan Monfort

Nejlepších osm celků se kvalifikuje do vyřazovací fáze. Mužstva na 9. až 24. příčce se utkají v play-off na dva zápasy o zbývajících osm pozic v jarním osmifinále.

Čtyři volná místa v elitní soutěži připadnou týmům, které se do LM nedokázaly kvalifikovat z domácích soutěží, ale jsou vysoko v pořadí klubových koeficientů UEFA díky pohárovým úspěchům z minulých let.

Všechna utkání upravené LM se opět uskuteční uprostřed týdne, dosavadními hracími dny byly úterý a středa. Soutěž bude otevřená všem mužstvům na základě jejich výsledků v domácích ligách a následných předkolech.

"Švýcarský model" LM byl představen poté, co 12 fotbalových velkoklubů z Anglie, Španělska a Itálie oznámilo založení nezávislé a uzavřené superligy, což UEFA ostře odsoudila.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články