Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čech: Bayern bude favoritem, ale my nejedeme na výlet

Praha - Fotbalový brankář Petr Čech s napětím vyhlíží sobotní finále Ligy mistrů, ve kterém se jeho Chelsea pokusí v Mnichově proti domácímu Bayernu poprvé vyhrát nejprestižnější klubovou soutěž Evropy. Jelikož nastoupí bavorský klub ve své aréně, pokládá český gólman za favorita soupeře. I tak ale věří, že s "Blues" vysněnou trofej získá.

Petr Čech
zdroj: AP

"Je to finále a člověk by řekl, že jsou šance padesát na padesát. Ale hrát na vlastním stadionu, mít vlastní šatnu, to je obrovská výhoda. Kvůli téhle souhře událostí a náhod je Bayern favoritem. Ale my se ho budeme snažit nějakým způsobem přelstít," řekl dnes Čech novinářům.

Český brankář nedokáže odhadnout, zda by mohlo být pro jeho celek výhodou, že Bayern bude pod velkým tlakem a očekáváním domácích příznivců. "Finále je o tom, jak ty týmy ten tlak dokážou zvládnout. Oni jsou favorit a hrají doma, takže ten tlak bude na ně větší. Může to být naše výhoda, i nemusí. Ukáže se až v tom zápase," uvedl Čech.

"Každopádně mají výhodu v domácím prostředí a my se jim budeme snažit roli favorita znepříjemnit, co nejvíc to půjde. Rozhodně nejedeme na výlet, chceme vyhrát," prohlásil Čech.

Český gólman už jedno finále Ligy mistrů hrál a nechce zažít pocity poraženého týmu, jako tomu bylo po penaltovém rozstřelu v roce 2008 s Manchesterem United. Čech by si navíc případným sobotním vítězstvím dal dárek k nedělním 30. narozeninám. "Nejlepší by bylo, kdybych je slavil s vítězným pohárem," podotkl.

Čech zatím neví, kdo bude v Allianz Areně kapitánem místo potrestaného Johna Terryho, který ve finále kvůli vyloučení proti Barceloně nemůže hrát. Sám je jedním ze tří jeho zástupců. "Zatím vůbec nevím, ale asi podle hierarchie by měl nastoupit s páskou Frank Lampard," odhadl Čech.

Vedle Terryho bude ve finále scházet také šest hráčů kvůli žlutým kartám - tři na straně Bayernu a stejný počet na straně Chelsea. Podle Čecha je to škoda. "Všichni si pamatujeme Pavla Nedvěda, který taky přišel o finále, přestože se předtím velkou měrou zasloužil o postup. Je to taková malá sportovní tragédie. Pravidla jsou taková, nedá se s tím nic dělat, ale já bych byl pro to, aby se žluté karty mazaly. Ve finále všichni chtějí vidět oba týmy v nejsilnějším složení," podotkl Čech.

Sobotní finále Ligy mistrů podle české reprezentační jedničky určí, jak úspěšná bude pro Chelsea uplynulá sezona. V domácí lize "Blues" skončili až šestí, dokázali ale vyhrát Anglický pohár a teď mohou přidat vysněné vítězství v Lize mistrů.

Veteráni diskutují
zdroj: ISIFA

"Pokud bychom dokázali vyhrát, byla by to jedna z nejúspěšnějších sezon v historii. Zatím je to taková sezona paradoxů, tak uvidíme, jak skončí," řekl Čech.

Po finále Ligy mistrů se připojí k národnímu týmu, který se bude na soustředění v Rakousku chystat na červnový evropský šampionát. Reprezentační kouč Michal Bílek dnes oznámil nominaci a podle Čecha určitě neměl snadné rozhodování.

"Mně osobně tam scházejí Nedvěd s Poborským a ještě možná Koller," jmenoval Čech v nadsázce bývalé opory, které už skončily s reprezentační kariérou. "Teď vážně, prostě je strašně těžké vybrat z tak velkého počtu možných adeptů 23 hráčů. Jirka Štajner byl na posledních srazech, určitě bude zklamaný, stejně jako Zdeněk Pospěch. Někdo prostě bude zklamaný, tak to ve fotbale je," konstatoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články