Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Chelsea vyřadila Barcelonu a míří do finále

Barcelona - Fotbalisté Chelsea s brankářem Petrem Čechem si po čtyřech letech zahrají finále Ligy mistrů. V dnešní semifinálové odvetě vyřadili obhájce trofeje Barcelonu, na jejímž hřišti remizovali 2:2 a po domácí výhře 1:0 postoupili. Chelsea se 19. května v Mnichově utká buď s Realem Madrid, nebo Bayernem Mnichov. Londýnský tým přitom na Nou Campu byl téměř na odpis, když ve 42. minutě prohrával po brankách Busquetse a Iniesty a navíc hrál od 37. minuty bez kapitána Terryho, který se nechal nesmyslně vyloučit. Branky Ramirese a střídajícího Torrese v závěru obou poločasů však hosty zachránily. Brankáře Čecha nejlepší hráč světa Messi ani na šestý pokus nepřekonal. Z penalty nastřelil fenomenální Argentinec břevno a poté mířil ještě do tyče.

"Prali jsme se celých devadesát minut. To, čeho jsme dosáhli, je fantastické. Byli jsme odměněni za to, že jsme ze sebe každý vydal 150 procent. Zkusili jsme tady přežít a povedlo se to fakt dobře," citovala po utkání Čecha BBC.

Barcelona po sobotní ligové prohře s Realem Madrid, po níž prakticky přišla o šanci obhájit titul, toužila na zklamání viditelně rychle zapomenout, ale místo toho utrpěla další ránu. Přitom Chelsea musela hned řešit velké problémy. Messi v první dvacetiminutovce dvakrát neuspěl proti Čechovi. Londýňanům nepomohlo ani to, že už po deseti minutách odstoupil zraněný stoper Cahill. Také obranu Barcelony postihla vynucená změna, když stoper Piqué po střetu s brankářem Valdésem s lehkým otřesem mozku střídal.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Barcelona - Chelsea FC

Po 35 minutách však byl obranný val Chelsea prolomen. Barcelona rozebrala soupeře po rohovém kopu a defenzivní záložník Busquets střelou zblízka v pravou chvíli oslavil první letošní gól v LM. Takový scénář jako by neunesl kapitán Chelsea Terry. Zkušený zadák vzápětí zezadu nakopl útočníka Sáncheze a poslal svůj tým do oslabení. Obrana Chelsea bez dvou stoperů inkasovala podruhé tři minuty před poločasem po trefě Iniesty a její šance se zdály být mizivé.

Katalánci se už viděli na prahu mnichovského finále, ale Chelsea si nachystala nečekaný protiúder. Těsně před přestávkou po Lampardově pasu krásným lobem snížil Ramires a vrátil hosty do hry.

Fotbalisté Chelsea se radují z prvního gólu Ramirese
zdroj: ČTK/AP

Messi trefil břevno a tyč

Barcelona se z nečekaného direktu mohla vzpamatovat tři minuty po pauze. Messi však z penalty po fauly Drogby na Fábregase nastřelil jen břevno a znovu nevyzrál na Čecha, který pak zasáhl proti Cuenkovi a Mascheranovi. V 83. minutě Messi zpoza pokutového území nastřelil tyč. Barcelona měla tradiční územní převahu, oslabená Chelsea ale urputnou obranou soupeře paralyzovala. Šok na Nou Campu v první minutě nastavení dokonal střídající Torres, který po samostatném úniku oslavil svůj návrat do rodného Španělska a odstartoval euforii v táboře "Blues."

Ashley Cole:

"Všichni jsme věřili. Hodně lidí sice ne, ale my ano. Před třemi nebo čtyřmi měsíci by nikdo nemyslel, že máme šanci. Ale nikdo nepřemůže naši touhu, bojovnost a ducha, kterého jste dnes viděli."

Chelsea katalánskému velkoklubu vrátila vyřazení ze semifinále LM z roku 2009, po kterém se Londýňané cítili hodně ukřivděni. Barcelona může zapomenout na to, že si zahraje osmé finále nejlepší klubové soutěže světa a jako první tým v novodobé historii LM obhájí titul. To se naposledy povedlo AC Milán v letech 1989 a 1990. Chelsea se těší na své druhé velké finále, v němž bude chtít odčinit prohru na penalty s Manchesterem United z Moskvy v roce 2008.

Barcelona - Chelsea 2:2 (2:1)

Branky: 35. Busquets, 42. Iniesta - 45.+1 Ramires, 90.+1 Torres Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun (všichni Tur.). ŽK: Messi - Meireles, Ramires, Mikel, Čech, Lampard. ČK: 37. Terry (Chelsea). Diváci: 95 000. První zápas 0:1, postoupila Chelsea.

Sestavy:

Barcelona: Valdés - Puyol, Piqué (26. Dani Alves), Mascherano - Xavi, Busquets, Iniesta - Cuenca (67. Tello), Messi, Fábregas (74. Keita) - Sánchez. Trenér: Guardiola.

Chelsea: Čech - Ivanovič, Cahill (13. Bosingwa), Terry, Cole - Mikel, Meireles - Lampard, Ramires, Mata (58. Kalou) - Drogba (80. Torres). Trenér: Di Matteo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články