Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

BLOG Pavla Čapka: Slavia je zpátky v sedle, Sparta nedokázala nahradit Čvančaru

Jen na dvě kola pustila Slavia svého odvěkého soka v ligovém pelotonu před sebe na špici. Stejná porce kol zbývá do konce základní části a momentálně rozdává fotbalový osud o něco lepší karty spíš červenobílým. Slavia má jednak příznivější los a evidentně i širší a kvalitnější kádr.

Sparta ztratila body podruhé za sebou a nechtěně tím i psychicky nadopovala v sobotu podvečer svého arcirivala. Přitom v Uherském Hradišti s výjimkou úvodních 20 minut měla zápas pod kontrolou i šancí na vstřelení gólů nebylo málo.

Paradoxně ten jediný zaručující Spartě alespoň remízový bod padl z problematické penalty. Žádný televizní záběr neusvědčil hráče Sinjavského, že by Haraslína fauloval. Však se také ve Studiu fotbal vyjádřil expert David Kobylík jasně.

Podle něj to penalta nebyla. Nezbývá než si přát, aby ve zbývajících mistrovských dostizích při honbě za titulem bylo podobných situací a sporných gólů co nejméně, nejlépe žádné.

Samotný zápas ukázal nejenom Spartě několik věcí. Tým kouče Priskeho nemá adekvátní náhradu za Čvanačaru. Karabec ho při vší snaze nezastoupil a nevykoupil se ani proměněním gólovky v závěru poločasu.

Podruhé za sebou se neprosadil nikdo ze silného ofenzivního trojzubce Har-Kuch-Čva a rázem je z toho poprvé od úvodní remízy tohoto roku v Olomouci jen jediný vstřelený gól na kontě sparťanských aktiv.

Dánský stratég stále tvrdošíjně preferuje v roli jednoho ze střídajíc žolíků mdlého Australana Mabila a většinou na úkor talentovaného českého mladíka Daňka. Bulhar Minčev hru Sparty sice dokáže coby náhradník okysličit, ale gól dal naposledy v polovině února Bohemce v Dolíčku.

Ještěže má Sparta gólovou jistotu v osobě svého kapitána. Bilance stopera Ladislava Krejčího je naprosto unikátní a nic na tom nemění ani fakt, že přesně polovinu ze svých 10 ligových tref v této sezoně dal z pokutových kopů. Na své góly spotřeboval ve 13 utkáních pouze 1170 minut, což z něj dělá v průměrné minutáži z hráčů, kteří dali alespoň 10 gólů nejen nejproduktivnějšího borce Fortuna Ligy, ale zřejmě minimálně mezi obránci i v celé vyspělejší fotbalové Evropě.

Pro tým z Letné je před ligovým finišem důležité, že na Slovácku na rozdíl od minulého ročníku nehrála druhé housle, ba naopak. Od inkasovaného gólu domácí k ničemu nepustila a sama může kvůli opakovaně trefované brankové konstrukci hovořit o smůle. Konec konců Lukáš Sadílek po zápase prohlásil, že cítí v týmu vnitřní sílu a že bodová ztráta Spartu spíš nakopne, než srazí. Nicméně los nahrává víc Slavii a jít do nadstavby z první pozice může být hodně výhodné.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno

Zvlášť, když Slavia ve vršovickým derby potvrdila, že Eden je pro ní už mnoho měsíců nedobytným hradem, kde rozdává fotbalové lekce na požádání. V neděli večer to odskákali se vším všudy i rozjetí "Klokani" a mohu být možná rádi, že Slavia se spokojila po změně stran hlavně s kontrolou zápasu. Konec konců bilance vedoucího týmu tabulky v této sezóně na domácím trávníku nepotřebuje další komentáře. 14 zápasů, všechny vítězné při skóre 53:6.

Jenže pokud k tomu Slavia nepřeklopí remízovou sérii z venkovních hřišť ve vítěznou, bude se jí útočit na titul složitě. Hned v úterý na Baníku budeme všichni moudřejší.

I proti Bohemians udělal trenér Trpišovský své tradiční rošády v sestavě, konkrétně byly tři. Navrátilci Olayinka, Douděra a Zafeiris hru nejenže zkvalitnili a oživili, ale v případě prvních dvou i okořenili nádhernými góly.

Nejlepší období ve Slavii ale momentálně prožívá autor prvního gólového zásahu, muž, který vedle fotbalu zvládl vystudovat městské stavitelství na VŠB v Ostravě a jmenuje se Václav Jurečka. Osmadvacetiletý útočník se definitivně adaptoval na poměry ve Slavii i nároky trenéra Trpišovského, sžil a sehrál se s týmem a momentálně z toho těží evidentně obě strany.

Mě ale v Edenu zaujala ještě jedna věc: Jak zvládl s přehledem odehrát pozici pravého stopera v tříčlenné obraně ryze ofenzivní hráč Lukáš Masopust. Tenhle 31násobný reprezentant, který před dvěma lety odehrál většinu zápasů ME v roli pravého záložníka či dokonce křídla, hodně často v této sezoně marodil.

Dal se dohromady ale v pravý čas, kdy vrcholí a finišuje boj o titul a kouč Trpišovský známý svými občasnými experimenty s hráčskými posty, ho neváhal nasadit místo Ousoua vedle Ogbua a Holeše do stoperského trojlístku.

Lukáš Masopust v souboji s Václavem Drchalem z Bohemians
zdroj: ČTK

Pravdou je, že tam už kdysi Masopust zaskakoval v MOL Cupu proti diviznímu soupeři, ale ve Fortuna lize je to jiná káva. Rodák z Kamenice nad Lipou odehrál ten part s přehledem, demonstroval svou univerzálnost a nic na tom nemění ani fakt, že sousedé z Vršovic byli tentokrát v Edenu směrem dopředu docela neškodní.

Nicméně i "Klokani" mají paradoxně i navzdory jasné porážce důvod ke spokojenosti. Protože Hradec králové padl v derby s Pardubicemi, odehrají Bohemians nadstavbu už definitivně mezi nejlepší šesticí týmů.

Do bojů o titul může ještě promluvit minimálně nepřímo a v případě zaváhání Slavie v Ostravě i přímo obhájce z Plzně. Díky nejvýraznější výhře v tomto roce nad posledním Zlínem ztrácí Viktoria na pražská "S" šest bodů a ve středu zajíždí na Letnou.

Konzervativní trenér Bílek se odhodlal poprvé nasadit od úvodní minuty útočné duo Vydra–Durosinmi a tenhle tah paradoxně prospěl i trápícímu se Chorému. Ten přišel do hry až po přestávce, kdy Plzeň už jasně dominovala a zlomil konečně své dlouhotrvající gólové prokletí.

Dvěma góly se proti Zlínu blýskl Adam Vlkanova, borec, který se pomal ,ale jistě vrací do základní sestavy Plzně. Bude zajímavé sledovat, jakou jedenáctku pošle v příštím kole po posledních výsledkových i herních veletočích kouč Bílek od první minuty do hry.

Jisté ale je, že se ve středu večer pod letenskými reflektory ukáže naprosto jasně, jak dalece je ještě Plzeň schopná zkomplikovat Spartě a potažmo i Slavii cestu za mistrovským pohárem. Pro nezaujatého diváka by nebylo od věci, kdyby se o titul nakonec praly místo dvou mužstev tři.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články