Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

BLOG: Parta bezejmenných trápila Skoty a předvedla se Šilhavému

Pak že nerostou... Mezinárodně téměř neznámí chlapíci si spolu jednou zatrénovali a hned odehráli se Skotskem v Lize národů dobrý zápas. Čeští náhradníci za covidem odstavené reprezentační áčko byli lepší – brzy vedli, dvakrát trefili tyč a Stanislav Tecl v obrovské šanci z malého vápna minul vyrovnání. Nakonec přesto prohráli 1:2.

Česko - Skotsko, Liam Cooper a Jakub Pešek
zdroj: ČTK autor: Jarosdlav Svoboda

To je o štěstí, ale také o zkušenostech z těžkých zápasů, které celku, v němž byli jen dva fotbalisti, kteří si už někdy kopli za reprezentaci, samozřejmě scházely. Co ale nescházelo, byla snaha dokázat, že i oni to umějí.

Nezopakovali sice skvostný páteční výkon áčka ze Slovenska (3:1), ale předvedli toho nejspíš víc, než většina fanoušků čekala. Výčet ne úplně známých jmen a jediný hodinový trénink není úplně nejlepší příprava na zkušeného soupeře, ale ten nakonec v závěru bránil těsnou výhru.

Rezerva se zkrátka předvedla a překvapila všechny, i soupeře. "Hráli organizovaně, měli energii a dělali nám velké problémy," konstatoval skotský kouč Steve Clarke směrem k narychlo sestavenému týmu. A gólman Derby County David Marshall, který několikrát akrobatickými zákroky zachránil skotskou branku, dodal: "Vůbec je neznám, ale zatopili nám."

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Česko - Skotsko

Škoda, že pod skotský kotel nepřitopili ještě víc. Ale i když tenhle zápas nepřinesl českému celku žádné body do tabulky, kterou nyní vedou právě Skotové, byl to signál, že na tom český fotbal není špatně, když dokáže takhle rychle sestavit konkurenceschopný tým.

Přiznám, že jsem si zpočátku říkal: co je tohle za výmysl, snažit se za každou cenu zabránit tomu, abychom nemuseli platit pokutu UEFA za neodehraný zápas, a odvrátit případný další postih. Vždyť reprezentace mají být ti nejlepší, a ne ti, co jsou zrovna k mání.

Ale teď dodávám, proč ne – protože, jak říká Ladislav Vízek: "Fotbal buď hrát umíš, nebo neumíš." Není v tom žádná velká filozofie, ale je to tak. A když to umíš, tak to ještě musíš umět pod tlakem prodat. A tihle kluci se dokázali ze dne na den srovnat s tím, že se stali reprezentanty, a zvládli to i v hlavách, což je možná ještě těžší.

Podobné situace se snad nebudou opakovat a první celek Česka už nebude třeba nahrazovat "cugrunt", ale trenér Jaroslav Šilhavý už teď ví, kdo může narychlo zaskočit a nepodělá se z toho.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články