Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Náhradní reprezentace Skotsku podlehla, ale rozhodně nepropadla

Horkou jehlou na poslední chvíli spíchnutá fotbalová reprezentace podala statečný výkon. Tým, který zaskočil v Lize národů za koronavirem do karantény poslaný první celek, nakonec v Olomouci podlehl Skotsku 1:2, ale předvedená hra nebyla vůbec špatná. Český celek dokonce brzy vedl po akci Tecla, kterou zakončil Pešek, ale Skotové vyrovnali a poté z přísné penalty Christie dal vítězný gól. Výhru už udrželi i přes závěrečný tlak českého celku.

V nově složeném českém celku si drtivá většina hráčů odbyla premiéru v reprezentačním "áčku", start za národní tým měli před zápasem na kontě jen kapitán Hubník a útočník Tecl. Holoubkův improvizovaný výběr měl na přípravu jen pár hodin, sešel se teprve v sobotu večer.

Přesto před prázdným hledištěm začal velmi dobře a v 11. minutě překvapivě otevřel skóre. Tecl výbornou průnikovou přihrávkou našel za obranou nabíhajícího Peška a ten sám před Marshallem zkušeně otevřel skóre. Liberecký záložník gólově oslavil reprezentační debut.

Peška branka nabudila a po čtvrthodině mohl zvýšit. Skotský gólman ale jeho dalekonosnou střelu konečky prstů vytáhl. "Myslím si, že jsme nejenom soupeře, ale i veřejnost zaskočili vstupem. Jenom škoda, že jsme z těch šancí, co jsme měli, nedali druhý gól," řekl Hubník.

Ve druhé části první půle se vysoce favorizovaní hosté zvedli a vyrovnali. Ve 24. minutě ještě debutant v české brance Mandous vychytal Palmera i Christieho, o tři minuty později už ale kapituloval. Na Palmerův přízemní centr z pravé strany si naběhl Dykes a tečí usměrnil balon do sítě.

Dočkal se první reprezentační branky. Domácí si mohli vzít vedení ještě do přestávky zpět, Jánošovu střelu ale ve 40. minutě vytáhl Marshall. Do druhého dějství lépe vstoupili Skotové, kteří naposledy postoupili na velkou akci v roce 1998. V 50. minutě ještě stihl zasáhnout Hubník, ale za chvíli už Češi inkasovali. Malinský podle nizozemského rozhodčího ve vápně fauloval liverpoolského Robertsona a Christie penaltu proměnil, byť Mandous málem na střelu dosáhl.

"Viděl jsem samozřejmě nějaké sestřihy, kam to kope. Kopnul to většinou po pravé ruce gólmana nahoru, takže jsem si řekl, že teďka to musí změnit. Ale myslel jsem si, že to taky bude kopat nahoru. Už jsem se nestihl dostat na nízký balon. Hodně mě to mrzí, protože si myslím, že jsem mohl zakročit," řekl Mandous.

Po druhé inkasované brance nezkušený český výběr zcela odhodil ostych a velkého favorita nečekaně jasně přehrával. K vyrovnání domácím několikrát chyběl jen krůček. V 58. minutě Hubník po standardce přestřelil a za tři minuty Havlík z přímého kopu těsně za vápnem trefil tyč.

Český tým se tlačil za vyrovnávacím gólem, ale nebylo mu souzeno. V polovině druhé půle Peškovu střelu skvěle vytáhl Marshall a dorážející Tecl v těžké pozici mířil vedle. Neujala se ani Jemelkova rána. V poslední minutě pak střídající Růsek hlavou trefil tyč. Skotové zvítězili na půdě českého celku podruhé za sebou.

Skotové se v Lize národů dostali do čela druhé skupiny Ligy B, český tým je o bod zpět druhý. Další zápas čeká reprezentanty v říjnu v Izraeli. V Lize národů se hraje o dvě místa v play-off o mistrovství světa 2022, soutěž je také rozhodující pro rozdělení do košů při losu kvalifikace.

Česko - Skotsko 1:2 (1:1)

Branky: 11. Pešek - 27. Dykes, 52. Christie z pen. Rozhodčí: Gözübüyük - Van Zuilen, Balder (všichni Niz.). ŽK: Malinský, Jánoš - Armstrong, Robertson, McKenna, Palmer. Bez diváků.

Česko: Mandous - Holeš, Hubník, Jemelka, Zelený - Jánoš, Havlík (81. Růsek) - Malinský, Budínský (55. Breite), Pešek (76. Potočný) - Tecl. Trenér: Holoubek.

Skotsko: Marshall - Palmer, Cooper, McKenna, Robertson - McTominay, Fleck (71. McGinn), McLean - Christie, Dykes (67. Paterson), Armstrong (80. McGregor). Trenér: Clarke.

David Holoubek (trenér ČR): "Sehráli jsme velice kvalitní utkání ve vysoké intenzitě s větším množstvím brankových příležitostí než soupeř. Bohužel jsme za to nebyli odměněni aspoň tou remízou, abychom připsali do tabulky nějaké body. Výkon byl za mě velmi sympatický, nemáme se za co stydět. Bohužel za to nemáme odměnu, kterou by si ti kluci, kteří tady s námi byli těch 24 hodin, jednoznačně zasloužili. Chtěl bych poděkovat všem hráčům, kteří tady s námi byli, nejen těm na hřišti, ale i na lavičce. Vytvořili tady skvělou atmosféru, pozitivně konstruktivní. Mám z toho velice příjemný pocit. Jsou ve mně emoce, co se týče výsledku. Vnitřně jsme cítili, že máme na to, abychom bodovali. Ale na výkon mohou být hráči hrdí. Chtěl bych poděkovat i celému týmu reprezentační dvacítky. Psal mi pan Šilhavý a děkoval celému týmu za výkon."

Steve Clarke (trenér Skotska): "Byli jsme pod velkým tlakem. Samozřejmě všichni očekávali, že vyhrajeme. Povedlo se, z toho mám radost. Věděli jsme, že to bude těžké, museli jsme se hodně soustředit. Ocitli jsme se v bezprecedentní situaci, máme pro Čechy jistou empatii, protože v téhle době se to může stát všem. Je velmi obdivuhodné, že se jim v tak krátké době podařilo sestavit takový tým. Víme, že česká liga je dobrá. Nečekali jsme, že budeme prohrávat 0:1. Museli jsme se hodně rychle vzmužit. Nakonec jsme byli velmi blízko třetímu gólu a podařilo se nám ubránit posledních 15 minut, kdy jsme se dostali pod velký tlak."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články