Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Jak Barcelona zničila ženám jejich Mezinárodní den

14. únor, muži míří do květinářství pro květiny a na svatého Valentýna berou své drahé polovičky do města lásky – Paříže. Většina z nich ale místo sedadel v letadle volí ty v obývacím pokoji a Eiffelovu věž mění za Park Princů, kde místo Amora střílí ostrými šípy pouze hráči domácího Saint-Germain.

Fotbalisté Barcelony se radují z postupového gólu v Lize mistrů
zdroj: REUTERS autor: Albert Gea

O 3 týdny později, 8. březen – Mezinárodní den žen. Většina mužů opět nabírá směr květinářství. Už před tři čtvrtě na devět ale vázu odsouvá ze stolu a místo své ženě se začíná věnovat jisté krásce z Katalánska…

Pokud se vám to někdy poštěstí a z útrob stadionu Camp Nou vyjdete na dno hrnce s kapacitou víc než 96 tisíc lidí, na protější tribuně naleznete obrovský, nepřehlédnutelný nápis – Més que un club – tedy v překladu víc než jen klub. A přesně tak včera vypadala hra katalánského týmu.

Kouč Barcelony Luis Enrique před odvetou prohlásil, že pokud dokázala Paříž vstřelit v prvním zápase 4 góly, Barcelona jich může dát šest. Tvrzení odvážné i na jednoho ze tří Španělů, které Pelé zařadil mezi nejlepší žijící fotbalisty historie, a obzvláště proto, že nikdy v historii Evropských pohárů a Ligy mistrů nedokázal tým v prvním kole vyřazovací fáze po prohře v úvodním zápase 0:4 postoupit.

Katalánská házená

Kdo sledoval obě utkání, měl zprvu pocit, že si spletl čas, datum a týmy. Oba celky měly při svém herním projevu z prvního zápasu společné snad jen dresy.

Luis Enrique v posledních zápasech změnil rozestavení na tři obránce a v posledních 2 kolech La ligy to na Camp Nou odnesli Gijón pěti, respektive Celta 6 góly. Ovšem při vší úctě, Paris Saint-Germain, je trochu jiná láhev vína, a v posledních 4 utkáních francouzské ligy inkasoval jediným gól. A právě obrana fungovala v úvodním duelu Unai Emerymu na jedničku s hvězdičkou dvakrát podtrženou.

Jenže zatímco v prvním zápase v Parku princů připomínala hra Barcelony Katalánskou házenou, tedy hru bez rychlosti, dynamiky, a jen k soupeřově vápnu (za celý zápas v Paříži trefil katalánský klub branku soupeře jedinkrát), na Camp Nou předváděla Barcelona úplně jinou hru.

Za první poločas nepustila PSG téměř na svou polovinu, a na půlce francouzského týmu si dokázala úspěšně nahrát víckrát než soupeř. A to celkem o 184 přihrávek!

Suverenita Pařížanů začala brát za své už po třech minutách, kdy Luis Suárez svým 65. gólem v 64. zápase na Camp Nou otevřel skóre zápasu. Nervózní výkon francouzského týmu, bez sebevědomí a se strachem cokoli dělat, pak po další chybě v defenzivě Pařížanů podtrhl do konce poločasu vlastním gólem Kurzawa.

Nic není nemožné

I po změně stran se v katalánském kině dál hrálo představení jako vystřižené z Bondovky – Zítřek nikdy neumírá. Na místo Agenta 007 ale pět minut po přestávce pálil přesně agent ve službách španělského veličenstva – Lionel Messi. Sedmatřicátým gólem v kariéře ve vyřazovací fázi Ligy mistrů přiblížil Barcelonu ke snu, který se začal stávat skutečností.

Ovšem nutno podotknout, že třetí brance Barcelony předcházel zákrok v pokutovém území a pád Neymara, kterému scházeli snad jen plavky a ručník.

Po hodině hry ale katalánský kotel výrazně schladil Edinson Cavani. Uruguayský útočník vstřelil 8. gól v letošním ročníku milionářské soutěže a otevřel francouzskému týmu bránu čtvrtfinále.

(A mimochodem, Cavani se touhle brankou dostal do vybrané společnosti hráčů, kteří v soutěži, v níž odehráli více než 20 zápasů, dokázali vstřelit gól v polovině zápasů. Stejnou bilancí se v Lize mistrů mohou pochlubit pouze Ruud van Nistelrooy a jistý Lionel Messi).

V té chvíli potřebovala na postup vstřelit Barcelona tři góly – za půl hodiny. Hrdinou historického úspěchu se ale stal ten "nejméně" pravděpodobný z domácí trojice – Neymar.

Brazilský útočník zatím v letošní sezoně ve většině zápasů nedosahuje výkonů z let předchozích, v La lize za 26 kol vstřelil jen 8 branek (Messi 26 gólů, Suarez 20 gólů).

V 88. minutě se ale nejdřív nádherně trefil z přímého kopu a o 3 minuty později proměnil druhý pokutový kop Barcelony v zápase. Jenže pokud se první penalta Katalánců v zápase jevila jako hodně přísná, o té druhé se budou minimálně v Paříži následující dny vést hodně vášnivé debaty.

Po souboji s Marquinhosem by si totiž Luis Suárez místo penalty zasloužil daleko spíš sošku na nedávném předávání Oscarů. Rozhodčí zápasu Deniz Aytekin se ale slavnostního vyhlášení účastnit zřejmě nechtěl.

Historický obrat pak v samém závěru po centru Neymara dokonal střídající Sergi Roberto, kterému na nejdůležitější gól v kariéře stačilo 19 minut. Barceloně pak na to, aby se na vždy zapsala mezi nesmrtelné, ještě o 12 minut méně (3 góly za 7 minut).

Barcelona tak jako první klub v historii dokázala ve vyřazovacích bojích smazat ztrátu 0:4 z prvních zápasu a po desáté v řadě postoupila do čtvrtfinále Ligy mistrů. A do fotbalových kalendářů zapsala nové výročí. Osmý březen 2017 se stal Mezinárodním dnem Barcelony.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články