Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Senzaci poznamenaly i kontroverze. Barcelona penalty mít neměla, myslí si bývalý sudí

Barcelona – Byl to zápas, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. Velkolepý comeback, po němž Barcelona nad PSG zvítězila 6:1 a slavila postup do čtvrtfinále Ligy mistrů, však poznamenala i kontroverzní rozhodnutí německého sudího Denize Aytekina. Ten pískl Kataláncům dvě penalty, zatímco francouzskému celku ani jednu. A velká část těchto výroků byla špatně.

Barcelónský Luis Suárez padá po souboji s Marquinosem z PSG
zdroj: ČTK/AFLO autor: Daisuke Nakashima

Když v páté minutě nastaveného času Sergio Roberto naskočil na centr Neymara a přesnou trefou zvýšil vedení Barcelony na 6:1, stadion Camp Nou div neexplodoval. Domácí tým díky tomu jako první celek v historii Ligy mistrů smazal ztrátu 0:4 z úvodního zápasu a po fantastickém výkonu slavil postup, který v celém světě vyvolal spoustu ohlasů.

Kromě nespočtu pozitivních komentářů na skvělý výkon Katalánců a kritiky na pasivní představení PSG se však hojně diskutovaly i penaltové momenty, kterých v zápase nebylo málo. Barcelona kopala hned dva pokutové kopy, jež proměnila. To PSG se dožadovalo rovněž dvou, jenže v tomto případě píšťalka sudího mlčela.

Po zápase si na to také postěžovali zástupci francouzského celku. Ti uznali, že jejich vystoupení v Barceloně bylo tristní, rozhodování rozhodčího Aytekina se jim ale vůbec nelíbilo. "Rozhodnutí sudího byla proti nám. Nicméně v důležitých okamžicích jsme se měli zachovat mnohem lépe," prohlásil například trenér PSG Unai Emery.

Že jejich rozhořčení je oprávněné, po utkání při analýze uznal bývalý španělský sudí a současný mediální expert Juan Andújar Oliver, který se na kontroverzní situace podíval detailněji.

První moment, jenž se hodně řešil, přišel už v jedenácté minutě, kdy za stavu 1:0 pro domácí Julian Draxler posílal střílený centr do vápna, který ve skluzu za pomoci ruky zblokoval na roh Javier Mascherano. Katarský předseda francouzského klubu Násir Chelajfí po utkání řekl, že v tento moment mělo mít PSG výhodu penalty. Oliver s ním ale nesouhlasil.

"Bylo to naprosto neúmyslné. Argentinský hráč neměl šanci, aby se svojí rukou nějak uhnul," pochválil rozhodnutí Aytekina písknout pouze roh pro španělskou Marcu Oliver. V dalším klíčovém momentu už z jeho strany ale přišla na sudí kritika.

V osmačtyřicáté minutě se Neymar dostával do vápna. Hostující bek Thomas Meunier při bránění uklouzl a spadl na zem. Brazilská hvězda se mu však nevyhla a přepadla přes jeho hlavu. Aytekin mu chvíli ukazoval, ať vstává, jenže brankový rozhodčí mu naznačil, ať odpíská penaltu. To hlavní sudí také udělal a Messi zvýšil na 3:0.

"Nebyla to penalta. Hráč PSG uklouzl a Neymar do něj narazil. Ze strany rozhodčího to bylo hodně přísné rozhodnutí," zhodnotil situaci Oliver.

Aytekin se ale přeci jenom ještě jednoho pochvalného ohlasu od Olivera dočkal. To když v sedmašedesáté minutě předvedl ve vápně divadlo Luis Suárez. Jeho teatrální vystoupení ocenil hlavní rozhodčí žlutou kartou za simulování.

Zbylé dva momenty už ale nabídly velkou kontroverzi. V pětaosmdesáté minutě se řítil sám na brankáře za stavu 3:1 střídající Ángel Di María, který mohl naprosto srazit šance Barcelony. V rozhodující moment však zakončil úplně mimo a zůstal s bolestivou grimasou ležet na zemi. To když ho na kotník skluzem trefil Javier Mascherano. Rozhodčí to jako faul neposoudil, sám stoper Barcelony ale po zápase mluvil jasně.

"Bylo jasné, že jsem fauloval Di Maríu. Nemyslím si ale, že by to byl důvod, proč jsme vyřadili PSG," prohlásil Mascherano.

Největší chyba ovšem přišla až v devadesáté minutě. Suárez si naběhl za obranu PSG a po lehkém kontaktu s Marquinosem padl k zemi jako podťatý. Okamžitě se chytl za hlavu, poté za krk. Sudí ani chvilku neváhal a ukázal na puntík. Z penalty pak zvýšil na 5:1 Neymar.

Opakované záběry ale jasně ukázaly, že se jednalo o velké divadlo a uruguayský útočník měl jít po druhé žluté kartě za simulování pod sprchy. "Tohle v žádném případě nebyla penalta. Marquinhos sice dal na Suáreze ruku, ale ten hned spadl," zkonstatoval Oliver.

Kritický byl i kapitán PSG Thiago Silva. "Suárez se snažil padat v penaltě celý zápas. Rozhodčí neřekl nic. Ale vždy je jednodušší písknout penaltu, než dát někomu červenou za simulování. Není to vymlouvání, ale… Kritizování rozhodčího každopádně výsledek nezmění," dodal smutně.

PSG v té chvíli každopádně ještě postupovalo, francouzská obrana pak ale opět selhala a po brance Roberta nakonec slavili právě domácí. Katalánci se tak zapsali do historie, jelikož jejich výkon byl brilantní. Tedy s lehkou pachutí kontroverzních rozhodnutí.

Zdroj
ČT sport, ESPN, marca.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články