Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

BLOG: Hledá se střelec, zn.: Sigma Olomouc

Spousta chvály zněla v Olomouci po zápase Sigmy se Sevillou. Malý český tým zlobil španělského obra víc, než čekali i ti největší optimisti. Chválil Tomáš Vaclík, chválil trenér Sevilly Pablo Machín a diváci se i po prohraném zápase mohli utleskat. Chválili zkrátka všichni. Ale pozor! Nepřechválit.

Jakub Plšek z Olomouce v utkání proti Seville
zdroj: ČTK autor: Kolařík Stanislav

Trenér Václav Jílek si to uvědomuje také, když označil vítězství Sevilly za zasloužené, protože... „V řešení finální fáze byla lepší,“ řekl, a o tom to je. Fotbal se totiž hraje na góly, a ne na umělecký dojem. Pokud máte hráče, kteří dokážou zabojovat, kombinovat a vytvářet si šance, ale schází před brankou fotbalové kladivo typu Milana Baroše, Jana Kollera nebo Michaela Krmenčíka, je vám to na houby.

A to je zatím to, co chybí nejen Sigmě. A v pohárech se to proti silnějším celkům projeví nejmarkantněji. Ve výchově hráčů jde český fotbal nahoru, ale vychovat střelce se zatím tak dobře nevede.

V Evropě je na všechno méně času a před brankou už vůbec. Na rozhodnutí a realizaci je moment. Obránci a brankáři jsou o level výš než v tuzemské lize, takže provedení musí být bleskové a přesné. Jako to předvedla Sevilla prostřednictvím Pabla Sarabii. Střelci jsou nejceněnějším fotbalovým zbožím všude na světě, a proto tuzemské kluby ty nejlepší nezaplatí, musejí si je vychovat nebo vytipovat v době, kdy se teprve zastřelují, jako třeba kdysi Edina Džeka nebo Bonyho Wilfrieda.

Souhlasím se slovy českého gólmana španělského týmu, že je obdivuhodné, co dokázal celek, který ještě před dvěma lety téměř ve stejném složení kopal druhou ligu. A jsem přesvědčený, že tohle je správná cesta pro český fotbal. Vychovávat hráče a hlavně dávat jim šanci. Zatímco ti velcí si kupují hvězdy a nejlépe ze zahraničí, což pro tuzemský fotbal moc velký efekt nemá. Nicméně, tak to je a nejspíš i bude, a je to logické.

Na Hané dělají fotbal dobře a mohou doufat, že jim pomohou i fanoušci. Ti v zápase s Baníkem, který Sigma o víkendu prohrála 1:4, prohráli s konkurenty z Ostravy také, ale tentokrát se předvedli a vytvořili na stadionu výbornou atmosféru a své sektory vyprodali. V Olomouci mohou jen doufat, že jim to vydrží.

Asi málokdo věří, že vzepětí mladého olomouckého týmu může přinést v sevillské odvetě postup přes tým, který z posledních pěti ročníků Evropské ligy tři vyhrál, i když pohádka by to byla krásná a za tu snahu a energii do fotbalu vloženou by si to zasloužili. Jenže konec snění – už v neděli jede Sigma do Jablonce a ten je slušně rozjetý a běhavý zápas se Sevillou hráčům Sigmy určitě nepomůže. Případná porážka by byla pátá ze šesti zápasů nového ročníku ligy... Pak může přijít rozčarování z vyřazení z Evropské ligy, v němž si mohou odvézt ze Španělska i slušný příděl na rozloučenou. To se teprve uvidí, co to udělá s hlavami hráčů a s vedením klubu.

Takže se dá popřát jen hodně štěstí a věřit, že na Hané jsou i na tuhle situaci připraveni, věří své cestě a vědí, že jinam než dopředu to nejde.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články