Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Statečný vzdor k senzaci nestačil. Famózní Sigmu srazil na kolena Sarabia

Sevilla, nejúspěšnější klub v dějinách Evropské ligy, byla na Andrově stadionu v Olomouci k poražení. Na hranici vlastních možností hrající Sigma totiž favorizovaného soupeře většinu zápasu přehrávala a vypracovala si řadu příležitostí ke vstřelení gólu. Žádná z nich nicméně v brance českého reprezentanta Tomáše Vaclíka neskončila. Naopak. V 84. minutě využil rychlý kontr Pablo Sarabia a španělský tým zvítězil nejtěsnějším rozdílem 1:0.

David Houska si zoufá po jedné z šancí proti Seville
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Sigma byla většinu duelu s pětinásobným šampionem Evropské ligy lepší. Měla několik nadějných šancí, a zejména Jakubu Plškovi chyběl dvakrát ve skluzu kousek, aby dotlačil míč do sítě. Odchovance vítkovické kopané Vaclíka však nepřekonal ani on, ani žádný z jeho spoluhráčů. K postupu do hlavní fáze druhé nejprestižnější soutěže starého kontinentu má proto blíže Sevilla.

"Obrovský respekt vůči hráčům i divákům, neskutečně to na mě zapůsobilo. Fotbal se ale hraje na góly, a tam jsme byli druzí. Je to strašně kruté, jenže také zasloužené pro Sevillu, neboť v řešení finální fáze byla lepší. Kluci to zvládli fantasticky - dokonale plnili taktiku a vydrželi to celých 90 minut. Z pohledu kondičního to byl asi maximální výkon. Je velká škoda, že jsme nevydolovali alespoň remízu," prohlásil trenér Olomouce Václav Jílek.

"Sigma si nezasloužila prohrát. Před dvěma roky hrála se skoro totožným kádrem druhou nejvyšší soutěž a teď proti nám odehrála takový zápas. To zaslouží uznání, jakým progresem prošla," pochválil soupeře Vaclík.

Sevilla nechala odpočívat několik opor, především v defenzivě. Kouč Pablo Machín chtěl využít namotivovanosti mladých hráčů, kteří dostali šanci, ale Hanáci na favorita vletěli bez bázně a nepřipomínali tým, jenž na stejném stadionu prohrál o tři dny dříve 1:4 s Ostravou.

Domácí byli výrazně nebezpečnější. Nejprve po Nešporově střílené přihrávce těsně nedosáhl na míč před odkrytou brankou Plšek. Po signálu z přímého kopu vzápětí napálil Houska jen spoluhráče a rychlý brejk zastavil před Faltou včasným vyběhnutím Vaclík.

Hosté poprvé ohrozili olomouckou branku až ve 26. minutě, kdy Sarabia střílel do připravené náruče gólmana Buchty. Nadále ovšem byla vidět spíše Sigma. Plšek po rozehrávce rohu napálil boční síť, Houska i Štěrba z nadějných pozic těsně přestřelili a Zahradníček si před brankou nedokázal srovnat ideálně krok.

Sevilla pochopila, že musí zabrat, a od 36. minuty přidala. Nolitovu střelu však domácí zablokovali a Sarabiovu vyboxoval Buchta. Do kabin tak odešli hosté hodně rozladěni a španělský reprezentant Nolito vzteky kopal do trávníku.

Obraz hry se ale nezměnil ani po změně stran a Vaclík měl několikrát práci, zejména při střele Falty. Fanoušci vycítili, že gól Olomouce visí ve vzduchu, a bouřlivým skandováním si o něj říkali. Už v 58. minutě se na vyprodaném stadionu spustila mexická vlna.

V 69. minutě měl na noze úvodní trefu Plšek, ale ve skluzu na střílenou Houskovu přihrávku těsně nedosáhl. Hosté zareagovali nasazením hvězdného dua Navas - Silva a přece jen se dostali do šancí. Utěšenou ránu čerstvé posily Gonalonse ovšem vytáhl Buchta. Zkušený gólman vzápětí lapil i nedůraznou hlavičku Muriela a kolumbijského útočníka donutil zahodit tváří v tvář i největší šanci Sevilly.

Šest minut před koncem už to nicméně hostům vyšlo. Po rychlém brejku si naběhl za obranu Sarabia a chytrým technickým zakončením nedal Buchtovi sebemenší šanci. I tak ale Sigmu vyprovázel ze hřiště skandovaný potlesk.

"Škoda, že jsme diváky nepotěšili gólem, protože tu byla skvělá kulisa. Když začal celý stadion řvát, měl jsem na zádech husí kůži," uvedl domácí záložník Jakub Plšek.

Úvodní utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy:

Sigma Olomouc - FC Sevilla 0:1 (0:0)

Branka: 84. Sarabia. Rozhodčí: Madden - Connor, Potter (všichni Skot.). ŽK: Sladký - Arana, Banega, Sarabia, Muriel. Diváci: 11 709.

Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček (87. Hála), Plšek (85. Dvořák), Houska, Falta - Nešpor (78. Texl). Trenér: Jílek.

Sevilla: Vaclík - Berrocal, Amadou (71. Gomez), Gnagnon - Vidal (70. Navas), Banega, Gonalons, Arana - Sarabia, Muriel, Nolito (66. Silva). Trenér: Machín.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Obrovský respekt vůči výkonu hráčů i diváků. Obrovsky to na mě zapůsobilo. Ale fotbal se hraje na góly, a tam jsme byli druzí. Pro nás je to strašně kruté, ale také zasloužené pro Sevillu, protože v řešení finální fáze byla lepší. Kluci to ale zvládli fantasticky, dokonale plnili taktiku a vydrželi to celých 90 minut. Z pohledu kondičního to byl asi maximální výkon. Je velká škoda, že jsme z toho alespoň tu remízu nevydolovali. Pak by byl soupeř do odvety nervóznější. Gólovou situaci jsme měli řešit jinak, měli jsme dobré postavení a Honza Štěrba se měl svést s nabíhajícím hráčem. Ale je to škola pro všechny. Nebyla to vůbec jednoduchá situace, ale ten hráč to vyřešil dokonale. Den před zápasem jsem říkal, že prohra o gól by byla dobrá, ale když ten gól dostaneme v závěru, tak to hodně bolí. Hodně lidí nám nedávalo žádnou šanci. Lidi řeknou, že Sevila hrála s náhradníky a na 70 procent, ale tak to není. Bylo to o tom, že my dokázali velmi dobře pracovat a byli jsme nepříjemní."

Jakub Plšek (hráč Olomouce): "Kdyby mi někdo před zápasem řekl, že si proti takovému soupeři vytvoříme tolik šancí, tak bych mu nevěřil. Z toho prostě musíme dát aspoň jeden gól. Na konci nás to také pěkně doběhlo. Oproti Baníku je to ohromné zlepšení, ale bohužel výsledek je 0:1. Trápíme se od začátku sezony v koncovce, to musíme zlepšit. Ověřili jsme si ale, že když k tomu přistoupíme zodpovědně, tak můžeme hrát s každým. Škoda, že jsme diváky nepotěšili gólem, protože tu byla skvělá kulisa. Když začal celý stadion řvát, měl jsem na zádech husí kůži."

Martin Nešpor (útočník Olomouce): "Nemáme se za co stydět, ale bolí to. Šancí bylo opravdu hodně. Ukázali jsme si, že i proti takovému týmu se dá hrát. Fanoušci byli super, vtáhli jsme je do utkání a je hezké, že to byli schopni i přes prohru ohodnotit potleskem. Prohráli jsme, ale ve fotbale se může stát cokoli. Člověk musí věřit. Gól jim jde dát, ještě to tam nějak dotlačit. Ale odveta je až za týden, teď budeme myslet jen na Jablonec."

Tomáš Vaclík (brankář Sevilly): "Byl to pro nás velmi těžký zápas. Sigma hrála velice dobře, vytvořila si spoustu náznaků šancí a odehrála to skvěle. Pro nás je to velmi cenné vítězství. Teď se musíme připravit na odvetu a věřím, že doma odehrajeme lepší utkání než tady. Přivítání od lidí bylo skvělé, když jsem vyběhl na rozcvičku. Užil jsem si to moc. Měl jsem z toho zvláštní pocity, poprvé jsem hrál proti českému týmu a bylo to specifické. Dvakrát tam procházela přihrávka malým vápnem. V první půli na to nedosáhli a ve druhé naštěstí netrefili ve skluzu bránu. Kdyby ten míč byl pomalejší, tak bychom s tím nic neudělali. Tam jsme měli štěstí. Sigma si nezasloužila prohrát. Před dvěma roky Sigma se skoro totožným kádrem hrála druhou ligu a teď proti nám odehrála takový zápas. To zaslouží uznání, jakým progresem prošli."

Pablo Machín (trenér Sevilly): "Bylo těžké se fyzicky vyrovnat Olomouci, která už má za sebou pět ligových kol, zatímco my jen jedno. S tím jsem počítal. Věděli jsme, jak na ně, ale soupeř hrál opravdu dobře. Nakonec ale rozhodla kvalita našich hráčů."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články