Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Hanba mužům, kterým žena vládne. To už neplatí ani ve fotbale

Když jsem si přečetl, že Superpohár bude poprvé pískat žena, řekl jsem si nejdřív – no a? Ale hned potom mi v hlavě naskočilo, co je to zase za přehnanou touhu po emancipaci a přefouknutou snahu zrovnoprávnit už tak téměř na celé zeměkouli přerovnoprávnělé slabší pohlaví. Asi mají chlapci ve vedení UEFA doma tvrdý život, a tak vymýšlejí ptákoviny. A někde tam vzadu v podvědomí se mi možná i krčilo bájné: Hanba mužům, kterým žena vládne. To tehdy schytala kněžna Libuše, když soudila spor dvou významných mužů.

Jenže doba pokročila. Ve středu rozhodovala zápas mezi Liverpoolem a Chelsea v Istanbulu žena. A žádná úlitba Bohům, i když to jsou také samí chlapi, to nebyla. Pětatřicetiletá Francouzka Stéphanie Frappartová a její kolegyně Manuela Nicolosiová z Itálie a Michelle O'Neillová z Irské republiky to daly v pohodě.

"Byla skvělá i v tak těžkém zápase," řekl pro BBC bývalý anglický reprezentant a záložník Chelsea Joe Cole. "Nechala hru plynout a většina jejích důležitých rozhodnutích byla správných. Zvládla to fantasticky," dodal.

Na to "Hanba mužům" jsem si při zápase vzpomněl jen jednou. A to když na ni doběla rozpálený obránce londýnského klubu Azpilicueta z několika centimetrů ječel, že ten faul na Maného teda nebyl. Ale přitom musel vědět, že byl, a taky musel vědět, že to viděl celý fotbalový svět potom ještě třikrát opakovaně. Azpilicueta se tak asi jen vyčlenil z klubu gentlemanů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Liverpool - Chelsea

Nicméně drobná žena, která se teprve letos dostala na listinu francouzských rozhodčích pro první ligu, odpískala v ní už dva zápasy a má za sebou i rozhodování finále ženského světového šampionátu, si s tím nedělala moc hlavu. Dala to v klidu. Jako celý zápas, v němž ukázala jen tři žluté karty, a já jsem si jen řekl, že zase taková hanba ta ženská vláda pro chlapy není.

Neuznala dva góly kvůli ofsajdům, které byly, hru pouštěla, nechtěla se nijak teatrálně zviditelnit a fotbalu to jen prospělo. Jedině u penalty, z níž Chelsea vyrovnala na 2:2, jsem si stejně jako spousta dalších lidí nebyl moc jistý, že šlo opravdu o faul brankáře Adriána na rozběhnutého Abrahama. Jenže třeba měli na stadionu z VARu lepší záběry. A Adrián podle BBC také po zápase přiznal: "Dotkl jsem se ho."

To, co jsem zpočátku považoval za takové nanicovaté řešení – aby se koza nažrala a vlk…, no vždyť to znáte, mi najednou dalo smysl. Ta ženská to totiž opravdu umí a to, co se od tohohle experimentu chtělo, tedy aby byla příkladem pro ženy, které také chtějí pískat fotbal, se splnilo. Frappartová ukázala, že tahle cesta někam vede – a to třeba až na vrchol. A to, jestli vládne žena, nebo chlap, je fuk – hlavně, když to zvládá dobře.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články