Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

BLOG: Fans, hooligans, tvrdé jádro... Kdy Sparta vyřeší starý problém?

Při vší smůle mohou ve Spartě mluvit o štěstí. Mají totiž Daniela Křetínského. Muže, který do svého náročného fotbalového koníčka nacpal už poměrně dost peněz i na úspěšného podnikatele. Ovšem, trochu bych se bál, že i jeho trpělivost jednou skončí. Potom by nastaly krušné časy. Alespoň těm lidem, kteří za jeho peníze vedou českou fotbalovou klubovou legendu poslední dobou od neúspěchu k neúspěchu.

Fanoušci Sparty vnikli na trávník po gólu Subotice
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Ovšem nutno uznat, že i přes krach se slaboučkou Suboticí už ve druhém předkole Evropské ligy, se výkon v odvetě dá brát jako investice do budoucna. Jen jestli budou zahraniční fotbalisti ochotni i v lize podat takový výkon jako ve čtvrtek na Letné. A také lépe trefovat "zařízení". Asi ano, protože Stanciu po vyřazení fanouškům slíbil titul.

Jenže nyní se nechci věnovat jen čistě fotbalové stránce, zaujala mě další věc. Práce s fanoušky, s těmi skalními, tedy tvrdým až spíš natvrdlým jádrem. S těmi, kteří mají pocit, že jsou pro svůj klub tak důležití, že si mohou dělat, co chtějí.

To dokázali poté, co Subotica snížila z hodně přísně nařízené penalty na 1:2 a postup se začínal ztrácet v mlze. A oni reagovali: Sestoupili z hlediště na trávník. Proč? Těžko říct. Snad proto, aby ukázali, že už se v univerzitních knihovnách nudí.

A nutno uznat, že se jim to moc povedlo – pan Křetínský zase sáhne do šrajtofle a poplatí mastnou pokutu a klucí opálení se na příští pohárový zápas Sparty dost možná budou muset koukat někde v hospodě u televize, protože nejen letenský kotel pro tenhle zápas třeba bude zavřený.

Je nám líto, video expirovalo.
Vniknutí sparťanských fanoušků na hřiště v utkání proti Spartaku Subotica

To jsou titíž intelektuálové, nejspíš s drobnými obměnami, kteří před lety po konfliktu vyštvali ze Sparty Pavla Horvátha, a pomohli tak Plzni nevědomky nastartovat hvězdnou éru. Titíž, kteří nyní nemohli přijít na jméno Guéloru Kangovi a lili na něho pivo. Titíž, kvůli nimž spousta lidí odmítá chodit s dětmi na fotbal. Titíž, kolem nichž se pořád chodí (nejen ve Spartě) po špičkách, a oni si zatím vymezují svůj manévrovací prostor. Klub přece potřebuje chlapce, odhodlané jet na druhý konec republiky a dělat atmosféru na stadionu... a tak jim tolerují netolerovatelné.

Je cosi shnilého ve státě dánském, řekl kdysi Shakespeare ústy prince Hamleta, a kdyby žil a zajímal se o fotbal vezdejší, mohl by to říci i o Spartě.

Jak to, že si největší český klub (Slavia i s čínskou podporou promine) nedokáže roky poradit s partou hooligans, jichž může být maximálně dvě stě? Jak to, že si nechají kazit náladu a nejspíš i návštěvy kvůli tomu, aby se náhodou neurazila tahle partička svalnatců snažících se skrz své fanouškovství najít místo na světě?

Teď lidé ze Sparty opět po delší době společně s policií prohlížejí video ze vstupu fans na trávník a snad se po vyřčení trestu pokusí alespoň jeho část přenést na ty milé chlapce, kteří milují svou pozici černých vzadu s pocitem, že jsou hodně vpředu.

Dokud si tenhle problém ve Spartě nevyřeší, tak se holt čas od času budeme muset s údivem dívat, jak uprostřed zápasu parta hromotluků leze přes plot na trávník. Copak my, nás už to přece nepřekvapí, ale v televizních šotech se na to budou dívat i v jiných zemích a bodou nás pořád chápat jako rozvojovou krajinu pivních Pepíků.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články