Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Srbské prokletí nekončí – Spartu potopila chyba a přísná penalta

Už se zdálo, že přes porážku v prvním utkání v Srbsku má Sparta postup doma. Jenže potřebovala porazit v odvetě 2. předkola Evropské ligy fotbalisty Spartaku Subotica o tři góly – vedla o dva. Hrálo se většinou na polovině hostujícího celku, jenže pak přišla chyba Radakoviče a přísná penalta, z níž soupeř snížil, a pak už se nenašla síla, která by letenský celek posunula dál, i když Subotica dohrávala v deseti.

S odhodláním napravit dojem i výsledek z úvodního zápasu a zlomit kouzlo srbských týmů nastupovali fotbalisté Sparty k odvetě 2. předkola Evropské ligy proti Spartaku Subotica, který je v úvodním zápase porazil v Novém Sadu 2:0. Dva předchozí duely pražského týmu se srbskými celky skončily postupy Partizanu (1965) a CZ Bělehrad (2017). Krom toho z posledních šesti předchozích pohárových zápasů Pražané prohráli pět. Teď tuhle statistiku zlepšili na 7:5, ale potřetí byli srbským celkem vyřazeni.

Oproti poslednímu ligovému zápasu doplnil českou menšinu v základní sestavě, v níž byl v Jablonci jen Martin Frýdek, Josef Šural, už definitivně uzdravený a připravený kapitán týmu. Zdeněk Ščasný, sportovní ředitel na dočasnou dobu ve funkci kouče, tím chtěl zvednout palebnou sílu Sparty. A povedlo se mu to. Šural dal první gól.

Často mohli fanoušci Sparty jen kroutit hlavou, jak mohl jejich tým v Srbsku s tímhle soupeřem prohrát. Jenže kroutit hlavou mohli i ostatní diváci, když viděli, jak po snížení Srbů zástupci tvrdého jádra příznivců letenského klubu bez problémů vstoupili na trávník a delší čas se nehrálo. Spartu asi čeká kromě vyřazení i tučná pokuta.

Jak probíhal zápas

Kdo čekal hru na jednu branku, nebyl překvapený. Sparta se hnala do útoku, fotbalisté Subotice se moc na jejich polovinu hřiště nedostávali. Zato ve vlastním pokutovém území trávili většinu času.

Sparta se hnala od začátku zápasu do útoku. Centry létaly většinou zleva před branku srbského týmu a po centru Plavšiče už v 5. minutě trefil hlavou břevno Stanciu. Po čtvrthodině Tetteh pro změnu hlavou poslal míč do levé tyče, když už byl gólman Perič bezmocný. Potom střelu Plavšiče jen příliš lehce tečoval Šural.

Pak ale přece jen uhodilo. Po akci, kterou založil dispečer Kanga, centroval od pravého rohového praporku aktivní Costa a našel Šurala, jenž potvrdil pověst střelce – 1:0. Do poločasu mohlo být rozhodnuto, jenže gólové střele Stancia stačil hlavou změnit směr jeden z obránců, a když si Tetteh ve vápně bleskově zpracoval míč a tvrdě vystřelil, trefil jen Periče, při němž opět stáli všichni svatí.

To platilo i po přestávce, kdy hned ve 48. minutě trefil Stanciu hlavou Periče a Tetteh pak z úhlu minul jeho branku. Jenže pak mohl Marčič zblízka Spartě zkazit náladu, jenže netrefil přesně a lehký míč pokryl Nita, byl to jeho první zákrok v utkání.

V 60. minutě Šural podruhé překonal Periče, ale před tím, než hlavičkoval, rukama fauloval obránce, a tak gól nebyl uznán. O tři minuty později si Tetteh naběhl mezi stopery na dlouhý kolmý míč, vyběhnuvšího gólmana sice přehodil, ale míč skončil vedle jeho branky. "Příležitosti byly stoprocentní, ale spíš se nám vrátilo to, jak jsme první zápas prospali. Tam to byl příšerný výkon a dnes nás to vytrestalo tyčkou, břevnem, trefovalo nám to o metr vedle," okomentoval nevyužité šance Sparty Šural.

Pak ale pronikl Frýdek ve vápně soupeře až k brankové čáře a nacentroval na Plavšiče, který se trefil podruhé – 2:0. Zdálo se, že už vše spěje k zaslouženému postupu.

Jenže Čečarič nabíhal na dlouhý míč mezi stopery Sparty – ten přeskočil Kyu a vzal si jej k noze Radakovič. Rozhodl se řešit situaci fotbalově, dal si ho do strany, srbský hráč jej předběhl, a když cítil na zádech jeho ruku, upadl. Rozhodčí odpískal k údivu sparťanů penaltu – tu Čečarič dal po zemi doprostřed branky, těsně vedle Nity, jenž se lehce pohnul k levé tyči.

"Na hřišti jsme měli všichni pocit, že penalta nebyla. Je možné, že byla, ale přišlo mi to necitlivé. On jde od brány a sudí jim pískne penaltu na rohu šestnáctky. Nebudu spekulovat, jestli byla, nebo nebyla," řekl k pokutovému kopu Šural.

Pak vnikli fanoušci Sparty na trávník, poté byl vyloučen Marič, soupeř šel do deseti. Jenže sparťané už nenašli sílu na to, aby dali dva góly. Takže přišel další smutný a rychlý konec sparťanských nadějí v evropských pohárech. "Nechali jsme na hřišti všechno, ale v součtu obou zápasů je to ostuda. Je to o nás, ne o trenérech. Když dnes můžeme předvést takový výkon, tak nevím, proč to nešlo před týdnem," řekl po zápase zklamaný kapitán vyřazeného celku Šural.

Gačinovič: Jsem z výsledku překvapený

"Sparta byla velmi silným soupeřem. Měli jsme nějakou taktiku, ale nemohli jsme ji praktikovat, protože Sparta byla mnohem lepší. Měli jsme obrovské štěstí a první poločas jsme nevěděli, kam skočit. Sám jsem z výsledku překvapený," konstatoval trenér Subotice Vladimir Gačinovič. "My jsme byli lepší v Novém Sadu, ale nehráli jsme tak dobře jako dnes Sparta. Penaltovou situaci těžko hodnotit, byl jsem daleko. Fotbal někdy dává a někdy bere. Jsme hrdí, že my jako menší klub jdeme dál. Došlo k situacím, které k fotbalu nepatří, ale u nás v Srbsku je to podobné."

"Samozřejmě hodnocení je pod vlivem toho, že budeme chybět v Evropě. Jsme venku, to jsme nechtěli. Myslím, že kluci dnes ale podali výborný výkon. Chyběl nám trochu klid v koncovce, zahodili jsme neuvěřitelné množství šancí, i stoprocentních. Samozřejmě zápas přináší i chyby. Klobouk dolů před kluky, co odvedli," řekl trenér vyřazeného týmu Zdeněk Ščasný. "Mrzí mě, že do toho takhle vstoupil rozhodčí. Nemohu se ubránit pocitu, že penalta byla přísná. Nebudeme to házet na Uroše (Radakoviče), stejné chyby jsou, že jsme neproměnili šance. Spokojenost s výkonem, ale přebíjí to hořkost a zklamání z vyřazení," dodal.

Sparta Praha - Spartak Subotica 2:1 (1:0)

Branky: 29. Šural, 66. Plavšič - 75. Čečarič z pen. Rozhodčí: Coltescu - Avram, Orbulet (všichni Rum.). ŽK: Kanga, Plavšič, Šural, Chipciu, Tetteh - Marčič, Miloševič, Vukčevič, Djenič, Perič. ČK: 81. Marčič. Diváci: 12 068. První zápas: 0:2, postoupila Subotica.

Sparta: Nita - Chipciu (90. Štetina), Radakovič, Kaya, Costa (85. Vatajelu) - Stanciu, Frýdek, Kanga, Plavšič - Šural, Tetteh. Trenér: Ščasný. ¨

Subotica: Perič - Tekijaški, Kerkez, Čalasan (36. Marčič), Vukčevič - Jočič, Šimura - Djuričin (55. Djenič), Glavčič, Savkovič - Čečarič (90. Torbica). Trenér: Gačinovič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články