Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

BLOG: Běloruský fotbal se koronaviru nebojí (zatím)

Svět si navléká roušky, zavírá stadiony, ukončuje soutěže, ruší a překládá šampionáty, pořadatelé olympijských her v Tokiu se přesvědčují, že Hry budou, ale věří tomu málokdo, a najednou ejhle... V Bělorusku začala fotbalová liga a k tomu prémie: na oba úvodní zápasy byl vstup zdrama!

Alexandr Karnickij slaví se spoluhráči
zdroj: YouTube

Napadá mě, jestli se někdo v Bělorusku neuhodil do hlavy. A to tak, že silně. Mohl to být nejspíš šéf tamního fotbalového svazu Vladimir Bazanov, který nevidí 51 případů nákazy koronavirem v zemi jako problém. "Proč bychom sezonu nemohli zahájit? Je snad v naší zemi vyhlášen výjimečný stav?" uvedl Bazanov na svazovém webu. "Situace není kritická. Takže jsme se rozhodli zahájit ligu v ten pravý čas. Dnes," dodal.

Přál bych mu, aby měl pravdu, ale spíš si myslím, že dnes ještě situace kritická není, ale brzy s takovýmhle přístupem bude. Protože, jak známo, komu není rady, tomu není pomoci.

Nad tímhle rozhodnutím i zdůvodněním zůstává rozum stát. Když už zastavili ligu i v Turecku, kde už se aspoň hrálo bez diváků, a přesto to někteří z fotbalistů odmítali a další si jen přáli ať už to skončí. A v době, kdy imunolog Francesco Le Foche označil osmifinálový zápas fotbalové Ligy mistrů mezi Atalantou a Valencií, který se hrál v Miláně, díky počtu diváků na tribunách za jeden z možných spouštěčů rychlého šíření nového typu koronaviru v Itálii, kde už jsou za pár týdnů téměř tři tisíce obětí.

Matně si vzpomínám na dobu, kdy krátce po výbuchu atomové elektrárny v Černobylu nedaleko odtamtud demonstrativně odstartovala socialistická Tour – Závod míru – zatímco se nad pelotonem vznášel atomový spad. A jak se zdá, hrdinství (bělo)ruského typu funguje dál.

Bazanov neviděl ani důvod k tomu, aby se hrálo před prázdnými tribunami. "Ano, mnoho zápasů v Evropě se hrálo bez diváků. Ale stejně se před stadiony scházelo množství fanoušků, takže uzavřít to by nemělo cenu," řekl. V tom měl trochu pravdu, ale opravdu jenom trochu.

Možná si v Bělorusku mohli vzít příklad z velkého ruského bratra, který už taky přerušil soutěž. Přeruší ji určitě i soudruh Bazanov, ale nejdřív se přesvědčí, že tím, že budeme dělat, že neexistuje, proti koronaviru bojovat nelze. A čím dřív to bude, tím líp pro všechny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články