Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bitva o první místo pro Liverpool. Manchester otáčel, čekání Arsenalu na výhru trvá

Souboj o první příčku v Premier League ovládl Liverpool. Obhájce titulu ve 13. kole anglické ligy porazil Tottenham 2:1 gólem z 90. minuty. Vyhrál i Manchester United, který otočil duel na půdě Sheffieldu a triumfoval 3:2. Nečekanou remízu 1:1 s West Bromwichem naopak zaznamenal jejich městský rival City. Nedařilo se londýnským celkům. Chelsea prohrál s Wolverhamptonem 1:2, Arsenal potvrdil krizi a remizoval se Southamptonem 1:1.

Fotbalisté Manchsteru United se radují z gólu v síti Sheffieldu United
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Andrew Yates

United měli přitom katastrofální vstup do zápasu, když se už v 5. minutě minutě nechal při rozehrávce obrat o míč v malém vápně gólman Dean Henderson a David McGoldrick střelou do odkryté branky otevřel skóre. Henderson tak nepovedeně zahájil návrat na Bramall Lane, kde v minulých dvou sezonách z Manchesteru hostoval.

Favorit ale ještě do přestávky skóre otočil. V 26. minutě se po elegantním zpracování centru Victora Lindelöfa trefil Rashford a o sedm minut později přidal druhý gól Anthony Martial. Když v 51. minutě Rashford střelou z hranice pokutového území zvýšil, zdálo se rozhodnuto, ale v 87. minutě zdramatizoval zápas hlavičkou po rohu a druhým gólem McGoldrick. V nastavení pak Henderson odčinil úvodní chybu a zachránil United výhru zákrokem po střele Lyse Mousseta.

Zatímco v Lize mistrů se United nepovedlo postoupit ze skupiny do jarních bojů, v domácí soutěži se jim od úvodu listopadu daří. Z posledních šesti duelů ztratili "rudí ďáblové" body jen bezbrankovou remízou v sobotním manchesterském derby a jsou týmem s nejlepší aktuální formou v Premier League. Navíc v součtu s minulou sezonou vyhráli deset venkovních zápasů za sebou a jedno vítězství je dělí od vyrovnání rekordu Chelsea a Manchesteru City.

Sheffield naopak zůstává jasným adeptem na sestup, prohrál poosmé za sebou a v tabulce se krčí na posledním místě s jediným bodem z třinácti utkání.

Liverpoolu tři body zajistil Firmino

Liverpool se ve šlágru kola dostal do vedení ve 26. minutě, kdy se pojedenácté v sezoně trefil Mohamed Salah. O sedm minut později vyrovnal Son Hung-min a dotáhl Salaha a útočníka Evertonu Dominica Calwerta-Lewina v čele tabulky kanonýrů. Když už to na konci zápasu vypadalo na dělbu bodů, prosadil se Firmino a rozhodl o tom, že trenér Tottenhamu José Mourinho inkasoval teprve potřetí v kariéře v Premier League vítězný gól v 90. minutě. "Reds" po výhře odskočili na čele tabulky "Spurs" na rozdíl tří bodů.

Firmino se trefuje hlavou do sítě Tottenhamu
zdroj: Reuters autor: Jon Super

West Ham, za nějž celý zápas odehráli čeští reprezentanti Vladimír Coufal a Tomáš Souček, remizoval 1:1 s Crystal Palace. Coufal si navíc připsal asistenci na parádní vyrovnávací gól Sebastiena Hallera. "Kladivářům" se první půle zápasu s Crystal Palace nepovedla a Christian Benteke poslal hosty ve 34. minutě do vedení. West Ham však ve druhé půli srovnal krok a v 55. minutě po Hallerových nůžkách i stav. Díky bodu se posunul na sedmé místo tabulky.

Leicester sice předchozí dva ligové zápasy vyhrál, už ve 21. minutě však skóroval útočník Evertonu Richarlison. Po hodině hry jej napodobil Mason Holgate a "karamelky" navázaly na předchozí výhru s Chelsea. Právě před ni se Everton dostal v tabulce na páté místo, na čtvrtý Leicester ztrácí bod.

Arsenal se dál trápí

Třetí Southampton poslal proti Arsenalu do vedení v 18. minutě Theo Walcott, který přitom na Emirates Stadium působil 12 sezon. Za domácí vyrovnal kapitán Pierre-Emerick Aubameyang, o možný obrat však Arsenal po hodině hry připravilo vyloučení brazilského stopera Gabriela. Leeds ještě čtvrt hodiny před koncem zápasu hrál s Newcastlem nerozhodně, třemi góly však rozhodl o výhře 5:2.

Ve 49. minutě utkání Wolves – Chelsea otevřel skóre francouzský útočník "Blues" Olivier Giroud, který dal v posledních sedmi soutěžních utkáních sedm branek a s osmi trefami je nejlepším střelcem klubu ze západního Londýna v sezoně.

Po hodině hry však povedenou ranou vyrovnal portugalský útočník Daniel Podence a jeho krajan Neto rozhodl v páté minutě nastavení křížnou střelou.

Chelsea, která naposledy prohrála dva zápasy v Premier League za sebou před rokem, se nepovedlo odčinit sobotní porážku 0:1 ze hřiště Evertonu. Wolves bodovali po dvou předchozích nezdarech.

"Citizens" vytěžili z tlaku jen bod 

Manchester City, který v sobotním derby remizoval 0:0 na hřišti Manchesteru United, vstoupil do zápasu s West Bromwichem aktivně a Ilkay Gündogan jej ve 30. minutě poslal povedenou střelou do vedení.

Hosté v závěru první půle vyrovnali z ojedinělé ofenzivní akce. Střelu nigerijského obránce Semiho Ajayiho srazil do vlastní sítě portugalský bek Rúben Dias. Manchester City inkasoval v soutěžních zápasech po 10 hodinách a 8 minutách.

West Bromwich poté i přes drtivý nápor domácího týmu dovedl zápas k remíze a získal teprve sedmý bod v ročníku. I přesto zůstává na 19. místě v tabulce.

Anglická fotbalová liga - 13. kolo:

Wolverhampton - Chelsea 2:1 (66. Podence, 90.+5 Neto - 49. Giroud), Manchester City - West Bromwich 1:1 (30. Gündogan - 43. vlastní Dias), Arsenal - Southampton 1:1 (52. Aubameyang - 18. Walcott), Leeds - Newcastle 5:2 (35. Bamford, 61. Rodrigo, 77. Dallas, 85. Alioski, 88. Harrison - 26. Hendrick, 65. Clark), Leicester - Everton 0:2 (21. Richarlison, 72. Holgate), Fulham - Brighton 0:0, Liverpool - Tottenham 2:1 (26. Salah, 90. Firmino - 33. Son Hung-min), West Ham United - Crystal Palace 1:1 (55. Haller - 34. Benteke), Aston Villa - Burnley 0:0, Sheffield United - Manchester United 2:3 (5. a 87. McGoldrick - 26. a 51. Rashford, 33. Martial).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články