Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bílka zvábila reprezentace Kazachstánu, Zlín místo něj povede Pivarník

Trenér Michal Bílek krátce před startem jarní části první ligy skončil u fotbalistů Zlína a odchází k reprezentaci Kazachstánu. U šestého týmu tabulky ho nahradí Roman Pivarník, který naposledy vedl ve druhé lize do loňského léta Zbrojovku Brno. Smlouvu podepsal do konce června 2021.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

"Byla to první varianta. Jsem rád, že jsme se hned na první schůzce domluvili a mělo to rychlý spád," řekl manažer zlínského klubu Zdeněk Grygera.

Pivarníkovým cílem bude udržet tým v první šestce, která zaručuje účast v nadstavbové skupině o titul. Klub i mužstvo jsou podle něj stabilizované.

Nový trenér podle svých slov mužstvo zvenčí zná, není však vyloučené, že bude zkoušet hrát i v jiném rozestavení, než byli hráči zvyklí za Bílkova působení. Asistenti se s příchodem nového trenéra nemění.

Bílek přišel do Zlína loni v květnu a pod jeho vedením moravský celek v podzimní části této sezony obsadil šesté místo. Smlouvu měl do 30. června 2020.

Dříve Bílek trénoval Teplice, Blšany, Plzeň, Spartu, Ružomberok, Dinamo Tbilisi, Jihlavu a českou reprezentaci, kterou v roce 2012 dovedl do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

"Je čest vést jakýkoliv nároďák, zahrát si kvalifikaci mistrovství Evropy. Je to velké lákadlo, po všech stránkách je nabídka velmi zajímavá," uvedl Bílek.

V nové funkci začne 1. února. "Příští měsíc už se hrají dvě přípravná utkání, v březnu začíná kvalifikace," řekl kouč.

Na lavičce Kazachstánu, který v letech 2011 až 2013 vedl jiný český kouč Miroslav Beránek, by měl nahradit Stanimira Stoilova.

Je nám líto, video expirovalo.
Bílek bude trénovat Kazachstán, ve Zlíně ho nahradil Pivarník

Kazachstán se v kvalifikaci mistrovství Evropy 2020 utká s Belgií, Ruskem, Skotskem, Kyprem a San Marinem. "O cílech jsme se zatím nebavili, ale každý národní tým má cíl, aby postoupil," uvedl.

Bílek bude bydlet v Astaně, s sebou si vezme jednoho asistenta, jeho jméno však neuvedl. Nejprve bude poznávat své nové svěřence.

"Bude to hodně odlišné, tady jsem všechny hráče znal, tam se s nimi budu teprve setkávat a poznávat. V tom to bude těžší," sdělil Bílek.

"Vnímám to tak, že Astana je přední tým, hraje evropské poháry, fotbalisté určitě nejsou špatní," řekl Bílek.

Ocenil vstřícný krok klubu, který ho uvolnil. Podle svých slov zažil ve Zlíně výborný půlrok a dostal opět chuť do fotbalu.

"Někdo to může chápat tak, že utíkám od rozdělané práce, ale vzal jsem nabídku, která by se v budoucnu už nemusela opakovat," uvedl Bílek.

Trenér bude podle svých slov muset oprášit znalost ruštiny, anglický jazyk příliš neovládá. Smlouvu má na rok s opcí.

Pivarník byl v hledáčku Zlína i loni v létě, ale kvůli smlouvě v Brně nakonec nepřišel. Za sebou má pestrou trenérskou kariéru.

V Česku jednapadesátiletý kouč vedl Jihlavu, Plzeň, Bohemians 1905, Olomouc a Zbrojovku Brno, na rodném Slovensku pak Prešov a Dunajskou Stredu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články