Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Baroš litoval "výjimečné" atmosféry a tvrdě zkritizoval vedení Baníku

Ostrava - Remízový duel s Duklou Praha byl pro fotbalisty Ostravy po 56 letech minimálně na čas posledním ligovým utkáním odehraným na Bazalech. Baník se má ze svého dosluhujícího stánku během příštích týdnů odstěhovat na nákladně renovovaný stadion do Vítkovic.

Parádní atmosféru derniéře na Bazalech vytvořilo necelých jedenáct tisíc fanoušků. O kulisu se postarali hlavně ultras, kteří výjimečně pro poslední utkání na Bazalech přerušili bojkot a vrátili se do svého sektoru pod hodinami. Stadion na Slezské se tak po čase a po jarních tristních tisícových návštěvách znovu otřásal v základech.

"Myslím, že ta atmosféra není nic výjimečného. Bylo to dojemné a umocněné tím, že to byl poslední zápas na Bazalech. Je třeba si ale uvědomit, že dřív to tady bylo normální a teď se na to díváme, jako by to bylo něco výjimečného. To je mi líto a tak nějak to dokresluje tu situaci, která v Baníku panuje," řekl ostravský kapitán Milan Baroš.

Klubem velkolepě avizovaná rozlučka s názvem "Bazaly, děkujem!" neměla daleko k fiasku, protože řada výrazných postav baníkovské historie odmítla kvůli napjatým osobním vztahům se současným majitelem Petrem Šafarčíkem účast v předzápase legend. Například Václav Svěrkoš, Martin Lukeš nebo René Bolf mokli celé utkání s Duklou v dešti mezi diváky na protější odkryté tribuně, Marek Jankulovski na Bazaly nechodí už mnoho měsíců a z podobných důvodů se omluvil třeba i oblíbený kouč Martin Svědík nebo kapitán posledních mistrů Radek Látal. Díry v sestavách tak museli zalepit hokejoví hosté z Vítkovic.

Je nám líto, video expirovalo.
Rekviem za ostravské Bazaly

Baroš, nejslavnější ostravský odchovanec a vítěz Ligy mistrů, je přesvědčen, že klub se neobejde bez zásadního řezu. Jinak se podle něj řítí do zkázy. "Já Baník miluju a je to moje srdeční záležitost, ale co se tady momentálně děje, je smutné. Chybí tomu absolutně vše, je tu spousta věcí, které jsem za dvanáct let venku nezažil. Chybí pokora, profesionalismus, management, který má zkušenosti. Baník nemůžou řídit mladí kluci, kteří nemají absolutně s fotbalem zkušenosti," řekl Baroš, který s velkou pravděpodobností klub v létě opustí.

Ostravské čeká horké léto. Baníku koncem června na Bazalech vyprší nájemní smlouva a hrozí mu, že nebude mít kde trénovat, protože na stadionu ve Vítkovicích pro něj nejsou tréninkové kapacity. Někteří hráči pořád věří, že dny Bazalů nejsou definitivně sečteny. "Věřím, že se sem ještě jednou vrátíme a i já si tu zahraju nějaký zápas," řekl odchovanec Baníku obránce Michal Frydrych.

Je takřka jisté, že o takové podpoře, jakou zažili, si po stěhování do Vítkovic mohou hráči nechat zdát. Většina skalních fanoušků odmítá na nový stadion chodit i kvůli tomu, že Baník přijde o statut slezského klubu, protože Vítkovice leží v moravské části Ostravy. "Historicky to patří na Slezskou. Asi by to tak mělo být. Ale my hráči to neovlivníme. Můžeme jen doufat, že tam bude plný stadion a budeme mít takovou atmosféru jako dneska," řekl Frydrych.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články