Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Barcelona nakonec s Las Palmas hrála. Fanoušci však na stadion nemohli

Střetnutí španělské ligy mezi Barcelonou a Las Palmas se nakonec odehrálo. Domácí sice chtěli zápas kvůli násilnostem, které provázejí referendum o nezávislost Katalánska, odložit, ovšem nebylo jim to umožněno. Na stadion Camp Nou, kde domácí porazili soupeře 3:0, ale nebyli vpuštěni fanoušci. Atlético Madrid zklamalo a pouze remizovalo 0:0 v Leganésu. Zaváhání celku z hlavního města využila Sevilla, která po domácí výhře 2:0 nad Málagou poskočila na druhé místo La Ligy. Real porazil Espaňol, ale v tabulce je až pátý a na vedoucí Barcelonu ztrácí sedm bodů.

Prázdné Camp Nou
zdroj: ČTK/AP autor: Manu Fernandez

Utkání Barcelona odvolala zhruba hodinu a půl před plánovaným začátkem. Španělská federace ani vedení La Ligy s rozhodnutím klubu nesouhlasilo, a tak se klub rozhodl, že se střetnutí odehraje za zavřenými dveřmi.

Hlasování o odtržení Katalánska vyvolalo protesty v barcelonských ulicích, při kterých zasahuje policie. Proti stoupencům nepovoleného referenda použila i gumové projektily. Kvůli situaci v regionu odložily katalánská fotbalová i basketbalová federace všechny zápasy svých soutěží, které se měly hrát odpoledne.

"FC Barcelona odsuzuje události, k nimž dnes došlo v mnoha částech Katalánska ve snaze zabránit tomu, aby jeho občané uplatnili své demokratické právo na svobodu projevu," uvedl slavný klub v prohlášení před začátkem zápasu. "Vzhledem k výjimečným okolnostem se vedení rozhodlo, že utkání se bude hrát za zavřenými dveřmi poté, co liga odmítla zápas odložit."

Zástupci Las Palmas pár hodin před utkáním oznámili, že jejich hráči budou mít na dresech vyšitou španělskou vlajku. "Veřejná prohlášení v posledních dnech, zvlášť od našich hostitelů, udělala z tohoto ligového zápasu něco víc než jen sportovní událost. Mohli jsme být jen tichým svědkem na této historické křižovatce, ale rozhodli jsme se jinak. Bez ohledu na to, jak daleko je Estadio Gran Canaria (stadion Las Palmas), nikdy jsme necítili ani to nejmenší pokušení stát se součástí jiné země," uvedlo vedení týmu z Kanárských ostrovů v prohlášení.

Před utkáním vyrazil k volební urně mimo jiné barcelonský stoper Gerard Piqué a kritizoval postup policie proti příznivcům nezávislosti. "Je to ostuda, ty obrázky mluví samy za sebe," uvedl španělský mistr světa a Evropy, který má na kontě i devět startů za katalánskou reprezentaci. Hlasovat šly také bývalé barcelonské hvězdy Xavi a Carles Puyol. "Volby jsou demokracie," uvedl Puyol na Twitteru.

S odehráním zápasu nesouhlasil místopředseda Barcelony Carles Vilarrubi a na svou funkci rezignoval. Podle šéfa klubu Josepa Marii Bartomeua by Barcelona přišla o šest bodů, kdyby nenastoupila. "Ztratili bychom tři body za neúčast v zápase a tři body jako trest," prohlásil. "Litujeme toho, co se dnes dělo v Katalánsku. Je to potlačování svobody projevu, což nás znepokojuje," řekl Bartomeu.

Je nám líto, video expirovalo.
Barcelona hrála před prázdnými tribunami

V La Lize se stalo vůbec poprvé, že by se celé utkání odehrálo bez fanoušků na stadionu. Pouze třikrát v minulosti duel začal s diváckou kulisou, ale kvůli mimořádné události byl dohrán za zavřenými dveřmi. Barcelonští měli od začátku převahu, prosadit se však dokázali až v druhém poločase. Ve 49. minutě otevřel skóre po Messiho rohovém kopu hlavou Busquets a vstřelil první soutěžní gól za Barcelonu od listopadu 2014. 

Messi se poté přidal hned dvěma brankami ze 70. a 77. minuty a je prvním hráčem, který v této sezoně v La Lize nastřílel přes deset gólů. Las Palmas ani při premiéře kouče Paka Ayestarána nedokázalo zvítězit, v posledních třech duelech nedalo ani branku.

"Dnes to byl speciální den, museli jsme se soustředit na sportovní stránku, což pro nás nebylo zrovna příjemné, a byli jsme vším podráždění, neboť v našich myslích byly jiné věci. Náš výkon v prvním poločase byl velmi špatný. Po změně stran jsme byli lepší, dominovali jsme ve všech aspektech a jsme šťastní za sérii výher," uvedl střelec první branky Busquets.

Ronaldova dvoustovka

V prvním poločase utkání Real - Espaňol měli domácí množství šancí a po půlhodině hry se poprvé prosadil Isco po přihrávce za obranu od Ronalda, který zaznamenal 200. asistenci za klub a reprezentaci. Z toho 112 si připsal v Realu, 54 v Manchesteru United, sedm v lisabonském Sportingu a 27 v dresu portugalského národního týmu.

Je nám líto, video expirovalo.
Real vyhrál nad Espaňolem 2:0

Espaňol se ale nevzdával a v závěru úvodního dějství dokonce Moreno trefil tyč. Po změně stran ve snaze vyrovnat zvýšil útočnou aktivitu, z čehož však dvacet minut před koncem vyústil protiútok, na jehož konci byl znovu úspěšný Isco. V sestavě Realu se poprvé představil osmnáctiletý marocký bek Achraf Hakimi.

Atlético gól vstřelit nedokázalo

Simeoneho svěřenci se pošesté během úvodních sedmi ligových zápasů nedokázali prosadit v průběhu prvního poločasu. A lepší to nebylo ani po změně stran. Jedinou vážnější šanci měl čtvrt hodiny před koncem stoper Godín, jehož hlavičku Cuellar zneškodnil. Atlético proto nedokázalo navázat na předchozí tři vítězství a kleslo na třetí příčku.

Ani Sevilla se i přes velkou územní převahu nedokázala v první půli proti Málaze prosadit. Pomohl jí až penaltový zákrok na Correu z 68. minuty, po němž proměnil pokutový kop střídající Banega. O dvě minuty později pojistil vítězství domácích po samostatné akci kolumbijský reprezentant Luis Muriel.

Je nám líto, video expirovalo.
Villarreal vyzrál na Eibar

Útočník Villarrealu Cédric Bakambu prožil povedené utkání s Eibarem. V 25. minutě poslal nejbližšího soupeře pražské Slavie v Evropské lize do vedení, když přeloboval gólmana hostů Dmitroviče, krátce po změně stran zvýšil náskok po přesné Sansoneho přihrávce před branku a čtvrt hodiny před koncem zkompletoval hattrick z pokutového kopu.

Španělská fotbalová liga - 7. kolo:

La Coruňa - Getafe 2:1 (66. Pérez, 87. Andone - 54. Diédhiou), FC Sevilla - Málaga 2:0 (68. Banega z pen., 70. Muriel), Levante - Alavés 0:2 (33. El Haddadi, 81. Medran), Leganés - Atlético Madrid 0:0, San Sebastian - Betis Sevilla 4:4 (13. Willian José, 26. Oyarzabal, 57. Prieto, 86. Llorente - 6. Sanabria, 28. Feddal, 46. Joaquín, 84. León), FC Barcelona - Las Palmas 3:0 (70. a 77. Messi, 49. Busquets), Villarreal - Eibar 3:0 (25., 52. a 76. z pen. Bakambu), Real Madrid - Espaňol Barcelona 2:0 (30. a 71. Isco).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články