Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Zmizí Barcelona z La Ligy? Napoví možné referendum o odtržení Katalánska

Fotbalisté Barcelony by v budoucnu mohli hrát anglickou, francouzskou či italskou ligu. A to pokud se naplní snahy Katalánska o odtrhnutí od Španělska. Pak by si tamní fotbalové kluby mohly podle katalánského ministra sportu Gerarda Figuerase vybrat, kterou soutěž chtějí hrát. Referendum o nezávislosti má v Katalánsku proběhnout v neděli, španělské úřady se ho však snaží překazit.

Slavící Lionel Messi
zdroj: Reuters autor: ALBERT GEA

"V případě nezávislosti si katalánské kluby ze španělské ligy, tedy Barcelona, Espaňol a Girona, budou muset vybrat, kde chtějí hrát. Ve španělské lize, ale třeba italské, francouzské či anglické lize," prohlásil Figueras.

Je to stejný případ, jako když kluby z Andorry hrají ve španělských fotbalových a basketbalových soutěžích. Monako zase hraje ve Francii a velšské kluby jsou v Anglii. Takže UEFA nemá nic proti tomu, když kluby hrají v lize jiné země," dodal katalánský ministr sportu.

Je nám líto, video expirovalo.
FC Barcelona by v případě odtržení Katalánska mohla hrát v Anglii

Španělská vláda poslala do Katalánska kvůli zastavení referenda na 10 000 policistů a příslušníků civilní gardy, kteří mají obsadit volební místnosti. Vládnoucí separatistická koalice Katalánska se zavázala, že v případě souhlasu s odtržením vyhlásí nezávislost na Španělsku do 48 hodin.

Značná část Katalánců by sice skutečně dala přednost rozloučení s Madridem, ale podle průzkumů více než 60 procent místních obyvatel soudí, že nadcházející plebiscit nelze považovat za právně platný, protože nebyl dohodnut se španělskými úřady.

Madrid, který v Katalánsku podniká domovní prohlídky se zabavováním uren a zatýkáním organizátorů referenda, ještě nevyužil všechny páky ke znemožnění hlasování. Kromě zadržení katalánských vůdců by mohl uplatnit až dosud nikdy neuplatněný 155. článek ústavy, umožňující se souhlasem absolutní většiny Senátu fakticky zbavit Katalánsko autonomie.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články